Moped, mopedbil och A-traktor: Hur trafiksäkert kör ditt barn?

Intresset för mopedbilar och A-traktorer har ökat de senaste åren. Här har vi samlat bra information till dig som förälder att ha koll på om ditt barn kör någon typ av motorfordon.

Du som förälder spelar en avgörande roll för din tonårings utveckling till att bli en säker trafikant. Din tonårings hjärna är inte färdigutvecklad och har därför svårt att göra genomtänkta val i trafiken.

Kommun och polis uppmanar därför att ni pratar med era ungdomar. Det är viktigt att du som vuxen hjälper ditt barn att bli en ansvarsfull och säker trafikant. Många gånger är det du som förälder som står som ägare till ungdomens fordon och det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert, lagligt och inte stör andra.

Saker du som förälder kan göra

  • Läs gärna på om vilka regelverk som gäller, såsom nykterhet i trafik, trafikbeteende och att fordonet är lagligt och trafiksäkert.
  • Test-kör gärna regelbundet ditt barns fordon så du vet om det är lagligt.
  • Engagera dig i ditt barns användning av fordonet, genom en levande dialog hemma kring vad du som förälder förväntar dig av ditt barn.

Visste du att?

  • Försäkringsbolag kan sänka ersättningen om något skulle hända om du som förälder tillåtit ditt barn att köra olovligen, exempelvis köra en trimmad moppe eller att köra utan körkort.
  • Om du som förälder tillåter olovlig körning riskerar du, förutom risken för dödliga och allvarliga olyckor, flera typer av straff. Exempelvis dagsböter, varning i körkortet och i vissa fall att Transportstyrelsen begär att ditt körkort återkallas.
  • Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik.
  • Att köra ett trimmat fordon kan leda till problem att få körkortstillstånd i framtiden.
  • Varje år omkommer cirka tio personer i olyckor med fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap.
  • Mopeder är fortfarande det trafikslag som skadar flest 15–16 åringar i trafiken.

Källa: NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande och Trafikverket, Transportstyrelsen.)

Mer information och tips om trafiksäkerhet för tonårsföräldrar (NTF) Länk till annan webbplats.