- Startsida
- Företagande och jobb
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Tillstånd i trafik, väg och skyltar
- Tillstånd för arbeten i trafik och mark
Tillstånd för arbeten i trafik och mark

Ska du utföra arbeten i trafiken, på eller i mark som kommunen äger eller sköter behöver du tillstånd. Du behöver även tillstånd för arbeten i närheten av kommunens anläggningar.
Du får inte påbörja arbetet innan alla tre stegen nedan är godkända och klara:
- Godkänt läge för teknisk anläggning
- Markupplåtelseavtal
- Grävtillstånd och trafikanordningsplan
- Avanmäl arbete och återställning
Godkänt läge för teknisk anläggning
Ska du gräva, förlägga ledningar eller uppföra någon teknisk anläggning som gör intrång på kommunägd mark behöver du skicka in en ansökan till kommunen för att få godkänt.
Du ansöker via vår e-tjänst Ansök om läge för teknisk anläggning Länk till annan webbplats. som du hittar längst ned på sidan.
Innan du skickar in din ansökan ska du läsa igenom dokumenten och texten nedan:
Genomför en ledningskoll
Ledningskollen är en gratis webbtjänst som du använder för att få reda på var ledningar och annan infrastruktur finns. Kontrollera vilka ledningar som finns i marken där du ska utföra ett arbete.
Ledningskollen.se Länk till annan webbplats.
Markarbeten vid träd och invasiva arter
Vid arbeten i mark behöver du tänka på hur miljön i området påverkas, du behöver exempelvis tänka på att skydda träden i området och att minska spridningen av invasiva växter.
Restriktioner i innerstaden
Att ha en levande innerstad med evenemang och näringsliv är viktigt för Kungsbacka kommun. Vi verkar för så lite påverkan som möjligt av planerade anläggningsprojekt.
Detta innebär att vi avstår från att göra större arbeten i innerstaden under sommaren (juni–augusti) samt under jul och nyår (första advent till 6 januari). Detta gäller gulmarkerat område på kartan där man som regel endast får göra akuta eller mindre störande arbeten under dessa tidsperioder.

Markupplåtelseavtal
När du har fått ett godkänt läge för teknisk anläggning behöver du i vissa situationer även ett markupplåtelseavtal som skrivs tillsammans med Mark och exploateringsavdelningen. Du får information om hur avtalet skrivs i samband med att du ansöker om godkänt läge för teknisk anläggning via e-tjänsten. E-tjänsten hittar du längst ned på sidan.
Ansök om grävtillstånd och trafikanordningsplan
Efter godkänt läge och ett markupplåtelseavtal behöver du ett grävtillstånd och en trafikanordningsplan (TA-plan) för att få gräva eller utföra arbeten i eller på gator, vägar, gång- och cykelbanor eller en grönyta.
Du ansöker om grävtillstånd och TA-plan via vår e-tjänst nedan. Handläggningstiden är normalt 15 arbetsdagar.
Behöver du en Lokal trafikföreskrift (LTF) finns det att tillgå i samma e-tjänst som grävtillstånd och TA-plan.
Nedanstående dokument ska tillämpas vid schakt eller arbete i trafik där Kungsbacka kommun är väghållare.
- APV 2012:86 version 5, om inget annat är avtalat
- AMA anläggning, senaste version, om inget annat är avtalat
- Regler för schaktning (pdf)
Pdf, 305.6 kB.
Från och med 1 januari 2024 gäller följande kostnader av inskickad ansökan:
- Grävtillstånd 3500 kronor
- TA-plan 3500 kronor
- Dygnskostnad 100 kronor per påbörjat dygn
Avanmäl arbete och återställning
När arbetet är slutfört ska arbetet avanmälas. Det görs via “Mina sidor” i ärendet du skickat in för TA-plan eller grävtillstånd. Kungsbacka kommun återställer alltid ytskikten, hårdgjorda ytor och mjukmark, där förvaltningen för Teknik är huvudman, enligt gällande prislistan nedan. Mängder rundas av till närmsta heltal. Övriga arbeten debiteras enligt löpande räkning eller fast pris.
Prislistan gäller från och med 15 februari 2023 tills vidare med årsvis indexuppräkning.
Tillsammans kan vi minska slitage på vägnätet
Förvaltningen för Teknik förvaltar och underhåller större delen av vägnätet i Kungsbacka kommuns centralort samt även de allmänna park- och grönytorna. För att gator och övrig mark ska bibehålla sin funktion måste alla ingrepp som stör framkomligheten planeras. Vi ställer krav på säkerhet, framkomlighet, komfort och miljö.
Vi ser ett allt större slitage på vägnätet och de allmänna park- och grönytorna då antalet ledningsschakter i dessa ytor ökar. Alla ingrepp i anläggningen orsakar kostnader både vid schaktning och för framtida underhåll. Därför är det viktigt att man minimerar schaktningen och väljer andra alternativ där det är möjligt.
Kan flera ledningsägare utföra arbeten på samma plats vid samma tidpunkt innebär det många fördelar.