- Startsida
- Utbildning och barnomsorg
- Grundskola
- Välja eller byta skola
- Skolval inför nästa läsår
Skolval inför nästa läsår
På hösten inför nästa läsår är det dags för vårdnadshavare i Kungsbacka att göra ett aktivt skolval. Här hittar du information om hur du gör.
Innan skolvalet öppnar
Skolvalet inför läsåret 2025-2026 genomförs under perioden 7 oktober till 28 oktober 2024. Under skolvalsperioden ska alla vårdnadshavare med barn som är folkbokförda i Kungsbacka kommun välja skola när ditt barn:
- ska börja förskoleklass kommande höst, eller
- går sista årskursen på sin nuvarande skola
När du väljer skola är det viktigt att du vet att ditt önskemål inte betyder att ditt barn har rätt till just den skola du anger, utan att det är just ett önskemål. Vi gör vårt allra bästa för att så många som möjligt ska få en plats i den skola som de helst vill gå i.
I skollagens kapitel 9 och 10 finns bestämmelser som styr hur kommunen ska arbeta för att möta vårdnadshavares önskemål om skola: Skollag (2010:800) | Sveriges riksdag (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.
Se vilka skolor kan du välja
Nu är det dags att se vilka skolor som finns i ditt närområde. Via kommunkartan kan du se vilka skolor som ligger närmast ditt barns folkbokföringsadress.
Besök skolans informationsmöte
Inför skolvalet ordnar skolorna informationsmöten där du får information om deras verksamhet och möjlighet att se lokalerna. De genomförs i september-oktober. Vi annonserar datumen här på kungsbacka.se.
Dags att göra skolvalet
Skolvalet sker digitalt via vår e-tjänst. Du behöver ha en e-legitimation, till exempel mobilt Bank-id.
Det spelar ingen roll när under ansökningsperioden som du skickar in din ansökan. Det finns inga köer till de kommunala skolorna. Utgångspunkten för vår hantering i skolvalet är alltid vårdnadshavares önskemål, inte när vi fått in ansökan.
Ange 3 kommunala skolor
I skolvalet anger du 3 kommunala skolalternativ.
- Detta gäller även dig som ansökt och fortfarande står i kö till någon av de fristående skolorna i Kungsbacka. Om du får plats på din sökta skola och accepterar platsen får vi information om det och ditt val till kommunal skola stryks.
- Du som redan har en bekräftad plats på en fristående skola behöver inte göra skolval. Vi får information från den fristående skolan att du har en plats där
Samtliga vårdnadshavare måste godkänna skolvalet för att det ska vara giltigt. En vårdnadshavare loggar in och genomför skolvalet, därefter loggar den andra vårdnadshavaren in och godkänner valet.
Om någon vårdnadshavare inte gör ett aktivt eller giltigt skolval, inom skolvalsperioden, placeras eleven på en skola enligt en princip som kallas "relativ närhet".
I samband med skolvalet anmäler du även behov av plats på fritidshem.
Saknar bank-id eller skyddad identitet
Om du saknar bank-id finns en blankett att använda. Du hittar blanketten i anslutning till e-tjänsten.
Om du eller ditt barn har skyddad identitet:
- Använd blanketten för skolval och ange att du eller ditt barn har skyddad identitet. Blanketten kommer då behandlas med sekretess. Lämna blanketten i ett kuvert till informationsdisken på stadshuset i Kungsbacka. Märk kuvertet med ”Skid”.
Om du av annat skäl inte kan använda e-tjänsten skicka blanketten till:
Kungsbacka kommun
Förskola & Grundskola, Skolval,
434 81 Kungsbacka.
Du kan även mejla inscannad eller fotograferad underskriven blankett till grundskola.skolval@kungsbacka.se
Behöver du hjälp kontakta vår kundstjänst Kungsbacka direkt 0300-83 40 00
Välja profilklass
Några av våra skolor har så kallade profilklasser eller inriktningar. När du ansöker till dessa behöver du:
- Komplettera ditt skolval genom en ansökan på blankett till den aktuella skolan. De skolor som har profilklasser har information om hur det fungerar.
I skolvalet anger du den skola som du vill att barnet ska gå på om hen inte kommer in i den valda profilklassen.
Vi fördelar platser
När skolvalet är stängt startar vårt arbete med att göra skolplaceringar. Varje skola har olika antal elever som de kan ta emot i varje årskurs, det kallas för skolornas kapacitet. För varje kommunal skola i Kungsbacka kommun finns ett tillhörande geografiskt område som kallas upptagningsområde.
