Artikeln publicerades 17 maj 2024

Nedskräpning på återvinningsstationerna

På senaste tiden har vi haft problem med dumpning av kläder och avfall på våra återvinningsstationer. Tänk på att aldrig lämna kläder eller avfall utanför behållaren.

Det kan kännas frustrerande att mötas av en full behållare på återvinningsstationen men du får aldrig lämna avfall eller kläder till återbruk utanför behållaren.

Förutom att nedskräpning är en brottslig handling enligt Miljöbalken (1998:808) kan avfall som lämnas utanför behållarna locka till sig skadedjur och bidra till att plast och annat skräp hamnar i naturen. Nedskräpningen kostar också kommunen mycket tid och pengar. Om du lämnar kläder som var tänkta att skänkas utanför behållaren kommer de med stor sannolikhet att behöva skickas till förbränning i stället för att komma till nytta.

På varje återvinningsstation finns en skylt med en QR-kod. Använd koden för att skicka in en felanmälan. Då får den ansvariga entreprenören ett meddelande om att behållaren är full eller att de behöver städa på stationen. Ta sedan med dig dina kassar med avfall hem igen, eller lämna på en annan station. Tack för att du inte bidrar till nedskräpning i vår fina kommun!

Glöm inte att du alltid kan lämna kläder och textil på våra återvinningscentraler i Klovsten, Frillesås och Barnamossen. Prata med personalen så släpper de in dig utan att du behöver förbruka ett av dina besök.