Rondellen med OKQ8 som inspirerats av Kungsbackaån med en miniatyrbro och blomster som representerar vatten.

Rondellen vid OKQ8 är inspirerad av Kungsbackaån. Här är blommorna arrangerade i tre olika ringar, med den mittersta som symboliserar ån som rinner under bron.

Kungsbacka ån

Kungsbacka ån rinner genom Kungsbacka och erbjuder massor med möjligheter till olika aktiviteter.

Kajakuthyrning

Vid hamntorget så kan du kan du hyra kajak och sedan enkelt sjösätta den intill bryggan vi har byggt vid ån. 

Teaterparken

Längs ån ligger även Teaterparken där du kan lägga ut en filt på gräsmattan och koppla av en stund. Här finns även en volleybollplan och en lekplats.

Kulturhusparken

Längs ån hittar du även Kulturhuset Fyren som ligger inbäddad i den blommande parker Kulturhusparken. Här hittar du vackra blommor, härliga grönska och en liten dansbana ut mot ån.

I kulturhuset Fyren finns bibliotek, konsthall, turistinformation, konsertsal, filmsal, kulturskola, konferenslokaler och café. I parken finns lekplats och flera skulpturer.

Dessa blommor finns i rabatten
Latinskt namnSvenskt namn
Aptenia cordifolia 'Variegata'Daggväxt
Carex buchananii 'Red Rooster'Kopparstarr
Carex comans 'Amazon Mist'Starr
Coreopsis grandiflora 'Early Sunrise'Flicköga
Craspedia globosa Golf 'Beauty'Solboll
Cuphea hyssopifolia Myrtis 'Deep Pink'Falsk Ljung, Japansk myrten
Dichondra repens 'Emerald Falls'Njurvinda
Digitalis x Isoplexis Hybride 'Berry Canary'Fingerborgsblomma
Dryopteris erythrosoraBronsbräken
Heuchera -Hybride 'Mint Marquess'Alunrot
Leucanthemum maximum 'Snow Lady'Jätteprästkrage
Lythrum virgatum 'Dropmore Purple'Smalt fackelblomster
Melinis nerviglumis 'Savannah'Rubingräs
Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'Lampborstgräs
Scaevola saligina Surdiva 'Deep Violet Blue'Femtunga
Scaevola saligina Surdiva 'Light Blue'Femtunga


Parkarbetare liggandes i en blomsterrabatt.

Drift Parks bästa tips!

En av sommarblommorna som du hittar i rondellen är solbollen som härstammar från Australien. Det är en lite annorlunda växt med långa kala stjälkar och med en gul klotformad blomma på toppen. Växten kallas även för trumpinnar (drumsticks). Växten blir cirka 60 centimeter hög och är väldig lätt och odla. Den föredrar ett soligt läge i väldränerad jord och den blommar hela sommaren, ända fram till oktober. Den är väldigt trevlig då den även kan användas som en snittblomma då den håller länge i en vas.

I rondellen finns även Alunrot, det är en växt som vi ofta använder i våra urnor och markplanteringar. Det bästa med växten är att det är en perenn, vilket innebär att den kommer tillbaka år efter år och klarar kylan bra. PÅ grund av detta så återanvänder vi på Drift Park växten i flera år. Alunrot är en väldigt tacksam växt och den finns i en mängd olika färger. Det är framför allt bladverket som man är ute efter. Växten kan användas som marktäckare i rabatter med andra växter och i urnor. Blomningen sker i juni-juli med skira blomställningar som älskas av bin och fjärilar. Alunrot härstammar från Nordamerika och där förädling ständigt pågår. Namnet kommer från en tysk botanist och läkare vid namn Johann Heinrich Heucher (1677-1747).

Ska du odla en själv så trivs i dom flesta jordar men undvika tunga lerjordar. Växtplatsen får gärna vara solig till halvskuggig.