Följ trafikreglerna, använd hjälm och se över din cykel. Här kan du läsa mer om hur du cyklar säkert.

Kom ihåg att det är högertrafik som gäller för cyklister, även på gång- och cykelvägar. Som cyklist är det viktigt att vara uppmärksam och söka ögonkontakt med övriga trafikanter.

Gör dig själv och dina handlingar synliga genom att ge tydliga tecken, hålla avstånd och ställa dig så att du inte skyms eller hamnar i död vinkel.

Gående och cyklister

Gående och cyklister måste visa varandra hänsyn på gång- och cykelvägar. Som cyklist ska du påkalla uppmärksamhet med ringklockan om du vill passera. Som gående ska du vara uppmärksam på passerande och mötande cyklister, även när du har hörlurar med musik i öronen.

Hjälmen en livförsäkring

Hjälmen är lika viktig för cyklisten som bilbältet är för bilisten. 8 av 10 cykelolyckor är singelolyckor där inga andra fordon är inblandade. Vetenskapliga studier visar att cykelhjälm minskar risken för hjärnskador med mer än 60 procent.

En bra hjälm är:

  • CE-märkt
  • lagom stor och sitter stabilt på huvudet
  • skyddar panna, tinningar och bakhuvud
  • försedd med band som är lätta att justera.

Prova olika cykelhjälmar för att hitta den som passar bäst. En hjälm ska sitta rakt på huvudet i ögonbrynshöjd för att skydda vid fall framåt och sidan. Justera hjälmens hakband så att hjälmen sitter stabilt på huvudet och inte ändrar läge om man stöter till hjälmen.

Cykelhjälm till barn

Från och med den 1 januari 2005 ska alla barn och ungdomar under 15 år använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Det är föräldrarnas ansvar att barn använder hjälm under cykelturen, även korta sträckor.

Det finns speciella hjälmar för barn upp till cirka sju år. Småbarnshjälmar har grönt spänne och hakband, som ska lösa ut om barnet fastnar med hakbandet.

Synas i mörker

En cykel utan belysning och reflexer är osynlig i mörker. Lagen säger därför att du måste använda belysning om du cyklar i mörker. En cykel som används under den mörkare tiden av dygnet måste ha baklykta, strålkastare och godkända reflexer. På trafiken.nu Länk till annan webbplats. kan du se vilka tider på dygnet som du behöver använda cykellyset.