Psykisk hälsa

Alla kan må psykiskt dåligt ibland. Du som mår dåligt kan få hjälp att må bättre. På den här sidan har vi samlat stöd och hjälp som du eller någon du känner kan få.

Det kan finnas många anledningar till att man mår psykiskt dåligt. Exempelvis att något har hänt i livet, att en närstående har gått bort, att man blivit utsatt för våld eller att man känner sig ensam. Det kan också vara en psykisk sjukdom som är anledningen till att man mår dåligt.

Symtom på psykisk ohälsa kan vara sömnsvårigheter, känslor av nedstämdhet, ensamhet och oro men det kan även vara att man ser och hör saker ingen annan gör.

Akut psykisk hjälp

Socialjouren prioriterar barnärenden, akuta missbruksärenden och relationsvåld. På kvällar och helger ska du kontakta socialjouren i Göteborg på telefon 031-365 87 00.

Akuta ärenden om barn, missbruk och våld i nära relation

Om läget är akut ska du kontakta en psykiatrisk akutmottagning. Om det är omedelbar fara för någons liv, ring 112.

För barn och unga upp till 17 år, kontakta Akutvårdsenheten BUP Halmstad Länk till annan webbplats.

För vuxna 18 år och äldre, kontakta psykiatriska akutmottagningen i Halmstad eller Varberg:

Psykiatriska akutmottagningen Halmstad Länk till annan webbplats.

Psykiatriska akutmottagningen Varberg Länk till annan webbplats.

Stöd och hjälp att få när du mår dåligt

Psykiatriska mottagningar

Vid allvarligare psykiska störningar kan du kontakta den psykiatriska vården.

För vuxna 18 år och äldre, kontakta Vuxenpsykiatrin i Halland Länk till annan webbplats.

För barn och unga upp till 17 år, kontakta Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Halland genom att ringa kontaktcentret En väg in på telefon 010-476 19 99. Där svarar kvalificerad personal och hjälper dig som ringer att komma i kontakt med rätt vård eller rådgivning.

Kontakta En väg in Länk till annan webbplats.

BUP-mottagningar i Halland Länk till annan webbplats.

Familj, barn och unga

Kommunens socialtjänst erbjuder stöd till barn, unga, familjer, vuxna och personer med funktionsnedsättning.

Om du till misstänker att ett barn far illa, om någon i din närhet har problem med missbruk eller om du blivit utsatt för våld eller själv har utsatt någon för våld i en nära relation kan du få hjälp av socialtjänsten. Du får prata med kompetent personal och du får vara anonym.

Det finns också olika former av stöd till familjer – både rådgivning och behandling.

Stöd till familj, barn och unga i Kungsbacka kommun

Patienter och anhöriga

Genom patient- och närståendeföreningar kan du få kontakt med och träffa andra som är i samma situation som du själv eller kontakta anhöriglinjen.

Patient- och närståendeföreningar Länk till annan webbplats.

Kontakta Anhöriglinjen Länk till annan webbplats.

Våld i nära relationer

Vuxenenhetens mottagning tar emot dig som är över 20 år och som har blivit utsatt för våld eller själv har utsatt någon för våld i en nära relation. De utreder och bedömer vad som behöver göras och gör skyddsbedömningar för vuxna med och utan barn.

Våld i nära relationer

Missbruk och beroende

Om du eller någon i din närhet har missbruksproblem som gäller alkohol, narkotika eller spel om pengar finns det hjälp att få.

Vuxenenhetens mottagning

Om du är över 20 år kontaktar du:

0300-83 53 31
mottagningsenheten.vuxna@kungsbacka.se

Mottagningsenheten barn och unga

Om du är under 20 år kontaktar du:

0300-83 48 89
mottagningsenheten.barnochunga@kungsbacka.se

Skolans elevhälsa

Hos elevhälsan på din skola kan du få hjälp med allt som handlar om din hälsa. Hit kan du också vända dig för att bara prata med en vuxen. Elevhälsan finns på alla skolor och där arbetar skolsköterska, skolläkare, psykolog och kurator. Om du vill träffa skolsköterska, skolpsykolog eller skolkurator kan du själv söka upp dem. Om du vill besöka skolläkaren behöver du oftast boka tid via skolsköterskan.

