Riktlinjer för måltiden

Kor i hage

Våra riktlinjer för måltider i förskola och grundskola är gjorda för att passa ditt barns behov.

Maten i förskolan

Måltiderna i förskolan serveras jämnt fördelade över dagen för att barnen ska tillgodogöra sig näringen på bästa sätt och vara lagom hungriga när det är dags att äta. De minsta barnen kan behöva ett extra mål som till exempel frukt.

Vi använder oss av tallriksmodellen

En näringsmässigt bra lunch har god balans mellan olika sorters mat. Vi använder oss av tallriksmodellen, där maten delas in i tre grupper:

  • Mat som är rik på kolhydrater: potatis, ris, pasta och bröd.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
  • Mat som är rik på proteiner: kött, fisk, ägg, baljväxter och mjölkprodukter.

Våra riktlinjer

I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i förskolan och skolan. Länk till annan webbplats.

Vi anpassar måltiderna på följande sätt:

  • Vi serverar inte glass på fredagar i förskolan.
  • Vi är restriktiva med servering av söta produkter.
  • Vi serverar inte smaksatta mjölk-, fil- eller yoghurt-produkter. Inte heller saft, läsk eller sötade måltidsdrycker. Sylt ingår naturligtvis som tillbehör till exempelvis pannkakor och blodpudding.
  • Mellanmjölk serveras som måltidsdryck på förskolor och skolor, enligt beslut som nämnden för Förskola & Grundskola tagit.
  • Vi serverar mager ost och magra charkprodukter.
  • Vi använder vanligt 80-procentigt bordsmargarin.
  • Vi har måttligt med salt i måltider och produkter.
  • Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrön på grund av allergirisken.