Anhörig till någon med långvarig fysisk sjukdom eller demenssjukdom

En kvinna öppnar dörren till anhörigcenter.

Anhörigcenter ger stöd till dig som är anhörig till en närstående som är över 18 år och inte klarar av vardagen på egen hand.

Vi erbjuder enskilda stödsamtal, vägledning och information. Vi hjälper till att förmedla kontakter och du har även möjlighet att träffa andra anhöriga i en liknande situation som din. Vi har tystnadsplikt och stödet är kostnadsfritt.

Anhörigcenter

Vår möteslokal är Anhörigcenter på Västergatan 23 i centrala Kungsbacka. Vi kan även träffa dig på annan plats utefter önskemål och behov.

Vem är anhörig?

Som anhörig kan du till exempel vara en make, maka, partner, sambo, förälder, barn, barnbarn, syskon, vän eller en granne. Du behöver inte bo ihop för att vara anhörig till någon och den person du är anhörig till behöver inte ha pågående hjälp eller stöd från oss på Kungsbacka kommun.

Enskilda samtal

På anhörigcenter erbjuder vi enskilda samtal där vi lyssnar, vägleder, bollar tankar och funderingar. Vi hjälper dig med att förmedla kontakter till exempelvis handläggare, vårdcentral och andra myndigheter.

Hör av dig till oss så bokar vi en tid som passar dig. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Anhörigcirklar

I en anhörigcirkel får du träffa och prata med andra i en liknande situation som din. Vi träffas under ett antal tillfällen och utgår från olika teman. Du får även information, kunskap och vi utbyter tankar med varandra. Hör av dig till oss så berättar vi mer om vilka cirklar som vi har.

Café på Anhörigcenter

En bild på personer som sitter och fikar.

På onsdagar har vi öppet vårt café mellan klockan 13.30 och 15.30 där du som anhörig får möjlighet att träffa andra anhöriga i liknande situation.

Aktiviteter för dig som anhörig

Aktiviteter under våren 2023

Samtalsgrupper våren 2023

I en samtalsgrupp får du träffa och prata med andra i en liknande situation som din. Vi träffas under ett antal tillfällen och utgår från olika teman. Du får information och kunskap och vi utbyter tankar med varandra. Träffarna är på anhörigcenter och det är max 6 personer i samma grupp.

Tanken är att man är med vid alla tillfällen. Vi startar samtalsgrupper efter behov och efterfrågan. Hör gärna av dig om du har önskemål om någon speciell inriktning. Vi bjuder på fika!

Samtalsgrupp inriktning Demens


Du som är anhörig till någon som drabbats av Demenssjukdom är välkommen att delta i en samtalsgrupp. Gruppen träffas vid fem tillfällen. Anna Lena Werdien demenssamordnare och sjuksköterska kommer delta vid två tillfällen. En föranmälan krävs.

Datum: 21 februari, 7 mars, 21 mars, 28 mars och 11 april
Tid: 10.30-12.30
Plats: Anhörigcenter, Västergatan 23
Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Samtalsgrupp inriktning Demens för vuxna barn


Du som har en förälder som drabbats av Demenssjukdom är välkommen att delta i en samtalsgrupp. Gruppen träffas vid fyra tillfällen. Anna Lena Werdien, demenssamordnare och sjuksköterska kommer delta vid två tillfällen. En föranmälan krävs.

Datum: 20 mars, 27 mars, 17 april och 24 april
Tid: 17.30- 19.30
Plats: Anhörigcenter, Västergatan 23
Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Samtalsgrupp I Nöd och Lust


En samtalsgrupp där den gemensamma nämnaren är att vara anhörig. Som deltagare får du möjligheten att prata med andra i liknande situation. Tillfälle att lyfta det som är tungt, skratta tillsammans och få stöd och verktyg att hantera din vardagssituation. Vi samtalar tex. om kärlek, sorg, frustation. Hur ska det bli i framtiden? Hur ska jag orka? En föranmälan krävs.

