- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Så följer vi upp att du får god vård och omsorg
- Så följer vi upp din vård och omsorg
Så följer vi upp din vård och omsorg
Kungsbacka kommun har ansvar för att det stöd och den omsorg du får håller god kvalitet och hög säkerhet.
För att veta att den vård och den omsorg vi ger fungerar som det ska behöver vi ständigt kontrollera, följa upp och utveckla det vi gör.
Så tar vi hand om risker, fel och brister
Vi måste åtgärda de fel och brister vi ser i våra verksamheter. Vi måste även förebygga att fel och brister uppstår samt att rapportera när något inte har blivit rätt eller om det finns risk för att något ska bli fel. I dagligt tal kallas detta för händelserapportering.
Så hanterar vi händelserapportering
Rapportering sker av personal som arbetar i verksamheten. En negativ händelse är en brist där den enskilde kommit till skada eller hade kunnat komma till skada. Utredningen visar om det har varit en brist eller inte. Varje anställd inom Vård & Omsorg har skyldighet att rapportera om man är med om eller upptäcker brister.
Chefen utreder händelsen och vi vidtar åtgärder för att förebygga att händelsen upprepas. Om händelsen bedöms allvarlig skickar vi information om den till Socialt ansvarig samordnare eller medicinskt ansvariga för fortsatt utredning och bedömning om eventuell anmälan till IVO.
Vi har ett särskilt ansvar för kvaliteten och säkerheten
På förvaltningarna för Vård & Omsorg, Individ & Familjeomsorg och Gymnasium & Arbetsmarknad, har vi medarbetare som har särskilt ansvar för att kontrollera säkerheten och förebygga fel och brister:
- Socialt ansvarig samordnare, SAS. Säkerställer god kvalitet i kommunens sociala stöd.
- Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS. Säkerställer god kvalitet och hög patientsäkerhet när det gäller hälso- och sjukvård.
- Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR. Säkerställer god kvalitet och säkerhet när det gäller rehabilitering.
MAS och MAR ska se till att vård och omsorg i kommunen följer lagar och författningar. De följer kontinuerligt upp verksamheten för att säkra kvaliteten så att du får en god och säker vård. De skapar även riktlinjer kring hälso- och sjukvård.
De har också ansvar för att anmäla till IVO om du som patient har utsatts för allvarlig skada, eller risk för allvarlig skada, i samband med vård, behandling och rehabilitering.