Artikeln publicerades 29 februari 2024

Välkommen på dialog om dagvatten i Åsa

Boende och företagare i Åsa är välkomna på dialogmöte torsdag 7 mars för att medverka till en bra lösning för dagvattenhanteringen i centrala Åsa.

Under 2024 gör vi ett omtag i projektet med dagvattenavledning i Åsa. Vi presenterar ingen färdig lösning, utan syftet med dialogen är att lyssna och samla in åsikter, tankar och förslag innan vi går vidare. Vi erbjuder två tillfällen för möte – ett på dagtid och ett på kvällstid – för att så många som möjligt ska kunna medverka. Båda tillfällena startar med att vi ses nere på Vita Sand och sedan går vi upp till Åsa IF:s klubbstuga för att fortsätta samtalen.

Vi hoppas att du som är verksam företagare, markägare, i förening eller boende i Åsa vill komma och diskutera lösningar tillsammans med oss på Kungsbacka kommun den 7 mars!

  • Dialogmöte dag 7 mars
    Vi träffas nere på Vita Sand klockan 13, samling vid lekplatsen.
    Dialogmöte i Åsa IF:s klubbstuga klockan 14 – 15.30.
  • Dialogmöte kväll 7 mars
    Vi träffas nere på Vita Sand klockan 17, samling vid lekplatsen.
    Dialogmöte i Åsa IF:s klubbstuga klockan 18 – 19.30.

Program

  1. Åsa och stränderna lockar hundratusentals besökare varje år och vi berättar om vårt destinationsarbete tillsammans med lokala företagare och föreningar för att locka besökare hela året om, stanna lite längre och till att cykla Kattegattleden. På plats är projektledare Wendela Sanne Öhrnell från Kultur & Fritid och Anna Frykman, utvecklare på Näringslivskontoret.
  2. Vi presenterar kommunens övergripande arbete med utvecklingen av Åsa enligt Översiktsplan och Fördjupad översiktsplan för Åsa. På plats är planarkitekt Johanna Vinterhav som ansvarar för utvecklingen av Åsa Centrum.
  3. Dagvatten och skyfall är en utmaning i samhällsplaneringen för alla Sveriges kommuner, dels för att genom en hållbar dagvatten- och skyfallsplanering uppnå en förbättrad miljö, dels för att minska risken för översvämningar. Vi Emma Lundin och Rikard Lundberg på kommunens planeringsenhet för hållbar VA-försörjning ger en introduktion till hur kommunen förhåller sig till dessa utmaningar genom vår nya Dagvattenplan, och sedan tar vi upp de specifika förutsättningarna för dagvattenhantering i Åsa som en introduktion till nästa punkt.
  4. Diskussioner i grupper. Några av frågeställningarna: Dina förslag till kommunen på hur dagvatten kan användas som resurs/bidra till god gestaltning i centrala Åsa? Hur skulle du vilja att utloppet av dagvatten till havet såg ut? Vad kan jag göra själv? Plus uppkomna frågor.
  5. Avslutning där vi gemensamt lyssnar av allas inlägg, förslag och idéer.

Under mötet dokumenterar vi alla förslag som vi sedan sammanställer och tar vidare för utvärdering.