Artikeln publicerades 5 juni 2024

Redo för yrkeslivet med goda rekommendationer

Två gymnasieelever som har gjort sin praktik på ett sjukhus

För en tid sedan avslutade Ida Fridell och Joel Evenmyr och deras klasskamrater på vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet sin sista arbetsplatsförlagda praktik. I tisdags tog de studenten. Med riktigt goda rekommendationer i bagaget är de nu redo för ett yrkesliv inom vården.

På vård- och omsorgsprogrammet läser eleverna ett antal olika fördjupningskurser i årskurs 3. Kursen barn och ungdomssjukvård innehåller både teori och praktik och eleverna får även en praktisk förberedelse inför ett yrke som barn- eller undersköterska.

Praktik på Drottning Silvias barnsjukhus

Ida och Joel berättar att kursen har varit mycket lärorik och intressant och att de har fått kunskaper om omvårdnad av barn och ungdomar men också lärt sig mycket om olika sjukdomar.

Det finns mycket nytt inom området som man behöver lära sig. Det är till exempel viktigt att känna till hur barn utvecklas för att kunna ge dem den specifika omvårdnad de behöver, säger Joel.

I kursen barn och ungdomssjukvård ingår arbetsplatsförlagd praktik under fyra veckor. En praktik som utförs på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Praktiken gav mig verkligen en ovärderlig arbetslivserfarenhet och jag har träffat väldigt många olika patienter, vilket gett mig bra tillfällen att träna på till exempel bemötande, berättar Ida.

Väl förberedda

Daisy Munoz Alcaide är huvudhandledare för eleverna på sjukhuset och kan inte nog lyfta fram den kompetens alla elever från vård och omsorgsprogrammet visat under sin praktik.

Vi är väldigt glada över att ta emot elever från Aranäsgymnasiet. De är alltid så väl förberedda och jag hoppas verkligen att vi får se några av eleverna igen som framtida medarbetare, säger Daisy.

Eleverna fick göra sin praktik på olika avdelningar på sjukhuset som till exempel barnhjärtcentrum, barncancercentrum, akutvård- eller neonatalavdelningen. För Ida och Joel har praktikperioden verkligen gett dem en inblick i hur det är att arbeta på ett sjukhus.

Vi fick ett väldigt fint mottagande på plats och med duktiga handledare. Mina tankar om ett arbetsliv inom vården har verkligen stärkts och jag vill nog inrikta mig mot att arbeta inom barnpsykiatrin i framtiden, säger Ida.

För Joel väntar högskolestudier till hösten. Studier som kan leda till arbete med sjuka barn och ungdomar men kanske i en annan yrkesroll än den utbildning han fått nu.

Jag tar definitivt med mig erfarenheterna från den praktikperiod som jag fått på barnkirurgen på sjukhuset, säger Joel.

Om vård och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som vill veta mer om den friska människokroppen men också vad som händer när vi blir sjuka. Utbildningen ger dig många möjligheter till både vidareutbildning och arbete direkt efter examen.