Elevhälsan

Ungdomsmottagningen i Kungsbacka och på nätet

Till ungdomsmottagningen kan du gå tills du fyller 24 år. Om du är över 24 år går du till din vårdcentral, kvinnohälsovården eller STD-mottagningen. Till ungdomsmottagningen kan du komma med olika frågor om livet och kärleken. Här kan du prata med barnmorskor, kuratorer och läkare. Alla besök är gratis.

Ungdomsmottagningen i Kungsbacka är en hbtq+ diplomerad verksamhet. Personalen får utbildning kring hbtq-personers livsvillkor och hur normer kring kön och sexualitet påverkar hälsa och bemötande.

Kontakta Ungdomsmottagningen i Kungsbacka Länk till annan webbplats.

Du kan också ställa frågor direkt till ungdomsmottagningen på nätet för dig som är mellan 13 och 25 år.

Umo.se Länk till annan webbplats.

Stöd för dig som vill prata med någon

Barn och unga

Bris

Till Bris kan du ringa, mejla eller chatta med vuxna stödpersoner eller prata med andra unga i Forum. Du kan också kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Det är gratis och du är självklart anonym om du vill.

Bris Länk till annan webbplats.

Tjejzonen

Till Tjejzonen kan alla som definierar sig som tjej och är 10–25 år höra av sig. Tjejzonen kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska hälsan ska förbättras bland tjejer. Tjejzonen erbjuder stöd via chatt, mejl eller samtal live och online.

Tjejzonen Länk till annan webbplats.

Killar.se

Killar.se är en stödsida som drivs av organisationen MÄN och är för alla som identifierar sig som kille eller ung man mellan 10–25 år. De erbjuder information och stöd kring hur det är att vara kille. Killar.se har även en stödchatt som du kan kontakta om du har funderingar eller frågor.

Killar.se Länk till annan webbplats.

Mind

Mind har ett forum där man kan prata om eller med andra som har psykisk ohälsa. Här finns även bra information om hur det kan vara att leva med psykisk ohälsa.

Mind Länk till annan webbplats.

Minds självmordslinje

Självmordslinjen för dig som funderar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar.

Minds självmordslinje Länk till annan webbplats.

Har du förlorat någon i självmord?

SPES Länk till annan webbplats. har en stödlinje för dig som förlorat någon i självmord. SPES står för Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd. Telefon: 020-18 18 00

Rädda Barnen – chatten Kärleken är fri

Rädda barnens chatt Kärleken är fri är till för dig som ung som vill ha stöd och råd i hedersrelaterade frågor, och om du är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck.

Rädda Barnen – chatten Kärleken är fri Länk till annan webbplats.

Maskrosbarn

Maskrosbarn är för dig som har en förälder som missbrukar, har en psykisk sjukdom eller utsätter dig för våld. Hos Maskrosbarn kan du chatta anonymt.

Maskrosbarn Länk till annan webbplats.

Tilia

Organisationen Tilia kan du som är ung eller ung vuxen kontakta om du behöver stöd och mår dåligt eller lider av psykisk ohälsa. I Tilias chatt kan du chatta anonymt.

Tilia Länk till annan webbplats.

Trygga barnen

Trygga barnen finns på Snapchat för dig som har en förälder med ett missbruk, beroende eller psykisk ohälsa. Snapchatnamn: Tryggabarnen

Unga relationer

Unga Relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Du kan chatta anonymt.

Unga relationer Länk till annan webbplats.

Kuling

Kuling är en mötesplats för dig som har en förälder med psykisk sjukdom. Du kan kontakta dom via chatt. Kuling erbjuder även forum och stödgrupper.

Kuling Länk till annan webbplats.

Förälder

Minds föräldralinje

Föreningen Mind har en stödtelefon för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet, eller vill reflektera över din roll som förälder. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

Minds föräldralinje Länk till annan webbplats.

