Hälso­aktiviteter för unga

Ung person springer på matta i gymnastikhall.

Hälsa kan vara allt från fysisk aktivitet, kost och matlagning, socialt umgänge eller något annat som får dig som ung att må bra på fritiden.

Det finns flera olika aktiviteter och verksamheter med fokus på hälsa för unga i olika åldrar.

Projekt, intressegrupper och aktiviteter

Du som ung kan själv starta projekt eller intressegrupper med aktiviteter som bidrar till en bättre hälsa. Det kan till exempel vara ett hälsolan, vandring eller matlagning. Aktiviteten ska bidra till att den som deltar kan må bättre eller mår bra av att vara med. Vi hjälper dig att planera, söka pengar och annat som behövs för att sätta igång!

Här är fler verksamheter för unga med fokus på hälsa.

En frisk generation

En frisk generation finns på flera skolor i kommunen och är för familjer som har barn i årskurs 2. Under tillfällena håller hälsopedagoger i en timmes fysisk aktivitet i skolans idrottshall och efter det lagar och äter vi tillsammans en hälsosam middag i skolmatsalen. Aktiviteterna är på eftermiddagar, kvällar eller helger. Helgaktiviteten varierar och kan vara att simma, åka skridskor eller annat. Som familj kan ni vara med under ett år och det är självklart gratis för alla i familjen att delta.

Konceptet En Frisk Generation (enfriskgeneration.se) Länk till annan webbplats.

Idrott hela livet

Under delar av året har vi aktiviteter för barn och unga och deras familjer. Lokala idrottsföreningar leder aktiviteterna där du får testa på en idrott. Under dessa tillfällen finns alltid en hälsopedagog eller ungdomskonsulent med för att fånga upp ungas intresse för hälsa och träning.

Läs mer om Idrott hela livet.

Aktivitetsgruppen

Aktivitetsgruppen är för barn och unga med psykisk ohälsa där hälsopedagoger, elevhälsoteam och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) samarbetar. Vi träffar unga och lyssnar på vad de har för intressen och försöker hitta meningsfulla aktiviteter och sociala sammanhang på deras fritid. Varje vecka erbjuder vi flera aktiviteter som unga är välkomna till och som kan bidra bättre självkänsla, ökad skolnärvaro och bättre hälsa.

Läs mer om Aktivitetsgruppen.

Friskvårdsgruppen

Friskvårdsgruppen är ett samarbete med Region Halland där kommunens hälsopedagoger arbetar med barn med övervikt i åldrarna 5–18 år. Vi leder aktiviteter och motiverar barnen för att stärka deras självkänsla och öka rörelseglädjen. Vår filosofi är att barn behöver ha kul, ingå i en gemenskap och vara delaktiga.

Läs mer om Friskvårdsgruppen.

Dans för hälsa

Dans för hälsa är en kurs för unga mellan 13–18 år och som ibland känner stress eller oro, har magont, huvudvärk eller sömnbesvär, är nedstämda eller har bristande självkänsla. Kursen är gratis.

Danspasset innehåller uppvärmning, koreografi, övningar, avslappning och reflektion. Här får du testa olika dansstilar med passande musik. Du behöver inte ha några förkunskaper. Du dansar för din egen skull, upplever gemenskapen i gruppen och glädjen i dansen. I denna kurs har vi ingen uppvisning för publik. Kulturskolans danslärare är utbildade i metoden Dans för hälsa och är de som håller i kursen.

Anmälan till Dans för hälsa

För att anmäla dig till kursen, kontakta din skolkurator eller skolsköterska (elevhälsan) på din skola. Hitta kontaktuppgifter till elevhälsan.

Du som förälder är viktig

Du som vårdnadshavare är viktig för att motivera och peppa ditt barn till att dansa regelbundet under hela kursen. Studier visar att den psykiska hälsan är viktig för att orka prestera i skolan – därför är det extra viktigt att prioritera dansen när det är mycket i skolan. Meddela oss om det är något medicinskt tillstånd vi behöver känna till om ditt barn.

Mer om Dans för hälsa

Dans för hälsa är ett samarbete mellan olika delar i kommunen. Projektet är baserat på uppmärksammad forskning från Örebro universitet som visar på de goda effekterna som dans har för den psykiska hälsan och välbefinnandet. Konceptet finns i flera kommuner runt om i Sverige. Dans för hälsa är en kurs som har visat sig ha haft god effekt för hälsan och de som har deltagit har mått bättre efter att ha varit med i endast två terminer.

Läs mer om konceptet Dans för hälsa Länk till annan webbplats.

Så tycker deltagare om Dans för hälsa

Jag tycker det är väldigt roligt med dansen för jag känner att jag äntligen har något att se fram emot på vardagarna efter skolan. Känner även mig mer trygg och jag trivs mer med mig själv!

Jag tyckte koreografin var bra och att få träffa andra i min egen ålder. Jag är ganska stressad i skolan så det var väldigt skönt, avslappnande och roligt att komma hit, köra dans och slappna av. Längtar till nästa gång!

När jag kommer hem är jag alltid jätteglad. Min mamma har märkt en jättestor skillnad på hur glad jag är varje gång jag kommer hem. Känner en lättnad efteråt att jag är bra precis som jag är och det är kul att få nya kompisar utanför skolan.