Kungsbacka idag Kungsbacka imorgon

Oskar Stålby och Johan Economidis

Vad gör en kommun egentligen? Vad innebär det att vara kommunpolitiker? Och hur ser Kungsbacka ut i framtiden? Det är tre frågeställningar av många som Oskar Stålby, 18 år, ställer i filmserien Kungsbacka idag – Kungsbacka imorgon.

Kungsbacka idag & imorgon är en filmserie som består av fem avsnitt. Varje avsnitt är cirka 5 minuter långt. Filmerna handlar om Oskar som tillsammans med vägledaren Johan stillar sin nyfikenhet på vad kommunen gör och hur den fungerar. Oskar är 18 år och går på gymnasiet. Johan arbetar inom Kungsbacka kommun som ungdomskonsulent. Filmerna vänder sig främst till barn och unga mellan 11–18 år.

Samarbete med unga

Hela arbetet, från idé till slutproduktion, har skett i samarbete med medarbetare från Kungsbacka kommun och elever och lärare från Ljud- och bildskolan i Kungsbacka (LBS). Elevernas tankar och idéer har varit avgörande för att budskapet och slutproduktionen ska vara anpassat och tilltala målgruppen.

Jag är ungefär som en VD i kommunen

Oskar och Johan träffar kommundirektör Malin Aronsson som förklarar vad hon som kommundirektör jobbar med. Vi får också reda på litet om vad en kommun gör och att kommunen handlar mycket om demokrati.

En typisk kommunpolitiker, eller?

Hravn Forsne har trots sina unga år jobbat som kommunpolitiker i 10 år. ”Det är fantastiskt att kunna få vara med och skapa, att ha en idé och kunna förverkliga det”, säger Hravn Forsne på frågan varför han ville bli kommunpolitiker.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

Johan visar Oskar hur det går till att ”plogga” och tillsammans tar de reda på mer om vad vi som invånare kan göra i kommunen för att hjälpa till. ”Det handlar mycket om vad du tycker är roligt”, berättar Elisabeth Lundin, kommunikationschef, som träffar Oskar och Johan.

Hur digitala kommer vi vara i framtiden

Elisabeth Zsiga är specialist på digitalisering i Kungsbacka. Hon menar att vi kan frigöra mer tid när vissa arbetsuppgifter kan bli digitala. Till exempel kan soptunnorna själva säga till när de behöver bli tömda så vi inte åker ut för att tömma dom i onödan.

Kommer jag vilja bo kvar i Kungsbacka?

Kungsbacka kommun växer med cirka 1000 invånare per år berättar Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef. I takt med att vi växer är det viktigt att se till att ”livet mellan husen” fungerar som det ska. Helt enkelt att alla delar hänger med i takt med att vi blir fler.

Trailern till Kungsbacka idag och imorgon

Här kan ni se introduktionen till filmerna.

Krossa myter och fördomar

Syftet med filmserien är att öka kunskapen om kommunen men också att krossa myter och fördomar. Det handlar också om att skapa en ökad förståelse för vad ett samhälle i förändring innebär och vilka utmaningar kommunen står inför.

Bilder från inspelningarna

Johan och Oscar sitter på en bänk och pratar med Malin Aronsson på bänken bredvid.
En del av gänget som skapat filmserien. Hravn Forsne står i mitten
Elisabeth, Johan och Oscar står vid en bro. Elisabeth står med en cykel
Elisabeth Zsiga i ena soffan och Johan och Oskar sitter i den andra
Emma Kjernald, Johan och Oskar