Daglig verksamhet

Daglig verksamhet

Du som har en funktionsnedsättning kan ha rätt att söka daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Daglig verksamhet riktar sig till dig med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd eller med förvärvad hjärnskada. Du ska vara i yrkesverksam ålder.

Den dagliga verksamheten är en form av sysselsättning som är anpassad efter dina individuella behov, intressen, förutsättningar och förmågor. Den kan vara i gruppform eller som individuell placering, till exempel på företag.

Den dagliga verksamheten ska vara meningsfull för dig som deltagare och ge dig stimulans, utveckling och gemenskap. Målet är att dina aktiviteter ska bidra till din personliga utveckling och göra det lättare för dig att delta i samhället. Den kan vara i grupp eller anpassad för individen. Daglig verksamhet är inte en anställningsform och syftet är inte att producera varor eller tjänster.

Inom daglig verksamhet lägger vi stor vikt vid delaktighet och din rätt att få kommunicera utifrån dina förutsättningar. Du kan arbeta i våra egna lokaler, utomhus, eller inom någon verksamhet i kommunen. Du får stöd av personal utifrån dina behov.

Daglig verksamhet är öppen på vardagar men inte under lördag, söndag och helgdagar.

Så här ansöker du om daglig verksamhet

Du ansöker om daglig verksamhet via e-tjänsten. En god man, förvaltare eller anhörig kan också hjälpa dig att ansöka. Efter att ansökan har skickats in bedömer en socialsekreterare om du kan få daglig verksamhet.

Vi utgår ifrån dina behov och de lagar som gäller, som till exempel lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Länk till annan webbplats.. Vi arbetar sedan skyndsamt med att ge dig svar på din ansökan. Kontakta Funktionsstödsenheten om du vill ha mer information.

Vad händer när du blivit beviljad daglig verksamhet?

När du fått din ansökan om daglig verksamhet godkänd bjuder vi in till ett välkomstmöte. Där pratar vi tillsammans med dig för att ta reda på vilken verksamhet som skulle kunna passa dig. Efter samtalet blir du erbjuden en verksamhet, och i nästa steg välkomnas du till ett första besök.

Om du efter en tid önskar att prova en annan verksamhet finns det en kö med turordning för det.

Information om resor till och från daglig verksamhet

För att komma till din dagliga verksamhet behöver du själv ordna med din resa. Det finns flera alternativ. Det kan vara färdtjänstresor till och från daglig verksamhet om du har rätt till det, att åka buss eller pendeltåg, eller att du tar dig till daglig verksamhet på ett annat sätt som passar dig.

Ansök om färdtjänst

Lunch och fika på daglig verksamhet

Många deltagare tar med sig en matlåda hemifrån. I vissa av våra verksamheter går det att beställa mat. Du kan välja att gå och handla din lunch själv eller att äta på en restaurang i närheten.

Du väljer om du vill äta gemensamt eller enskilt.

Kaffe och te finns i alla verksamheter till ett självkostnadspris. Vi fikar en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.

Information om habiliteringsersättning

Om du deltar i daglig verksamhet får du habiliteringsersättning. Habiliteringsersättning är inte samma som utbetalning av lön.

Ersättningen är skattefri och räknas inte som inkomst. Habiliteringsersättningen betalas ut vid närvaro, inte vid semester, sjukdom eller studier.

Utbetalning av habiliteringsersättning

Habiliteringsersättningen betalas ut en gång i månaden till dig som deltagit i daglig verksamhet. Ersättningen betalas ut i slutet av månaden till ett personligt bankkonto eller bankgiro som du lämnar vid ditt välkomstmöte.

Telefontider

Måndag-fredag 1315