Artikeln publicerades 30 maj 2024

Kungsbacka kommun söker företag med samhällsengagemang

Inom daglig verksamhet finns en stor bredd av individer med behov och intresse av att få prova olika arbetsplatser och miljöer.

Kungsbacka kommun samarbetar bland annat med lokala företag för att motivera och stödja deltagarna att komma ut i arbetslivet, och matchar praktikplats eller arbetsgrupp efter individens förmågor.

Jobben betyder livskvalitet och delaktighet i samhället

Målet är att ge individerna en meningsfull sysselsättning, som kan vara allt mellan att delta i en gemenskap i en skapande verksamhet, till att ha som mål att få en enskild praktikplats. Om en praktikplats leder till personlig utveckling och dessutom en anställning, så är det en stor vinst för alla.

Det är viktigt att veta att daglig verksamhet inte är en anställningsform och deltagarna står inte till arbetsmarknadens förfogande, utifrån sitt LSS-beslut (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Världens bästa jobb

Inom Individ & Familjeomsorg jobbar arbetsanskaffare med att hitta lämpliga uppdrag och jobb. Att arbeta med arbetsanskaffning är ett jobb med stor variation och innebär att ha ett brett kontaktnät både internt och externt.

Vissa deltagare är påhittiga och kommer med förslag på nya samarbeten, vilket är jättekul! Att få vara ute i verksamheterna och se vilken betydelse dessa packjobb har är fantastiskt. Det är inte bara deltagarna som växer och utvecklas vill jag lova, jag har verkligen världens bästa jobb, säger Sara Nordström, arbetsanskaffare inom Individ & Familjeomsorg.

Lokala företag bidrar

Saddler Scandinavia AB är ett av flera lokala företag i Kungsbacka som erbjuder individer inom daglig verksamhet en meningsfull sysselsättning genom samarbete kring bland annat packjobb.

För mig personligen är det ett sätt att ta samhällsansvar och ge deltagarna ett meningsfullt liv där de känner att de är behövda och gör något stimulerande. Jag vet att det är svårt att hitta bra arbetsuppgifter och kan vi hjälpa till med bra sysselsättning så är det en självklarhet, säger Johan Hegmo, lagerchef på Saddler.

Tidigare arbetade deltagare i Saddlers lager tillsammans med personal som vägledde dem, vilket var mycket uppskattat. De flesta uppdragen från våra samarbetspartners utförs i kommunens egna lokaler för daglig verksamhet.

Deltagarna växte enormt och det snackas fortfarande om när de var hos oss och jobbade, säger Johan Hegmo.

Dags att sudda ut fördomar

Johan ser inga nackdelar alls med att samarbeta med daglig verksamhet kring avgränsade uppdrag och tycker att Sara som är arbetsanskaffare och kommunen är bra på att förklara att det tar lite längre tid och att man måste ha förståelse för det. Men för resultatet av utfört arbete finns inget att anmärka på, påpekar Johan. Han skickar också med att det är dags att sudda ut fördomarna kring de individer som deltar i daglig verksamhet.

Det är inga ”konstiga människor” som inte kan föra sig. De är som du och jag. Bara med några begränsningar, säger Johan.

På frågan om det finns fler eller andra uppgifter som deltagare skulle kunna utföra hos Saddler, svarar Johan utan tvekan att han hela tiden försöker tänka på om det finns något som daglig verksamhet kan arbeta med, vilket också gör hans roll ännu mer kreativ och rolig.

Vi gillar att testa nya uppgifter och är självklart öppna för idéer! Variation av packjobben är alltid trevligt och innebär att fler deltagare kan ges möjligheten att utvecklas, tillägger Sara Nordström

Fler samarbetspartners välkomnas

Förutom hos Saddler och ICA Maxi har daglig verksamhet arbetsgrupper inom olika verksamheter i Kungsbacka kommun, till exempel i stadshuset, i Teknikens hus och i kommunens lokaler på Nygatan. Dessutom finns det individuella praktikplatser i stall, tillagningskök, kontor, livsmedelsbutiker, inom äldreomsorgen och i stadshuset. Tidigare har daglig verksamhet även haft så kallad utflyttad verksamhet hos polisen, Specialfälgar och på Post Nord. Det finns alltid en efterfrågan på fler samarbetspartners för arbetsgrupper och praktikplatser.

Johan på Saddler menar att det borde finnas många företag som har arbetsuppgifter eller moment i sin verksamhet som med lätthet kan utföras av daglig verksamhet.

Själv kom Johan i kontakt med daglig verksamhet för många år sedan, av en slump. Han påpekar också att det till viss del handlar om kommunens möjligheter att nå ut med information om att verksamheten finns.

Har din arbetsplats uppgifter som kan passa en arbetsgrupp eller en praktikant? Kontakta Sara Nordström, arbetsanskaffare inom daglig verksamhet direkt.