Så här röstar du – steg för steg

Det är dags för val, men hur gör man när man går och röstar? Här hittar du en enkel steg-för-steg guide.

Steg 1: Du får ett röstkort

Röstkortet talar om att du får rösta, i vilka val du får rösta och adressen till din vallokal. Röstkortet kommer med posten några veckor innan valet. Du sparar kortet och tar med det när du ska rösta.

Steg 2: Bestäm om du ska rösta på valdagen eller inte

Du kan rösta i din vallokal på valdagen eller förtidsrösta i förväg. Kanske är du utomlands eller har svårt att ta dig till en vallokal på egen hand? Läs mer på sidan Vanliga frågor och svar om vilka olika sätt du rösta på.

Vanliga frågor och svar om val och att rösta

Steg 3: Bestäm dig för vad du ska rösta på

Kanske vet du redan vilket parti du ska rösta på, eller så bestämmer du dig först när du kommer till vallokalen. Oavsett vad så finns det massor av hemsidor där du kan få mer information om partierna och om olika valfrågor. Du kan till exempel börja med att kolla på partiernas hemsidor.

Steg 4: Ta med legitimation och röstkort och ta dig till vallokalen

Vallokaler och lokaler där man kan rösta i förväg finns på många platser runt om i Kungsbacka kommun. Röstar du på valdagen ska du gå till den vallokal som finns uppskriven i röstkortet, men om du röstar i förväg kan du välja vilken förtidsröstningslokal du vill.

Om du går på Aranäsgymnasiet eller Elof Lindälvsgymnasiet finns möjligheten att förtidsrösta direkt på skolan under vissa tider. Röstlokalerna på skolorna är även öppna för allmänheten. Håll utkik efter affischer och information på teveskärmarna på skolan när valet börjar närma sig. Glöm inte att ta med giltig legitimation. Har du inte med dig ditt röstkort kan du få hjälp i vissa vallokaler med att skriva ut ett nytt röstkort. Det gäller vallokalerna på Kungsmässan, stadshuset, Löftadalens folkhögskola, Elof Lindälvs gymnasieskola och Aranäsgymnasiet. Fråga röstmottagaren om hjälp.

Steg 5: Rösta!

När du kommer till vallokalen börjar du med att ta valsedel från det parti du tänkt rösta på. Om du vill kan du ta valsedlar från några olika partier så att ingen kan se exakt vad du tänkt rösta på. Du får kuvert att lägga valsedeln i.

När du tagit valsedel och kuvert ställer du dig bakom en av de gröna skärmarna och lägger i valsedeln i valkuvertet. Lägg endast i en valsedel i kuvertet. Om du vill kan du personrösta. Det gör du genom att sätta ett kryss i rutan framför den kandidat som du vill välja.

Därefter tar du med dig ditt röstkort, din legitimation och kuvertet med valsedel i och ger det till röstmottagaren.

Klart!