Rådgivning och tips om energi

Vill du sänka dina energikostnader och göra en insats för klimatet och miljön? Energi- och klimatrådgivningen är en oberoende och kostnadsfri tjänst för dig som bor i Kungsbacka kommun.

El och värme

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig med tips om hur du exempelvis kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och hur du väljer den uppvärmning till ditt hus som är så bra som möjligt både för dig och för klimatet. Energi- och klimatrådgivningen kan hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ och känner till de lokala förhållandena där du bor.

Solkarta

Funderar du på att installera solceller så är Solkartan ett bra verktyg att börja med. I kartan kan du enkelt zooma in och klicka på din fastighets tak och se om det lämpar sig för solelproduktion.

Solkartan

Klimat och transporter

Du kan även kontakta oss för att få tips på hur du i din vardag kan minska din klimatpåverkan, till exempel genom vilka matvaror, kläder eller saker du köper. Vi erbjuder också rese- och transportrådgivning.

Nätverk för bostadsrättsföreningar

Välkommen till nätverket ”Arbeta tillsammans för en mer energieffektiv framtid" för bostadsrättsföreningar i Kungsbacka kommun. Vi har startat detta nätverk för att hjälpa bostadsrättsföreningar att navigera bland höga energikostnader, laddning av elbilar och solceller.

Som medlem i nätverket får föreningen föreläsningar, stöd, information och möjlighet att träffa och dela erfarenheter med andra bostadsrättsföreningar. Din förening kan få hjälp med att minska kostnaderna för el och värme, lära sig om de senaste teknikerna och energieffektivisering och träffa leverantörer på området. Det är gratis att vara medlem i nätverket och det finansieras av Kungsbacka kommuns energi- och klimatrådgivning.

Har du frågor? Kontakta Ali Zeraatkar, energi- och klimatrådgivare:

gholamali.zeraatkar@kungsbacka.se

Anmäl din förening

Vi ser fram emot att ha din bostadsrättsförening med i nätverket och arbeta tillsammans för en mer energieffektiv framtid! Anmäl föreningen senast 10 april.

Anmäl dig till nätverket Länk till annan webbplats.

Är du leverantör?

Som leverantörer kan du ställa ut under andra nätverksträffen 11 maj. Anmäl dig senast 1 maj.

Ställ ut på nätverksträffen Länk till annan webbplats.

Nätverksträffar

Energieffektivisering

Dag och tid: 20 april 17–19
Plats: Fullmäktigesalen i Kungsbacka stadshus, Storgatan 37 i Kungsbacka

Innehåll
Träffen innehåller en kort presentation av alla deltagare, föreläsning om energieffektivisering, fika och nätverkande. Vi avslutar med en kort sammanfattning och presenterar planerna för nätverkets framtid.

Om föreläsaren
Willy Ociansson ger en överblick av den senaste energiutvecklingen och vilka möjligheter bostadsrättsföreningar har inom energieffektivisering. Willy är en erfaren energitekniker med bakgrund i el, värme, kyla, ventilation, fjärrvärme och styrsystem. Han har under många år arbetat med stora industriprojekt, som teknisk chef på ett kommunala bostadsbolag och har en stor strategisk erfarenhet från olika styrelseuppdrag. 2008 startade han eget företag och har sedan dess fått pris som årets energirådgivare av Energimyndigheten och som årets innovatör av Almi.

Solceller och laddstolpar för elbilar

Dag och tid: 11 maj 17–20
Plats: Fullmäktigesalen i Kungsbacka stadshus, Storgatan 37 i Kungsbacka

Innehåll
Träffen innehåller föreläsningar om solceller och laddstolpar för elbilar. Under träffen har du chans att fika, nätverka och träffa leverantörer på området. Vi avslutar med en kort sammanfattning och presenterar planerna för nätverkets framtid.

Om föreläsaren
Hugo Franzén föreläser om solceller och de möjligheter som finns för bostadsrättsföreningar. Hugo äger och driver Franzén Energiteknik AB. Han har en bred kompetens inom energi- och miljörådgivning efter mer än 20 års verksamhet i branschen. Hans specialområde är solenergi och hållbara energisystem. Hugo är i grunden maskiningenjör och har byggt på med civilingenjörsstudier inom bygg, energi och miljö på Chalmers tekniska högskola.

Vem kan kontakta energi- och klimatrådgivningen?

Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer i Kungsbacka kommun är alla välkomna att få stöd och råd.

Kontakta oss i första hand via mejl. I mejlet ska du ange ditt telefonnummer och adressen som ärendet gäller för. Du hittar mejladressen längst ner på sidan.

Telefontider

  • Måndag–torsdag 8–16
  • Fredag 8–15
  • Lunchstängt 12–13

Övrig tid går det bra att lämna namn och telefonnummer på vår telefonsvarare.