Rondellen i Kolla är Inspirerad av skogen och gläntan.

När vi planerade rondellen 2022 var temat för sommaren sagornas värld och vi inspirerades då av John Bauer, hans troll och skogsmiljöer. Vi byggde upp en miljö med hjälp av buskar och perenner som så mycket som möjligt ska likna växterna i vår natur. En stock och flis placerades ut för att förstärka känslan av skog.

Under sommaren 2023 var temat havet och skogen. Vi behöll halva rondellen med sina vintergröna buskar, ormbunkar och perenner i sitt befintliga uttryck och lät resten inspireras av havet. Skogen från sommaren tidigare fick alltså vara kvar och kompletterades bara med fler perenner och sommarblommor.

Inför i år tog vi beslutet att alla tidigare sommarblomsrondeller skulle bli perenna. Rondellerna ritades om eller kompletterades och är idag permanenta.

Idag är alla växter, buskar i Kollarondellen perenna. I rondellen finns en bas av bambu och thuja. Tråkigt säger kanske många, men som en grön bakgrund bra, säger vi. Dessutom vintergröna. Vidare finns i skogsdelen olika perenna ormbunkar, gräs och alunrot.

Den tidigare havsdelen har blivit en yta som inspirerats av gläntan, den öppna ytan vid skogens slut med gärdsgård och blommor inspirerade av våren och sommarens vilda blommor.

Skogens betydelse

Skogen är för många av oss oersättlig. Den plats där vi laddar våra batterier, där vi vilar från stress och krav och alla måsten som annars lätt tar över.

Vi har 16 naturreservat här i Kungsbacka. Varför inte upptäcka nya platser eller återvända till dina favoritställen.

Här är några av de växter du kan se i Kollarondellen

Latinskt namn

Svenskt namn

Deschampsia cespitosa Palava

Tuvtåtel

Achilea millefolium Teracotta

Rölleka

Leucanthemum vulgare

Majdrottningen

Lythrum salicaria White Swirl

Fackelblomster

Primula veris

Gullviva

Digitalis purpurea Snow Swirl

Fingerborgsblomma

Dryopteris filix mas

Träjon

Geum Tutti Frutti

Nejlikrot

Hakonechloa macra

Hakonegräs

Potentilla tonguei

Fingerört

Aster divaricatus

Skogsaster

I Kolla rondellen finns en bas av bambu och thuja. Tråkigt säger kanske många, men som en grön bakgrund bra, säger vi. Dessutom vintergröna. Vidare finns i skogsdelen olika perenna ormbunkar, gräs och alunrot.

Bambuväxt i förgrunden så skymtas en modell av Nidingen längre bak.