Unga – dopning och kosttillskott

Det här kan du som vuxen göra för att ditt barn eller ett barn i din närhet ska undvika dopning och kosttillskott.

Dopning är ett stort dolt problem i samhället idag som vi behöver arbeta med från flera håll för att minska användningen, tillverkningen och försäljningen av anabola androgena steroider (AAS). Det finns inte bara inom idrottsrörelsen som många kan tro, utan finns främst på vanliga träningsanläggningar och bland motionärer.

Dopning kan ge flera negativa konsekvenser

Utanför tävlingsidrotten är det främsta motivet till att använda dopningsmedel att förbättra sitt utseende och snabbt få mer muskler. Följderna av dopning drabbar både individer, anhöriga och samhället. Negativa fysiska biverkningar kan bestå av förhöjt blodtryck, leverskador, tillväxtrubbningar och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vanliga psykiska biverkningar är beroende, aggressivt beteende och depression.

De som missbrukar brukar ofta känna en viss skuld och skam och det är många som inte berättar om sitt bruk av AAS för anhöriga. En vanlig beskrivning bland anhöriga är att personen tränar mycket på gym och har börjat visa ett förändrat beteende med stark fixering vid kost, träning och utseende.

Dopning på träningsanläggningar

Missbruk av anabola androgena steroider (AAS) förekommer på de flesta träningsanläggningar, stora som små. Om du upptäcker något misstänkt kan du kontakta personalen på träningsanläggningen eller göra en anonym polisanmälan.

För att skapa trygga träningsmiljöer arbetar vi i Kungsbacka kommun med metoden 100% ren hårdträning. Länk till annan webbplats. Metoden innebär att kommunen, Polisen och ägare och anställda på träningsanläggningar tillsammans arbetar för att minska användningen av och tillgången på AAS och andra dopningspreparat.

Diplomerade träningsanläggningar

Genom metoden 100% ren hårdträning får träningsanläggningar utbildning, policyarbete, diplomering. Anläggningarna i listan nedan är diplomerade och anslutna till vårt lokala nätverk mot dopning i Kungsbacka kommun:

  • Medley Fjärås
  • Medley Kungsbacka
  • Nordic Wellness Särö
  • Nordic Wellness Borgås
  • Nordic Wellness City
  • Nordic Wellness Södercity
  • Nordic Wellness Onsala
  • Nordic Wellness Frillesås
  • Träningskompaniet
  • Friskis & Svettis

Kosttillskott och energidrycker

Kosttillskott och energidrycker blir allt vanligare och många påstår att det leder till mirakel med kroppen. Det är viktigt att känna till att kosttillskott inte är testade på samma grundliga och vetenskapliga sätt som godkända läkemedel är. Därför vet ingen med säkerhet hur de faktiskt påverkar kroppen och vilka risker som finns med dem. Dessutom är innehållet inte alltid samma som står på innehållsförteckningen.

Här finns material som vi hoppas ska leda till fler samtal relaterade till kosttillskott och dopning.