Bris vuxentelefon om barn

Bris vuxentelefon finns till för dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år.

Bris vuxentelefon om barn Länk till annan webbplats.

Föräldratelefon - Kungsbacka kommun

Till föräldratelefonen kan du ringa om du behöver tips och råd för att veta hur du ska agera i relationen med ditt barn. En familjebehandlare tar emot samtalet och du som ringer kan vara anonym. Telefonnummer: 0300-83 80 60

Vuxna och äldre

Minds äldrelinje

Minds äldrelinje är för dig som är över 65 år och känner att du behöver prata med någon om du mår psykiskt dåligt, behöver stöd eller bara vill ha någon att prata med.

Minds äldrelinje Länk till annan webbplats.

Jourhavande medmänniska

Till jourhavande medmänniska kan du vända dig och prata om problem i familjen, på arbetet, om ensamhet eller sjukdom. Föreningen Jourhavande medmänniska har en nattöppen telefonlinje. Du kan prata om De som svarar är volontärer som har tystnadsplikt och är anonyma. Du som ringer är för dem också helt anonym.

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats.

Jourhavande präst - Svenska kyrkan

Jourhavande präst är Svenska kyrkans akuta samtals- och krisstöd och finns till för dig brottas med ångest, ensamhet eller självmordstankar. Att få dela med sig kan göra skillnad. Du är helt anonym. Du kan kontakta jourhavande präst via chatt, e-post eller telefon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i svenska kyrkan.

Jourhavande präst - Svenska kyrkan Länk till annan webbplats.

Minds självmordslinje

Minds självmordslinje är för dig som funderar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar.

Minds självmordslinje Länk till annan webbplats.

Har du förlorat någon i självmord?

SPES Länk till annan webbplats. har en stödlinje för dig som förlorat någon i självmord. SPES står för Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd. Telefon: 020-18 18 00

Andra stödlinjer och organisationer

Missbruk, droger och sex

Alkohollinjen

Alkohollinjen finns både för dig som önskar stöd i att förändra dina alkoholvanor och för dig som är orolig för någon annan. Telefon 020-84 44 48.

Alkohollinjen Länk till annan webbplats.

Anonyma Alkoholister

Anonyma Alkoholister (AA) har en jourtelefon dit du kan ringa anonymt och ställa frågor om AA och alkohol. Den är även till för personer som har anhöriga eller vänner som dricker för mycket. De som svarar har erfarenhet av alkoholmissbruk och är nyktra alkoholister. Jourtelefonen är öppen alla dagar året. Telefon 08-720 38 42.

Anonyma Alkoholister Länk till annan webbplats.

Dopingjouren

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp och stöd vid frågor om dopning via 020-54 69 87.

Dopingjouren Länk till annan webbplats.

Droghjälpen

Droghjälpen är en plats för alla som berörs av droger. Här finns information, råd och stöd till dig som funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon du bryr dig om. Droghjälpen erbjuder stöd via mejl och telefon. 020-91 91 91.

Droghjälpen Länk till annan webbplats.

Spelfriheten

Spelfriheten finns till för dig som är i ett eller är rädd för att hamna i ett spelberoende men de finns även för dig som anhörig. Spelfriheten erbjuder kostnadsfria självhjälpsmöten för spelare och anhöriga samt erbjuder chatt och telefonstöd dygnet runt. Telefon 08-37 43 00.

Spelfriheten Länk till annan webbplats.

PrevenTell – Hjälplinjen vid oönskad sexualitet

PrevenTell är en nationell hjälplinje som du kan ringa till om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, om du känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Telefon 020-66 77 88.

PrevenTell – Hjälplinjen vid oönskad sexualitet Länk till annan webbplats.

Ätstörningar och självskadebeteende

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Stödjer personer med ätstörningar och dess närstående samt arbetar förebyggande och för en bättre ätstörningsvård. Erbjuder chatt och telefonstöd till både drabbade och närstående.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar Länk till annan webbplats.

Shedo

Till Shedo kan du som har drabbats av ätstörningar och/eller självskadebeteende vända dig för stöd. Det gäller även dig som är anhörig till någon som är drabbad. Du kan mejla eller chatta med Shedo.

