Personal häller upp mat i behållare.

Behöver ditt barn eller du som myndig elev ha specialkost? Här kan du anmäla behov av specialkost och läsa mer om vad det innebär.

Vi anpassar måltiderna i skolan för elever som behöver det på grund av allergi, överkänslighet, andra medicinska behov eller utifrån religion eller funktionsnedsättning. Vi ser till att specialkosten är god, näringsriktig och lagad med omsorg.

Uppdaterad e-tjänst kräver att du gör en ny anmälan från 9 augusti

Från och med 9 augusti 2022 har vi ett nytt och mer effektivt system för hur vi hanterar specialkost på våra kommunala skolor. Det innebär att du som vårdnadshavare eller myndig elev som tidigare har anmält behöver göra en ny anmälan om du behöver ha specialkost.

Du som vårdnadshavare och myndig elev som tidigare har anmält att du eller ditt barn behöver specialkost kommer att få information i Vklass Länk till annan webbplats. om hur du gör en ny anmälan.

Anmäl att du behöver specialkost – så gör du

Du anmäler att du behöver ha specialkost via e-tjänsten. Där fyller du i de uppgifter som behövs för att få specialkost serverad i skolan. För att anmäla via e-tjänsten behöver du e-legitimation.

Anmäla behov av specialkost Länk till annan webbplats.

Du kan också anmäla behovet via pappersblanketten som du kan ladda ner på sidan där e-tjänsten finns. Du kan annars får blanketten genom att kontakta kommunens kundcenter Kungsbacka direkt.

I anmälan ska du redovisa vilka livsmedel eleven inte kan äta. Anmälan gäller tills vidare. Tänk på att göra en ny anmälan om behovet av specialkost ändras.

Om anmälan beror på medicinska skäl ska du komplettera den med ett medicinskt intyg.

Vi granskar anmälan och ser till att servera rätt specialkost

Anmälan om specialkost och eventuellt bifogat medicinskt intyg granskas och godkänns av enheten för Måltid på Kungsbacka kommun. När anmälan är godkänd får skolköket uppgifter om eleven och hens specialkost.

När anmäler jag behov av specialkost?

Du anmäler behov av specialkost så fort som möjligt efter att eleven har fått sin ordination av läkare eller dietist eller efter att kostbehovet har ändrats.

Eftersom det kräver tid att planera inköp och beställa livsmedel kan förskolan eller skolan inte garantera att köket kan tillaga specialkosten direkt efter att du har anmält behovet. Under övergångsperioden kommer förskolan eller skolan att laga anpassad mat till eleven så gott det går, dock i högst en månad. Tänk därför på att fylla i anmälan noga och bifoga det eventuella medicinska intyget.

När behöver jag medicinskt intyg?

För vissa allergier eller överkänsligheter måste du bifoga ett medicinskt intyg från dietist eller läkare. Det gäller om eleven är överkänslig mot följande livsmedel:

  • gluten
  • komjölksprotein
  • ägg
  • fisk
  • skaldjur
  • sojaprotein
  • jordnötter, nötter, mandel, sesamfrö
  • individanpassad behovskost enligt medicinsk bedömning.

Om eleven behöver specialkost på grund av medicinska skäl ska du alltid komplettera anmälan med ett medicinskt intyg.

Det medicinska intyget gäller tills vidare, så länge inte något ändras i elevens överkänslighet eller i den medicinska bedömningen.

När behöver jag inte medicinskt intyg?

Vid överkänslighet eller allergi mot laktos behöver du inte lämna in ett medicinskt intyg, men du behöver ändå anmäla behovet av specialkost.

Om eleven behöver specialkost av andra skäl som inte är medicinska, kan vi erbjuda lakto-ovo-vegetarisk kost enligt skollagens krav på näringsriktiga måltider och enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi kan även erbjuda kost utan fläskkött och utan blodmat.

Hur avbeställer jag specialkosten vid frånvaro?

Om eleven ska vara frånvarande ska du kontakta köket i skolan för att avbeställa specialmåltiden.

Om en förskoleelev ska vara frånvarande får köket information via förskolans avdelning som du har anmält frånvaron till. Frånvaroanmälan behöver ha kommit in senast klockan 8.30 samma dag.

Telefonnummer till skolköket hittar du på skolans sida:

Alla förskolor

Alla grundskolor

Gymnasieskolor