Datum: 12 april, 26 april, 10 maj och 24 maj
Tid: 10.30-12.30
Plats: Anhörigcenter, Västergatan 23
Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Informationsträff Syn och hörselsamordnaren

Fredagen den 17 mars klockan 10.30-12 kommer Syn- och hörselsamordnaren Christel Hallander. Hon ger tips, råd och information om hur man kan underlätta vardagen när du har en syn och,eller en hörselnedsättning. Det finns tid för frågor. En föranmälan krävs.

Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Påskcafé med quiz

Onsdag 5 april klockan 13.30-15.30
Vi fikar och spelar quiz tillsammans.

Informationsträff om nedsatt aptit

Tisdagen den 25 april klockan 10.30-12 kommer Kungsbacka kommuns dietist Emma Davachi. Hon informerar om mat vid nedsatt aptit och risk för eller konstaterad undernäring. Det finns tid för frågor. En föranmälan krävs!

Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Föreläsning Demens

Torsdagen den 11 maj klockan 17.30 – 19.30
Anna-Lena Werdien Demenssamordnare i Kungsbacka kommun föreläser om demens. Det finna tid för frågor. Vi bjuder på fika! En föranmälan krävs!

Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Vad gör en Stöd och omsorgskonsulent

Tisdagen den 16 maj klockan 10.30-12 kommer Maria Carrasco Berndtsson, Stöd- och omsorgskonsulent inom Vård & Omsorg, till oss. Hon ska informera om sin roll och svarar på frågor om vad man kan få för stöd ifrån Vård & omsorg. Vi bjuder på fika! En föranmälan krävs!

Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Rörelse – återhämtning och vila

Välkommen till ett enkelt men effektivt rörelsepass för hela kroppen. Rörelserna är hämtade från olika skolor och fokus är framförallt på axlar, rygg, höfter och ben. Vi gör rörelserna stående och syftet är att släppa spänningar, mjuka upp och öka rörligheten, stärka muskulaturen samt förbättra hållning och balans.

Under passet koncentrerar vi oss på andningen genom att låta andetaget leda oss in i rörelsen. Vi tränar oss i att vara uppmärksamma på nuet, försöker släppa taget om det som har varit och det som ska komma. Vi avslutar med en kort sittande meditation.

Passet ges 10 gånger under våren på följande tider:

  • Måndagar: 13 februari, 20 februari, 6 mars, 20 mars och 3 april mellan klockan 10.30-11.30
  • Torsdagar: 23 februari, 2 mars, 9 mars, 30 mars och 13 april mellan klockan 13-14

Du kan boka dig vid ett eller flera tillfällen och det är kostnadsfritt.
Lokal: Snäckan, våning 2, Fyrens bibliotek
Ledare: Marie Hagman, Yoga och meditationslärare

Anmälan på telefon: 0300-834229 eller mejl: vardochomsorg.anhorigstod@kungsbacka.se

Ljus- och massagerum

En kvinna sitter i ljusrummet på anhörigcentrum.

Under september till april när dagsljuset minskar kan vi erbjuda vårt ljusrum. Ett besök där kan ge dig energi och öka ditt välbefinnande.

Vi erbjuder även hel- eller halvkroppsmassage i en Syogra massagesäng med infraröd värme. Sängen har inbyggda kulor som långsamt masserar upp och ner längs ryggraden och nacken samtidigt som de alstrar värme och bildar infraröda strålar. Skönt och avkopplande.

Både massage- och ljusbehandlingen är gratis för dig som anhörig. Kontakta oss för att boka tid. Skulle du få förhinder vill vi att du ringer och avbokar din tid.

Nyhetsbrev från anhörigstöd

Anhörigstödet skickar ut nyhetsbrev under året. Du kan prenumerera på nyhetsbrevet så får du det till din e-post.Vill du att vi ska komma och berätta mer?

Hör av dig till oss om din organisation, förening eller företag vill att vi kommer och berättar mer om vad vi gör.

Öppettider Anhörigcenter

Du når oss säkrast på vardagar mellan klockan 8–16.

Besöksadress

Västergatan 23
434 81 Kungsbacka