Ätstörningslinjen

Ätstörningslinjen är en nationell stödlinje via Frisk & Fri. Du kan ringa om du har frågar om just ätstörningar. Linjen bemannas av volontärer som själva har tidigare erfarenhet av ätstörningar. Telefon 020-20 80 18.

Ätstörningslinjen Länk till annan webbplats.

Övergrepp

Brottsofferjouren

Erbjuder stöd till dig som varit utsatt för eller vittne till ett brott. Telefon 116 006.

Brottsofferjouren Länk till annan webbplats.

Rise

Stödförening för vuxna som utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Erbjuder stöd via chatt och telefon. Telefon 08-696 00 95.

Rise Länk till annan webbplats.

Storasyster

En ideell organisation som vänder sig till dig som har utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

Storasyster Länk till annan webbplats.

Storasysters chatt. Länk till annan webbplats.

För dig som kvinna

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen erbjuder en stödtelefon för dig som har utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen. Telefon 020-50 50 50.

Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats.

Kvinnors nätverk

Utsätts du för kontroll, begränsningar, hot eller våld av din familj eller din släkt? Kvinnors nätverk erbjuder samtalsstöd. Telefon 08-728 00 55.

Kvinnors nätverk Länk till annan webbplats.

Somaya

Till Somaya kan du som kvinna eller barn och utsatt för våld och förtryck vända dig för stöd. De erbjuder samtalsstöd alla vardagar på telefon 020-81 82 83.

Somaya Länk till annan webbplats.

Terrafem

Hit kan du vända dig om du blivit utsatt för våld av din partner. Terrafem erbjuder samtalsstöd och juristjour på flera olika språk. Telefon 020-52 10 10.

Terrafem Länk till annan webbplats.

Tris – Tjejers rätt i samhället

Hos Tris kan du få stöd om du känner dig begränsad av din familj eller släkt, eller utsätts för hot eller våld när du försöker göra egna val. Telefon 0774-40 66 00.

Tris – Tjejers rätt i samhället Länk till annan webbplats.

För dig som man

Manscentrum

Manscentrum är ett kriscentrum för män. Dem kan du kontakta för samtalsstöd och för att kartlägga, bearbeta och hitta lösningar på problem i livets olika stadier. Det kan handla om relationsproblem, problem vid separation, ilska och våld, föräldrarollen eller livskriser.

Manscentrum Länk till annan webbplats.

Mansjouren

Behöver du någon som lyssnar utan och döma eller prata om ett problem som känns oöverkomligt kan du kontakta Mansjouren. Mansjouren erbjuder samtalsstöd och samtalsgrupper. Telefon 08-30 30 20.

Mansjouren Länk till annan webbplats.

Under Kevlaret

Hos Under Kevlaret kan du prata om vad som helst, som till exempel ensamhet, uppbrott, ångest och prestationsångest, familjeproblem, drogproblem, sex och kärlek. Under Kevlaret erbjuder stöd via chatt.

Under Kevlaret Länk till annan webbplats.

För dig som HBTQI-person

Mind trans

Mind arbetar aktivt med att ge röst åt transpersoner. På deras transportal har de samlat krönikor och livsberättelser från dom av oss som identifierar sig utanför cis-normen.

Mind trans Länk till annan webbplats.

Transformering

Har du frågor om trans, könsidentitet eller könsbekräftande vård? Vill du prata med någon om ämnet som rör trans? RFSL Ungdom sätter trans och könsidentitet i fokus. Du kan mejla dem på info@transformering.se.

Transformering Länk till annan webbplats.

Transammans

Transammans arbetar för att bryta ensamheten och skapa gemenskap. Hit kan du som transperson och dina anhöriga vända sig för att träffa andra individer på mötesplatser eller stöttning.

Transammans Länk till annan webbplats.

RFSL

Är du intresserad av eller har behov av stöd i frågor som handlar om HBTQI är detta en organisation som du kan kontakta. RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

RFSL Länk till annan webbplats.

Eterlevandestöd suicid