Påverkanstorg
19 november träffar en klass på Elof Lindälvs gymnasium träffar politiker för att diskutera resultatet från 2020 års Lupp-undersökning. Dialogen blir som ett så kallat Påverkanstorg tillsammans med Göteborgsregionen kommunalförbund (GR). De fem ämnen som eleverna har valt ut att fokusera på är fritid, skola, trygghet, hälsa och framtid. Eleverna kommer inte att ställa frågor till politikerna, utan fokuset är att de ska föra fram sina åsikter och tankar och politikernas uppgift blir att vara samtalsledare, nyfiket lyssna in och ta reda på så mycket som möjligt av vad eleverna tycker och tänker.
LUPPföljning – ungdomars perspektiv på stress
Senaste resultatet av Luppen (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) visade att allt fler unga mår dåligt, känner sig stressade för skolan eller är oroliga för framtiden. För att få en större förståelse och se vad som går att göra för att förbättra situationen, arbetar vi därför med att följa upp resultatet. Under vecka 45–49 har vi workshoppar och intervjuer med ungefär 250 elever på Aranäsgymnasiet. Eleverna kommer bland annat att berätta om sina perspektiv på stress och vilka förändringar de önskar för att minska stressen.
Inkludera elever i särskola
Elever som är inskrivna i särskola är ofta en förbisedd grupp i sammanhang med ungdomsinflytande. Under hösten kommer arbetet med att inkludera elever i särskola igång på allvar.
Unga har lägre tillit än förut
Studien ”Så mår vi i Halland” visar att människor i Halland litar på varandra mindre än förut. Det finns en stor skillnad mellan olika grupper i hur de upplever att de har eller inte har tillit till varandra. Enligt unga är det viktigt att få den stöttning som man behöver i skolan för att sedan kunna få tillit när man väl kommer ut i vuxenlivet. För att arbeta vidare med frågan och resultatet i studien hade Region Hallands och Kungsbacka kommuns lokala politiker dialog med några av kommunens elever för att veta hur de ska jobba vidare med saker som bidrar till att människor mår bra. Dialogen var 19 oktober.
Unga kommunutvecklare
Under tre sommarveckor fick en grupp ungdomar i uppdrag att intervjua allmänheten om ett antal utvecklingsprojekt som pågår. Under sommaren 2021 handlade projekten om föräldraskap, integration, fritid, kommunens trygghetsarbete och hur Kungsbacka stad ska se ut i framtiden.
Debatt mellan ungdomsförbund
Under våren arrangerade vi en digital debatt mellan lokala och regionala partipolitiska ungdomsförbund. Debatten handlade om Kungsbackas tiggeriförbud, kollektivtrafik samt miljö- och klimatpolitik.
Regional utveckling i Halland
Fem högstadieklasser väljs ut för att diskutera lösningar på de utmaningar som har Region Halland har identifierat i deras senaste lägesbild.
Projekt - hållbar livsstil
En ungdom skötte ett projekt på temat hållbar livsstil, där hon inspirerade unga och andra kungsbackabor hur man egentligen ska tänka för att leva mer hållbart. Projektet fick namnet Elins hållbara tips och kommunicerades ut i kommunens sociala medier.
Demokratiutbildning i årskurs 8
Under höstterminen håller dina lokala ungdomskonsulenter i en lektion om vilka rättigheter du som ung har. Efter lektionen har du möjlighet att lämna förslag på vad du tycker ska förbättras på din skola eller i kommunen.
Narkotika – ett ämne värt att nämna?
Under höstterminen skickade kommunen ut en enkät till gymnasieelever om hur vi kan prata om narkotika i vardagen. I enkäten framkom att många upplever att det är svårt att veta vem man ska kontakta för att få hjälp. Kungsbacka kommun arbetar nu med att sprida mer information och har tagit fram en broschyr med information om olika kontaktvägar för frågor om droger och andra missbruksproblem.
Här hittar du mer information om stöd vid missbruk
Hållbar konsumtion
Tjänstepersoner från kommunen hade dialog med ungdomar om idéer kring hur vi som bor i Kungsbacka kan konsumera på ett mer hållbart sätt i framtiden.
Fjärås Fritidscenter
Kommunen planerar bygget av ett nytt Fjärås fritidscenter! Kommunen hade dialog med alla elever från Smedingeskolan om hur fritidscentrat borde se ut. Det resulterade i en fokusgrupp med unga representanter som är med under hela processen i att bygga om och forma fritidscentret på ett så bra sätt som möjligt för unga. Dialogen påbörjades 2019 och fortsatte in i 2020. Planeringen för att bygga och utforma fritidscentret utifrån ungas behov pågår fortfarande.