Artikeln publicerades 22 maj 2024

Bevattningsförbud i Kungsbacka kommun

Den senaste tidens väder har gjort att vattenläget i Kungsbacka ser bättre ut. Men marginalerna är fortfarande inte tillräckligt stora för att vi ska kunna lätta på bevattningsförbudet.

Från och med 24 maj 2024 är det bevattningsförbud

Bevattningsförbudet gäller alla med kommunalt vatten. Det vill säga alla abonnenter, vattenföreningskunder och hyresgäster.

Utifrån nuvarande prognoser bedömer vi att bevattningsförbudet bli kvar åtminstone till mitten av juli. Det som påverkar bedömningen är framför allt vädret och hur vattenanvändningen har en benägenhet att öka kraftigt när det blir varmt och torrt.

Trots att utvecklingen har gått åt rätt håll under den senaste perioden, har vi fortfarande inte tillräckligt stor marginal i grundvattennivåerna i Fjärås bräcka för att kunna lätta på bevattningsförbudet. Om det skulle inträffa en större läcka eller en brand måste vi kunna hålla trycket uppe i ledningsnätet.

När det är bevattningsförbud ska kommunalt dricksvatten endast användas till mat, dryck och personlig hygien. Nu behöver alla hjälpas åt för att spara på vattnet.

Förbudet innebär att du inte får använda kommunalt dricksvatten till:

  • Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang, droppslang eller vattenspridare. Du får vattna med vattenkanna.
  • Bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Tvätta fasader och fordon med mera.

Bakgrund till beslutet

Våra nivåer i grundvattenmagasinet sjönk snabbt när vattenkonsumtionen blev högre än det normala i kombination med avsaknad av regn. Vattenverket i Fjärås bräcka hamnade nära gränsen till sin maxkapacitet för att producera vatten och grundvattennivån i Bräckan riskerade att sjunka om förbrukningen förblev hög.