Möt några av våra företagare

Hur är det egentligen att driva företag i Kungsbacka kommun?

Hållbarhet viktig för Hot Screen

Fredrik och Anna Skanselid har drivit Hot Screen i sex år. När de köpte företaget anade de inte vilken potential som låg i värmepressar för dekaler.

– Visst köpte jag upp ett stabilt och välmående företag. Men att det fanns en sådan potential i detta, det visste jag inte, säger Fredrik, VD för Hot Screen i Fjärås.

Att tillverka tryck för exempelvis arbetskläder är inget man är ensam i Sverige om. Men att göra det miljövänligt, och till hög kvalitet - det är det inte många som slår. Bland kunderna finns exempelvis Fristad, Tools och Blåkläder.

– För de flesta av våra kunder är miljöaspekten viktig. Vi renar allt här i våra lokaler och har till och med byggt ett eget reningsverk intill produktionen. Inga kemikalier eller färger rinner ut i kommunens avlopp eller vattendrag, och det är förstås en unik garanti för våra produkter.

När Fredrik och Anna Skanselid drivit Hot Screen i något år var det dags att bygga ut lokalerna som då låg i Kungsbacka. Först tittade man på en utbyggnad, men arkitekten insåg snabbt att de behövde mer mark att bygga på. De senaste fem åren har de gått från att vara 18 till dryga 50 anställda, och växt med cirka 20 procent.

– Att få tillgång till mark snabbt, det är A och O för en företagare. När Kungsbacka kommun erbjöd oss marken här i Fjärås kunde vi också få tillgång direkt, säger Fredrik.

Precis intill motorvägsavfarten i Fjärås ligger Hot Screen med sina snart dubbelt så stora lokaler. Redan efter tre år i de nya lokalerna insåg Fredrik att man behövde ännu mer plats. Därför bygger man tre nya produktionslinor i tryckeriet, större personalmatsal och gym och mer plats till - ja vem vet?

– Vi måste ha plats för att framtidssäkra oss. Att lämna ett av utrymmena i utbyggnationen till våra drömmar, det är något jag tror är viktigt. Vi vet inte exakt hur vi kommer att expandera utöver produktionen men vi vill ha platsen att göra det.

Till de som funderar på att etablera sitt företag i Kungsbacka kan Fredrik vittna om en hel del fördelar:

– Vi slipper sitta bilköer och betala trängselskatt och behöver inte nöja oss med en trång industritomt, det är mycket värt. Här finns det plats att expandera. Och behöver jag prata med någon på Kungsbacka kommun är det aldrig mer än ett samtal bort. Det är raka puckar, och jag som företagare kan ha en öppen dialog med politiker och tjänstemän på kommunen, säger Fredrik.

Är du nyfiken på hur det är att driva företag i Kungsbacka, från en som vet?

Fredrik Skanselid svarar gärna på frågor till dig som är på väg att etablera, eller expandera: fredrik.skanselid@hotscreen.se

För frågor som rör företagande, mark och andra frågor kring din verksamhet är du välkommen att kontakta näringslivskontoret.

Maria Åkerberg, Dermanord

Dermanord växer i Frillesås

I de södra delarna av Kungsbacka kommun, på en stor tomt i Frillesås, driver Maria Åkerberg och hennes man ett välkänt och prisvinnande hudvårdsföretag. Att satsa på djupverkande hudvård tillverkad av naturliga ingredienser var en självklarhet för Maria.

Då, för 25 år sedan var Dermanord bland de första i landet att ta fram ansiktskrämer, schampo och behandlingar som var snälla mot både hud och miljö.

– Jag var fruktansvärt trött på alla krämer som inte gjorde något gott för huden alls. De var proppade med kemikalier och som konsument hade man inget annat val, berättar Maria Åkerberg, VD och grundare på Dermanord.

Sedan starten 1995 har Dermanord vuxit och har nu 26 anställda och en omsättning på 92 milj. Varumärket Maria Åkerberg säljs av hudterapeuter och utvalda butiker i hela Sverige. Ekologisk hudvård har kommit för att stanna och idag har konsumenterna en helt annan medvetenhet kring produkterna de köper.

– Intresset för ekologisk hudvård har ju verkligen ökat, idag vill man veta att det man har i ansiktet och på kroppen verkligen gör gott- både för en själv och för naturen, säger Maria.

Dermanord vann 2017 pris som Årets företagare i Kungsbacka kommun, ett pris som motiverades med " Genom forskning och innovation i kombination med en omtanke om människa och miljö skapas helt unika produkter av högsta kvalitet."

I Kungsbacka kommun finns en positiv anda kring företagande, upplever Maria Åkerberg:

– Det spelar ingen roll vad det finns för konjunktur det är alltid positivt att driva företag i Kungsbacka, det är en positiv anda. Jag har kontakt med hela Sverige, men det är tydligt att vi på Västkusten "kör på".

– För oss är de viktigt att finnas på ett läge som funkar rent logistiskt. Vårt läge alldeles i närheten av motorvägsavfarten gör att lastbilar lätt kan ta sig hit och härifrån. Även utländska besökare som kommer med flyg har inte så långt att åka för att komma till oss. Flera gånger i veckan upptas våra mötesrum av folk från andra länder som vill komma och se hur vi gör våra produkter eller höra mer om vårt företag, berättar Maria.

Tillgången på mark är också viktigt för Dermanord. Man vill kunna expandera, och det är just vad man gör just nu.

– Vi bygger ut våra lokaler som vi ganska snabbt har vuxit ut. Här ska det finns plats för forskning, produktutveckling och tillverkning. För oss var det en självklarhet att tacka ja till den här marken i Frillesås, där vi nu funnits i 25 år. Här har vi plats att växa och det känns jättebra, säger Maria.