Artikeln publicerades 18 oktober 2023

Hedeskolan fyller prispallen i årets På egna ben

En illustration av två barn som cyklar.

5C Hedeskolan vann årets upplaga av På egna ben. Klassen ledde utmaningen under hela tiden. Parallellklasserna 5B kom på andraplats och 5A på tredjeplats.

Det är samma pedagog som har anmält samtliga tre femmor till utmaningen. En rutinerad pedagog som har deltagit många år i På egna ben-sammanhang.

Även förra året kom klasser från Hedeskolan på första- och tredjeplats.

Årets På egna ben

Under fem veckor har drygt 200 mellanstadieklasser i 15 västsvenska kommuner tävlat mot varandra i utmaningen På egna ben. I Kungsbacka deltog 18 klasser, vilket motsvarar drygt 400 elever från Frillesåsskolan, Furulidsskolan, Hedeskolan, Kollaskolan och Särö skola.

På egna ben går ut på att samla poäng till klassen genom att ta sig till och från skolan på egna ben, utan att bli skjutsad med bil. Även nära anhöriga kan samla poäng genom att välja ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb. Dessutom kan klassen få poäng genom att utföra övningar om hälsa, trafiksäkerhet, miljö och hållbar utveckling. Övningarna är anpassade efter läroplanen.

Det finns många vinster med På egna ben. Barnen som deltar blir piggare barn och koncentrerar sig bättre i skolan. De blir även mer självständiga samtidigt som trafiken runt skolorna minskar. Förhoppningsvis har eleverna också haft roligt och lärt sig en del på vägen.

Slutresultat

  1. 5C Hedeskolan, 1 922 poäng, vann aktivitet för upp till 8 000 kronor
  2. 5B Hedeskolan, 1 898 poäng, vann aktivitet för upp till 5 000 kronor
  3. 5A Hedeskolan, 1 897 poäng, vann aktivitet för upp till 3 000 kronor

De tre vinnande klasserna väljer själva vilken aktivitet de vill lägga prispengarna på. Aktiviteten ska vara för hela klassen och gärna innebära att klassen rör på sig, samarbetar och lär sig något nytt. Aktiviteten ska på förhand stämmas av, och godkännas av, projektledaren i Kungsbacka kommun.

Vinnare av biobiljetter för hela klassen

Det är flera klasser som vunnit så kallade etappriser. Etappriserna innebär att alla klasser som uppnådde kvalgränsen varje vecka var med i utlottningen av biobiljetter till hela klassen.

  • Vecka 1: 6B Hedeskolan
  • Vecka 2: 5B Kollaskolan
  • Vecka 3: 6B Särö skola
  • Vecka 4: 4A Kollaskolan

Alla elever som har deltagit i På egna ben får diplom och reflex.

Vill du veta mer om tävlingen och se mer detaljerad information finns det på På egna bens hemsida.

På egna bens hemsida Länk till annan webbplats.