Drogvanor bland skolungdomar
CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) genomför årligen undersökningar om drogvanor bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
CAN:s nationella undersökning 2021
Länk till annan webbplats. visar att färre unga i Sverige har druckit, rökt eller använt narkotika jämfört med året innan. En möjlig förklaring till statistiken kan vara att unga har haft ett begränsat umgänge på grund av pandemin. Det är för tidigt att säga om det är en tillfällig nedgång. I årskurs 9 har antalet unga i Sverige som dricker alkohol gått ner till 36 procent – detta är glädjande eftersom den legat på en oförändrad nivå på omkring 40 procent under ett antal år.
Andelen som röker dagligen minskar i befolkningen. Däremot ökar snusanvändningen mycket, framförallt bland unga. Ökningen syns speciellt bland flickor där det vita snuset är vanligare. Det är dock fortfarande mycket vanligare att pojkar snusar. Däremot är det vita snuset vanligare bland flickor.
I åldrarna 16–29 år har det dagliga snusandet bland kvinnor ökat från 3 procent år 2018 till 9 procent år 2021. Ökningen bland män i samma ålder har gått från 16 till 19 procent. Källa: Hälsa på lika villkor
Länk till annan webbplats..
Resultatet i CAN:s undersökning visar att 18 procent av niorna och 34 procent av gymnasietvåorna har använt vitt snus.
Luppen
Vart tredje år gör Kungsbacka kommun undersökningen Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (Luppen). Resultatet ger en bild av hur det är att vara ung i kommunen och innehåller frågor om alkohol, tobak och andra droger.
Alkoholkonsumtionen bland unga i Kungsbacka kommun
Alkoholkonsumtion bland unga är ett fortsatt problem, även i Kungsbacka kommun. Hösten 2021 har vi i Kungsbacka kommun gjort lokala drogvaneundersökningar på fem utvalda högstadieskolor i kommunen: Särö skola, Kullaviksskolan, Fullriggaren Malevik, Kullaviks Montessoriskola och Älvsåkerskolan. I höstens undersökning svarar 33,7 procent av högstadieeleverna att de har druckit alkohol en eller flera gånger under de senaste 12 månaderna. För skolorna i området Särö/Kullavik är motsvarande siffra 35 procent.
Utöver de risker som alkohol bidrar till på kort sikt, är det större risk för unga som börjar dricka alkohol tidigt att bli beroende eller missbruka alkohol senare i livet. Höstens drogvaneundersökning bekräftar även att alkohol och tobak är inkörsportar till narkotika. Det är främst, nästan bara, de elever som har druckit alkohol, snusat eller rökt som också har använt narkotika. Det är alltså väldigt viktigt att du som vuxen har en restriktiv attityd till att ditt och andras barn inte ska dricka alkohol eller använda tobak. Du som förälder eller annan betydelsefull vuxen har en viktig roll här.
Så mår vi i Halland – unga 16-18 år (Region Halland)
Länk till annan webbplats.