Rondellen med OKQ8 som inspirerats av Kungsbackaån med en miniatyrbro och blomster som representerar vatten.

Rondellen vid OKQ8 kommer att bli så naturlik som möjligt med inslag av ängsblommor.

Förra året planterade vi sommarblommor och en del perenna växter i rondellen vid OKQ8. Rondellen var inspirerad av Kungsbackaån, eftersom årets blomster-tema var havet, skogen och staden.

Inför 2024 har vi bestämt att rondellen ska förnyas genom frösådd. Många av växterna vi planterade 2023 kommer finnas kvar och kompletteras med en blommande fröblandning. I OKQ8-rondellen behåller vi perennerna, stenarna och bron. Vi sår sommar- och ängsblommor där det är öppen jordyta och tanken är att det skall efterlikna naturen så mycket som möjligt.

Dessa blommor finns i rabatten
Latinskt namnSvenskt namn
Carex buchananii ‘Red Rooster’Kopparstarr
Coreopsis grandiflora ‘Early Sunrise’Flicköga
Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’Skogskornell
Dryopteris erythrosoraBronsbräken
Leucanthemum maximum ‘Snow Lady’Jätteprästkrage
Lythrum virgatum ‘Dropmore Purple’Smalt fackelblomster


Parkarbetare liggandes i en blomsterrabatt.

Drift Parks bästa tips!

I rondellen finns Alunrot, det är en växt vi ofta använder i våra urnor och markplanteringar. Det bästa med växten är att det är en perenn, vilket innebär att den kommer tillbaka år efter år och klarar kylan bra.

Alunrot är en väldigt tacksam växt och den finns i en mängd olika färger. Det är framför allt bladverket som man är ute efter. Växten kan användas som marktäckare i rabatter med andra växter och i urnor. Blomningen sker i juni-juli med skira blomställningar som älskas av bin och fjärilar. Alunrot härstammar från Nordamerika och där förädling ständigt pågår. Namnet kommer från en tysk botanist och läkare vid namn Johann Heinrich Heucher (1677-1747).

Ska du odla en själv trivs i dom flesta jordar men undvika tunga lerjordar. Växtplatsen får gärna vara solig till halvskuggig.