Lekplatser
Livet leker! Barn behöver leka och röra på sig för att utvecklas och hålla sig friska. Det är i sandlådan, skogsdungen och klätterställningen som vår motorik utvecklas och vi lär oss att samspela med varandra.
Nyfikenhet och upptäckarlust
Det finns många olika lekplatser runt om i kommunen som bjuder in till upptäckarlust och nyfikenhet. Det är också viktigt att alla känner sig välkomna och att de är roliga och säkra.
Det finns tre olika typer av lekplatser
- Närlekplatser
- Områdeslekplatser
- Stadslekplatser
Närlekplatser
Lekplatserna är de minsta och är främst till för dem som bor i närområdet. De finns ofta på gårdar i eller mellan bostadsområden och lekutrustningen passar framför allt yngre barn.
Områdeslekplatser och stadslekplatser
Det finns åtta områdeslekplatser i Kungsbacka som är enkla och trafiksäkra att nå. Här finns en variation av lekredskap för barn i olika åldrar. Det finns bänkar att sitta på och möjlighet att leka, mötas och umgås.
Stadslekplatser
Kungsbacka har tre stadslekplatser: Kungsbackaskogen, Borgmästarlekplatsen och Idrottslekparken vid Kungsbacka simhall. Lekplatserna passar barn i alla åldrar och erbjuder en trevlig miljö för hela familjen. Där finns många olika redskap och möjligheter till lek och idrott. Om du vill göra en rolig utflykt är det till någon av dessa du ska åka.
Tillgänglighetsanpassade lekplatser
- Lid i Varla, Bissmarksgatan i Västra villastaden
- Lekplatsen på Aranäs allé, vid Dioritvägen i Kolla parkstad
- Temalekplatsen vid Borgmästaregatan
- Lekplatsen i Björkris.
Lekplatser i förändring
Förvaltningen för Teknik förvaltar och sköter Kungsbackas allmänna lekplatser. De är placerade inom Kungsbacka centralort. Antalet lekplatser ökar successivt i takt med att nya behov uppstår och nya bostadsområden byggs. För att få en genomtänkt och systematisk planering för de upprustnings- och ombyggnadsarbeten som vi utför varje år har vi tagit fram en åtgärdsplan för lekplatser 2023-2028. Den beslutades av nämnden för Teknik den 22 mars 2023.
Vi ser över behovet av att anlägga nya lekplatser och arbetar också för att rusta upp, komplettera och bygga om befintliga lekplatser. Vi vill exempelvis tillföra fler funktioner som bjuder in till lek och rörelse, bygga väderskydd, göra tillgänglighetsanpassningar och skapa trygga miljöer genom bättre belysning.
Åtgärdsplan för lekplatser
En lekplats är en skötselintensiv anläggning. Vid utveckling av en lekplats från närområdeslekplats till områdeslekplats kan det vara motiverat att avveckla närliggande lekplatser som saknar strategiskt läge i bostadsområdet och inte har samma potential att utvecklas. Ytan görs då om till lämplig parkmiljö, ofta någon mötesfunktion med sittplatser.
Närlekplatser som vi vill omvandla under de närmaste åren är:
- Kaprifolvägen
- Gärdesvägen
- Kaktusvägen
- Tingbergsvägen
- Lundegrens gata
- Mor Ingegerds väg
Ingen närlekplats kommer att omvandlas innan det finns en upprustad områdeslekplats i närområdet.
Åtgärdsplan för lekplatser 2023-2028.pdf Pdf, 21.5 MB.
Hur ska platsen vara i framtiden?
När vi omvandlar vissa närlekplatser till en annan form av parkmiljö med mötesfunktion jobbar vi för att öka den biologiska mångfalden i Kungsbacka. Blomsterängar, fjärilsrestauranger och insektshotell kommer att vara en del i förändringen.
Bor du vid Kaprifolvägen?
I förändringen av lekplatsen på Kaprifolvägen har du möjlighet att vara med och utforma platsen.
Pocketpark
En pocketpark är en liten park där människor kan samlas, koppla av och njuta.
Vill du bevara en lekplats?
Om det finns intresse bland boende kan du ta initiativ till att bilda en förening som bevarar närlekplatsen. Man skriver ett nyttjanderättsavtal och föreningen tar över ansvaret för leksäkerheten och skötseln medan kommunen har kvar ägandet. Vi kan hjälpa till med information hur ni bildar en förening och vilka årliga arbetsinsatser som ingår i ett skötselavtal med kommunen.
Vem kan teckna avtal?
Kommunen kan inte teckna skötselavtal med enskilda personer, men om man startar en lekplatsförening kan vi skriva avtal med denna.
Hur kommer jag igång?
Att bilda en förening är inte svårt. Allt som krävs är en liten intresserad grupp som tillsammans bildar en tillfällig styrelse. Styrelsen kommer överens om ett föreningsnamn, formulerar syftet med föreningen, skriver förslag till stadgar och bjuder in medlemmar.
Läs om hur man bildar förening:
Vill du ställa en fråga eller har en synpunkt?
Se först om din fråga besvaras under vanliga frågor och svar