Det här kan du som vuxen göra för att ditt barn eller ett barn i din närhet ska undvika alkohol.

Prata med ditt barn, dina elever, ditt lag eller de unga du möter om varför alkohol är skadligt. Berätta om din oro, sätt gränser, bjud inte minderåriga på alkohol eller tobak och gör vad du kan för att inte andra vuxna eller äldre syskon heller ska köpa ut. Ju fler som låter bli att köpa ut, desto färre personer skadas av alkohol. Det finns en hel del myter om varför det skulle vara okej att bjuda minderåriga på alkohol. Därför ska du ska säga nej Länk till annan webbplats..

Tonårsparlören Länk till annan webbplats. ger dig tips på hur du kan prata med barn och unga om alkohol och andra viktiga ämnen.

Att langa alkohol är olagligt

Kom också ihåg och säg till andra att det är olagligt att langa alkohol. Det är en brottslig handling som innebär att någon olagligt köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år.

Tips för att få unga att undvika alkohol

Enligt vetenskapliga studier är följande tips de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre:

  1. Var tydlig med din åsikt. Barn som är väl medvetna om den inställning och de förväntningar som föräldrar och andra vuxna i deras närhet har, lever enklare upp till dem. Att bestämt säga nej till att barnet ska använda alkohol och tobak hjälper även det att stå emot och ha ett argument när andra frågar och tjatar.
  2. Var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
  3. Visa omtanke. Förklara att du är orolig för vad som kan hända om ditt barn dricker alkohol. Barn mår bra av att höra att ens föräldrar och andra vuxna engagerar sig och faktiskt bryr sig.
  4. Stå på dig. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider med mera. Gemensamma regler är enklare att hålla. Tonåringar förväntar sig att vuxna sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir kanske nöjd för stunden men tappar respekt och tillit för föräldern. Om du som vuxen både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  5. Inse din stora betydelse. Unga bryr sig mycket om vad föräldrar och vuxna säger – även om det inte verkar så i stunden.