Artikeln publicerades 10 juni 2024

EU-valet är genomfört i Kungsbacka kommun

Foto: Valmyndigheten

Valet till Europaparlamentet genomfördes på ett säkert och lugnt sätt i Kungsbacka kommun. Nu väntar den så kallade onsdagsräkningen där man räknar de sista rösterna.

Valet genomfördes mellan den 6 och 9 juni i EU:s medlemsländer och under söndagen var det dags för invånarna i Sverige att gå till valurnorna. Då röstade medborgarna i EU:s medlemsländer om vilka som ska representera dem i Europaparlamentet under mandatperioden 2025–2030. I Kungsbacka kommun fanns det 46 valdistrikt och alla valdistrikten räknade och rapporterade in sina resultat till valnämnden under valnatten.

Jag är nöjd med hur valet har genomförts. Det har inte inträffat något anmärkningsvärt utan allt har flutit på enligt plan, säger Jan Byvik, ordförande i valnämnden i Kungsbacka kommun och fortsätter:

Vi vill rikta ett stort tack till alla röstmottagare som arbetat under valet och valnatten. Valdagen är alltid en lång dag och de större distrikten räknade en bit in på natten. Röstmottagarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Vad händer nu?

Nu väntar den så kallade onsdagsräkningen. Då räknar Kungsbacka kommuns valnämnd de sista rösterna som inte hunnit fram till vallokalerna under valdagen. Då räknar man även de förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen, brevröster från utlandet och röster från ambassader. Först efter att den räkningen är gjord kan man ge ett preliminärt resultat för valdeltagande och mandatfördelningen. Idag, måndagen den 10 juni, påbörjar Länsstyrelsen i Halland samtidigt den slutliga rösträkningen. Det är först efter att Länsstyrelsens räkning är genomförd som man kan fastställa valresultatet. Men redan nu finns preliminära resultat för valdeltagande och mandatfördelning på Valmyndighetens hemsida.

21 ledamöter från Sverige

Efter EU-valet 2024 blir det sammanlagt 720 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer i parlamentet. Hur många ledamöter ett land har beror på hur stor befolkning ett land har. Tyskland som är det folkrikaste landet i EU har 96 ledamöter, Sverige har 21 ledamöter. När mandaten fördelats mellan partierna bestäms vilka kandidater som får plats som ledamöter.