Unga - alkohol och andra droger

Vi vill minska antalet unga som använder alkohol, tobak och andra droger – och vi behöver göra det tillsammans med dig som förälder eller annan vuxen.

Du som förälder eller anhörig kan genom att våga prata om de konsekvenser som droger kan ha för personer, anhöriga, miljön och samhället i stort bidra till stor skillnad. Kungsbacka kommun utbildar personal på skolor, föreningsledare, gympersonal och andra verksamheter för att uppmärksamma olika trender och öka kunskapen om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS).

Tips till föräldrar och viktiga vuxna

En ung hjärna är extra sårbar och alkohol, nikotin och andra droger kan utöver ett beroende orsaka kognitiva skador och problem som kan leda till sämre skolgång och ökad risk för ohälsa. Vi vill minska antalet unga som använder alkohol, tobak och andra droger – och vi behöver göra det tillsammans med dig som förälder eller annan vuxen. Du har en viktig roll som förebild och kan bidra till att skydda barn och unga.

Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra för att hjälpa och stötta ditt barn. Genom att höja kunskapen och att fler vågar prata om de konsekvenser, risker och skador som droger kan orsaka så kan vi tillsammans skapa en förändring. Här kan du som förälder, föreningsaktiv, lärare eller vuxen som i din profession möter barn och unga i olika sammanhang få kunskap och stöd för att kunna prata om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS) och dess konsekvenser.

Tips och länkar

Ungdomsenkäter och statistik

Drogvanor bland skolungdomar

CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) genomför årligen undersökningar om drogvanor bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
Här kan du läsa CAN:s senaste rapport. Länk till annan webbplats.

Luppen

Vart tredje år gör Kungsbacka kommun undersökningen Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (Luppen). Resultatet ger en bild av hur det är att vara ung i kommunen och innehåller frågor om alkohol, tobak och andra droger.

Verktyg och tips till föräldrar, andra vuxna och yrkesverksamma

Här kan du som förälder, föreningsaktiv, lärare eller vuxen som i din profession möter barn och unga i olika sammanhang få kunskap och stöd för att kunna prata om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS) och dess konsekvenser.

En ung hjärna är extra sårbar och nikotin och andra droger kan utöver ett beroende orsaka kognitiva skador och problem som kan leda till sämre skolgång och ökad risk för depression och psykoser. Du som vuxen har en viktig roll som förebild och kan bidra till arbetet för ett drogfritt Halland.

Tonårsparlören – för dig som möter tonåringar Länk till annan webbplats.

Narkotikabrott och information om Föräldraskolan (Polisen) Länk till annan webbplats.

Fakta och praktiska övningar om droger Länk till annan webbplats.

Suntprat - för samtal kring alkohol, droger, sociala medier, gaming och nätporr Länk till annan webbplats.

ANDT på schemat Länk till annan webbplats.

Systembolagets utbildning för SFI - två språknivåer Länk till annan webbplats.

Ungdomsmottagningen - tobak, alkohol och droger Länk till annan webbplats.

Råd och stöd till unga om alkohol och andra droger Pdf, 654.2 kB.

Drugsmart - fakta om alkohol, andra droger och spel Länk till annan webbplats.

Droghjälpen Länk till annan webbplats.

Diskussionsövningar ANT Pdf, 1.4 MB.


Ta hjälp om någon har ett riskbruk, missbruk eller beroende

Elevhälsan

Från förskola till och med gymnasiet har elever tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator via skolans elevhälsa.

I Kungsbacka kommun kan man få hjälp med att sluta röka via vårdcentralen Länk till annan webbplats. eller elevhälsan.

Polisen

Du kan kontakta polisen för att få hjälp med vad du som förälder kan göra om du till exempel hittar narkotika hemma.

Kommunens socialtjänst

Kontakta kommunens socialtjänst för att få råd och stöd om du är orolig för någons alkohol-, spel- eller drogvanor. Både vuxna och unga kan få hjälp. Samtalsmottagningen Vändpunkten har en föräldragrupp för föräldrar till ungdomar upp till 20 år om ungdomen har problem med missbruk. Hjälp för dig som anhörig vid missbruk och beroende

Mottagningar utanför kommunen

Mini-Maria Göteborg Länk till annan webbplats. vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år som har frågor eller problem kopplade till alkohol eller droger. Du som förälder och anhörig kan också kontakta dem.

Föräldraförening Mot Narkotika Göteborg (FMN Göteborg) Länk till annan webbplats. erbjuder anonymt stöd och råd till föräldrar, anhöriga och närstående när man tror att någon är i en riskzon för drogmissbruk eller har utvecklat ett beroende.

Hälsocertifiera föreningen med drogförebyggande arbete

Är du med i en barn- och ungdomsförening i Kungsbacka kommun och är intresserad av att hälsocertifiera din förening? Hälsocertifieringen är en kvalitetsmärkning för en sund och trygg föreningsmiljö, där det drogförebyggande arbetet är en väldigt viktig del.

Hälsocertifiera föreningen

Kommunens drogförebyggande arbete

Vi arbetar med att förebygga användningen av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS).

Så arbetar vi drogförebyggande.