Artikeln publicerades 4 mars 2024

Positivt ekonomiskt resultat för Kungsbacka kommun 2023

Ett foto över Kungsbacka stad som är taget från hög höjd.

Kungsbacka kommun redovisar ett resultat på 231 miljoner kronor för 2023. Resultatet har vi använt till våra investeringar. Kommunen har fortfarande en god ekonomi men påverkas av inflationen och den svaga kronan.

När vi sammanfattar ekonomin för 2023 kan vi konstatera att skatteintäkterna blev högre än budgeterat och vi har haft lägre kostnader för hyror och avskrivningar eftersom en del investeringsprojekt har flyttats fram. Samtidigt har pensionskostnaderna har varit högre än tidigare år. Vi ser också att vi haft lägre intäkter än tidigare från försäljning av mark. Dessutom har nämnderna sammanlagt ett negativt resultat på knappt 50 miljoner, vilket är cirka en procent jämfört med budget.

Resultatet som helhet är i stort sett vad vi har förväntat oss. Kungsbacka kommun har fortfarande en god ekonomi men vi påverkas precis som alla andra av inflationen och stora kostnadsökningar, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka kommun och fortsätter:

Det positiva resultatet har vi använt för att finansiera investeringar utan att ta nya lån. Vi har också kunnat amortera 100 miljoner på låneskulden. När låneskulden minskar blir räntekostnaden lägre och vi har mer pengar över till verksamheterna, säger hon.

Investeringar under året

Kommunen har under 2023 investerat för nära en miljard kronor. Till exempel har vi byggt färdigt Skårbyskolan, Klockaregårdens förskola och investerat i gång- och cykelvägar och nya beläggningar på gator och vägar.

Stora utmaningar inom välfärden

Kungsbacka kommun har goda förutsättningar jämfört med många andra kommuner men vi står alla inför samma välfärdsutmaning. Den innebär att fler blir äldre, färre ska försörja fler och att det kommer bli ännu större brist på arbetskraft inom framför allt vård och omsorg.

De kommande åren kommer att bli betydligt tuffare ekonomiskt än vad vi har varit vana vid. Kostnaderna ökar mer än intäkterna och det kommer bli större brist på personal. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbetet med att hitta nya arbetssätt för att lösa kommunens uppdrag på än vad vi hittills har gjort. Det ska vi göra tillsammans med invånare, företag och föreningar, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka kommun.

Kommunfullmäktige behandlar årsredovisningen slutgiltigt den 9 april.