Livsmedelsverksamhet
- Startsida
- Företagande och jobb
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
Ett livsmedelsföretag är en verksamhet som producerar, bearbetar eller distribuerar mat. Här hittar du information om vad du behöver ha koll på för att starta och driva din livsmedelsverksamhet.
-
Registrera, driva och avsluta livsmedelsverksamhet
Nästan all livsmedelshantering utanför hemmet måste registreras hos kommunen. Det gäller till exempel restauranger, catering och bagerier. Du måste också anmäla när du slutar med en verksamhet.
-
Avgifter för livsmedelsverksamhet
Kommunen kontrollerar att du som livsmedelsföretagare följer livsmedelslagstiftningen genom kontroller som sker med jämna mellanrum, baserat på din riskklassning. Dessa kontroller gör vi oftast utan förvarning, och du betalar en avgift efter varje kontroll.
-
Frågor och svar om livsmedelsverksamheter
Här har vi samlat frågor och svar om livsmedelsverksamheter. Du hittar svar på de vanligaste frågorna om registrering, avgifter och våra kontroller.