Artikeln publicerades 31 maj 2024

Vägledare för ungdomar i Åsa

Två personer står och håller i en basketboll

Han är en vägledare för ungdomar i Åsa. Med sitt starka engagemang har Ardian Xhibo, 27, inspirerat många till att börja spela basket.

Ardian Xhibo kom till Sverige från Kosovo som 14-åring och han minns tillbaka till en skoltid då rasterna till största del tillbringades vid basketkorgen.

Jag spelade även om det var minusgrader och en person, som arbetade på skolan, bjöd till slut in mig till en träning med ett basketlag, berättar han.

Då öppnades en ny värld för Ardian. Han kom in i ett nytt sammanhang och tilläts att göra det han älskade mest av allt tillsammans med likasinnade.

Lagkamraterna var väldigt snälla och jag lärde mig språket snabbt. I laget fanns också tydliga ramar kring vad vi fick och inte fick göra, vilket var oerhört nyttigt för mig.

Ardian har därefter representerat Kosovos landslag och spelat i den näst bästa serien i Sverige.

Basketen har gett mig så mycket. Jag har utvecklats som människa och fått nya vänner, konstaterar han.

Sedan drygt sex månader tillbaka arbetar Ardian som ungdomskonsulent i Åsa och det dröjde inte länge förrän han började att visa upp sina basketfärdigheter för ungdomarna.

Allt började med Mötesplats Idrott då ungdomarna kommer till oss varje onsdag. De såg att jag lirade i hallen och blev själva intresserade, berättar Ardian.

Tillsammans med sin kollega, Ewa Hallberg, ledde Adrian träningspass i idrottshallen och successivt blev de fler i gruppen.

Det var totalt tolv ungdomar i åttondeklass som ville fortsätta att träna och därför kontaktade vi Kungsbacka Basketklubb som tog emot dem med öppna armar. Det har gått så pass bra att de nu har börjat spela matcher.

Ewa Hallberg tillägger:

Genom åren har jag väglett ungdomar till flera olika föreningar och det är ett ständigt pågående arbete för oss. Det är väldigt kul att så många har blivit intresserade av basket. Det leder till så mycket positivt. Ungdomarna träffar nya vänner och får en mer meningsfull fritid.

Tidigare i år ordnade Ardian och Ewa att ungdomarna fick se en basketmatch mellan Sverige och Bulgarien i Partille Arena.

För att få ihop pengar till matchbiljetterna anordnade de olika discon och bakade kakor som de sålde i caféet. Det var väldigt lyckat, avslutar Ardian.