Artikeln publicerades 25 juni 2024

Kungsbacka nominerade till Årets superkommun

Kungsbacka kommun var nominerade till Årets superkommun

För andra årets i rad var Kungsbacka nominerade till Årets superkommun i storstadskategorin. Förra året vann vi men i år blev det ingen vinst. Priset delades ut tisdagen den 25 juni under Almedalsveckan i Visby.

Det är nionde gången som tidningen Dagens samhälle utser Årets superkommuner. Förra året kammade Kungsbacka kommun hem segern i storstadskategorin och även i år var vi nominerade till Årets superkommun i den kategorin. Bland konkurrenterna fanns Lerum, Mölndal, Härryda och Nacka. I år var det Härryda som tog hem segern.

Vi är otroligt stolta för att vara nominerade för andra året i rad. Även om det inte blev guld i år igen så är en nominering ett väldigt bra kvitto på att vi har bra verksamheter. Det är tuff konkurrens och Härryda är värdiga vinnare, säger Lisa Andersson, (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka kommun.

Just nu pågår det väldigt mycket i vår kommun. Inte minst arbetet med att ställa om utifrån att demografin förändras. Vi jobbar både med att upprätthålla kärnverksamheten och aktivt hitta sätt att jobba smartare för att också säkra framtidens välfärd. Detta är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka kommun.

Många vill bo i Kungsbacka

Dagens samhälle skriver så här om Kungsbacka kommun i nomineringen:

Två år har Kungsbacka utsetts till Sveriges bästa teknikkommun. Mycket för att invånarna ger höga betyg på hur gator, parker och renhållning sköts. I Dagens Samhälle har hållbarhetsarbetet prisats. Sådant bidrog förstås när Kungsbacka blev Superkommun förra året. Självförtroendet är gott, man utropar sig som känd plats för såväl shopping som krabbfiske. Men den goda befolkningsutvecklingen fick sig en törn förra året, när invånarantalet minskade.

I rankningen Årets superkommun är det statistiken som avgör. Finalisterna har tagits fram utifrån 146 mätpunkter fördelade på 17 kategorier. Det handlar till exempel om statistik inom skola, ekonomi, vård och omsorg, näringsliv, Agenda 2030 och kultur och fritid.

Nu ska vi fortsätta vårt arbete för att nå vår vision för 2030 om att skapa det goda livet tillsammans. Visionen handlar om att ta vara på varje människas potential och att näringslivet blomstrar. Här växer du hela livet, säger Lisa Andersson.