Varje år spolas mycket skräp upp på stränderna längs Västkusten. För att ge oss renare stränder samarbetar Kungsbacka kommun med Västkuststiftelsen i projektet Ren kust som verkar för städning av stränder.

Ren kust har skapat en strandstädarkarta, ett verktyg där du som privatperson kan gå in och ange behov av städning av en strand. Du kan också lägga in om det finns säckar med skräp som behöver hämtas, eller lägga in en planerad städning som du kommer att genomföra.

Strandstädarkartan (Västkuststiftelsen) Länk till annan webbplats.

Du städar, vi hämtar

Kungsbacka kommun lånar ut redskap (så kallade plockare) och säckar till privatpersoner och föreningar som vill städa stränder i kommunen. Vi hämtar sedan säckarna och tar hand om skräpet som i de allra flesta fall går till förbränning. Ställ säckarna så att de går att hämta med en lätt lastbil. Notera att vi bara hämtar säckar som är märkta med Kungsbacka kommun eller Ren kust.

Om du hittar något som skulle kunna räknas som farligt avfall, till exempel batterier eller dunkar med okänt innehåll, vill vi att du ställer detta bredvid säckarna så att vi kan ta hand om avfallet på rätt sätt.

Vi genomför även egna strandstädningar med kommunal personal några gånger per år.