Artikeln publicerades 15 mars 2024

Kungsbackaelever vann pris på regional UF-mässa

Elev med prischeck på gala

Foto: Ung Företagsamhet, fotograf: Lukas Lindgren

I torsdags arrangerades den regionala UF-mässan i Halmstad.
I den tyngsta klassen, årets UF-företag i Halland, blev det storslam för UF-företagen från Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium. Cakes By Us UF vann, SportShots UF kom på andra plats och Luthman Marketing UF placerade sig som trea! Stort grattis!

Konstnärliga drömtårtor

Cakes By Us UF från Samhällsvetenskapsprogrammet på Aranäsgymnasiet består av Susanna Berntsson och Penny Olinder. Företagets affärsidé är att skapa konstnärliga drömtårtor och cupcakes där kunden kan välja bland flera olika sorters design och smaker. Susanna ansvarar för all tillverkning och marknadsföring, Penny för administration och ekonomi.

Juryns motivering:

Årets UF-företag i Halland har en röd tråd och en hög nivå i alla tävlingsmoment. Med tydliga roller och ett klokt partnerskap gör årets vinnare drömmar till verklighet. En oöverträffad passion och konstnärlig skicklighet kombinerat med god smak gör att vi känner oss trygga att utnämna Cakes By Us till årets UF-företag

Cakes By Us UF tog även hem kategorin Årets monter. Företaget kommer att representera Halland på SM i Bästa UF-företag i maj.

Marknadsför matbutiker

I kategorin Årets tjänst la Luthman Marketing UF med VD Tim Luthman beslag på förstaplatsen. Företagets affärsidé är att hjälpa mindre matbutiker, som har ett stort fokus på hållbarhet, med deras marknadsföring.

Juryns motivering:

I en tuff och konkurrensutsatt bransch har företaget hittat en unik nisch som fyller ett stort behov i marknaden för mindre aktörer i livsmedelsbranschen. Företaget har redan återkommande kunder, god lönsamhet, stark tillväxt och stor potential. Det ”Luthar” åt succé!

Tim vann även kategorin Årets Ekologiska UF-företag. Han kommer att representera Halland både in den kategorin och i Bästa tjänst. Tidigare i år vann Tim även titeln Bästa webbsajt bland samtliga UF-företag i Sverige.

Elever med prischeck på gala

Säljer sportdryck

I SportShots UF ingår William Sugiardjo, Filip Abrahamsson och Noah Ahlgren från Ekonomiprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium. Företaget har specialiserat sig på att erbjuda en god, smidig och koncentrerad vätskeersättande dryck som håller vätskebalansen på en stabil nivå både under och efter idrottande.

Elever med prischeck på gala

Förutom placeringarna ovan blev det ytterligare pallplatser för företag från Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium. Till exempel kom Macarons Pastel UF, som drivs av Annika Otel på Teknikprogrammet Aranäsgymnasiet, på andra plats i tävlingen Årets vara. Även Annika kommer att delta på SM i maj.

Du hittar alla resultat från regionfinalen via länken.

Resultat UF-mästerskapen 2024 | Ung Företagsamhet (ungforetagsamhet.se) Länk till annan webbplats.

Om Ung företagsamhet

Kungsbacka kommun är en av landets mest företagsamma kommuner och med ett högt nyföretagande. En viktig del i att främja företagsamhet är att satsa på unga och ge dem möjligheter att få testa sina affärsidéer.

Ung företagsamhet är ett utbildningskoncept för gymnasieelever som vill driva eget företag. Under ett läsår får eleverna praktiskt genomföra moment som att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Syftet är att skaffa sig färdigheter, kunskaper och erfarenheter inom entreprenörskap och företagande genom praktiskt arbete. Egenskaper som eleverna har nytta av både som framtida anställd eller som framtida entreprenör.

SM i Ung företagsamhet arrangeras i Stockholm 28-29 maj.

Alla foton: Ung företagsamhet, fotograf: Lukas Lindgren