Upptagningsområde
Politikerna i nämnden för Förskola & Grundskola fastställer upptagningsområdets storlek utifrån skolornas kapacitet och hur många barn som finns i de olika geografiska områdena. Storleken på upptagningsområden kan ändras efter nytt beslut i nämnden.
Den geografiska indelningen är ett sätt att ge oss förutsättningar att planera skolverksamheten och möjliggöra för att alla elever ska ha rätt till en skola nära hemmet. Skolskjutsplaneringen och rätten till skolskjuts är knuten till upptagningsområdena.
Elevens folkbokföringsadress styr vilket upptagningsområde en elev tillhör.
Urvalskriterier
Om en skola har fler sökande än det antal elever den kan ta emot behöver vi göra ett urval, då gäller följande urvalskriterier:
- Relativ närhet inom upptagningsområdet
- Relativ närhet utanför upptagningsområdet
- Eleven har äldre syskon på aktuell skola i årskurs F-3 kommande läsår (syskonförtur)
- Lottning: När två eller fler elever har samma relativa närhet och syskonförtur inte kan avgöra rätt till plats på en skola, genomför vi en lottning mellan dessa elever.
Kriterierna gäller inte för val till profilklasser som har olika färdighetsprov.
Närhetsprincip och relativ närhet
Alla elever har rätt till en skolplacering nära hemmet, med hemmet menar man den adress där eleven är folkbokförd. Det kan ibland vara flera skolor som ligger nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerad på den skola som ligger närmast hemmet.
Vad nära "hemmet" innebär är inte exakt definierat i skollagen eller i lagens förarbeten. Tidigare så kallad praxis visar att "nära hemmet" kan vara beroende av lokala förhållanden och det kan därför ses som en uppgift för kommunen att bestämma vad nära hemmet är för en elev. Kommunen behöver beakta elevernas ålder och avstånd mellan hem och olika tillgängliga skolor.
Relativ närhet
Utgångspunkten "relativ närhet" används av kommuner som ett sätt att mäta vilken elev som har störst rätt till platsen.
Så mäter vi relativ närhet:
- Om två elever vill gå på samma skola, men det bara finns en plats kvar så är det eleven som får längst förlängning av skolvägen till sin alternativa skola jämfört med den önskade skolan som får platsen.
Det behöver med andra ord inte vara den elev som bor närmast skolan som får platsen, utan den elev som förlorar mest på att inte få den.
- Vid mätning av avstånd används barnets folkbokföringsadress och skolenhetens adress.
- Avståndet gäller skolvägen, vilket innebär gång-cykelvägar, gator med trottoarer men även vanliga vägar om det saknas gång och cykelvägar.
Det är den närmast farbara färdvägen mellan elevens folkbokföringsadress och skoladress som mäts. Vi mäter inga avstånd "fågelvägen" eller hur lång tid det tar att resa sträckan.
Syskonförtur
Om elever har samma relativa närhet har den elev förtur som har äldre syskon i årskurs F-3 på den önskade skolan kommande läsår.
Med syskon menar vi hel- och halvsyskon. Även bonussyskon som är folkbokförda på samma adress som barnet räknas.
Lottning
Vid en situation som innebär att flera elever har samma relativa närhet och att syskonförtur inte kan avgöra rätt till plats genomför vi en lottning mellan dessa elever. Vid lottningen är tre tjänstepersoner närvarande och resultatet protokollförs.
Beslut om skolplacering
I mitten av januari får du besked om ditt barns skolplacering. Beslutet skickas via mejl eller via vanlig post om det saknas mejladress.
Fritidshem
I skolvalet anmäler du även behov av plats på fritidshem, du kan kontrollera din anmälan via e-tjänsten för fritidshem:
Anmäla behov av plats till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem (med e-legitimation) Länk till annan webbplats.
Behov av skolskjuts
Ta del av regler för vem som har rätt till skolskjuts och information om hur du ansöker: Skolskjuts i grundskolan
Information från skolan inför skolstart
Till hösten är det dags för ditt barn att börja på ny skola. Eller så har du ett barn som ska börja förskoleklass och ska gå i skola för första gången. Det är en hel del som är nytt när det är dags att börja i skolan, både för ditt barn och för dig som vårdnadshavare.
Under våren kommer skolan att skicka dig information inför skolstarten. Är det något du vill veta redan nu kontaktar du skolan.