- Startsida
- Utbildning och barnomsorg
- Maten i förskolan och skolan
- Riktlinjer för måltiden
Riktlinjer för måltiden

Våra riktlinjer för måltider i förskola och grundskola är gjorda för att passa barnets och elevens behov.
I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i förskolan och skolan. Länk till annan webbplats.
Vi använder tallriksmodellen
En näringsmässigt bra lunch har god balans mellan olika sorters mat. Vi använder oss av tallriksmodellen, där maten delas in i tre grupper:
- kolhydrater som potatis, ris, pasta och bröd
- proteiner som kött, fisk, ägg, baljväxter och mjölkprodukter
- grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
Vi anpassar måltiderna
- Vi är restriktiva med servering av söta produkter.
- Vi serverar inte smaksatta mjölk-, fil- eller yoghurtprodukter. Inte heller saft, läsk eller sötade måltidsdrycker. Sylt ingår som tillbehör till exempelvis pannkakor och blodpudding.
- Mellanmjölk serverar vi som måltidsdryck på förskolor och skolor.
- Vi serverar bordsmargarin till smörgåsar.
- Vi har måttligt med salt i måltider och produkter.
- Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrön på grund av allergirisken.
- De minsta barnen i förskolan kan behöva ett extra mellanmål som till exempel frukt för att orka dagen.