Spel börjar ofta som ett ofarligt intresse. Olika typer av spel kan ses som en form av ungdomskultur. Det kan vara stor skillnad i hur en ungdom och en vuxen ser på ”spelproblem”. När du pratar med en ungdom, förklara varför du är orolig och vilka de negativa konsekvenserna kan bli.
Kom ihåg att personen kanske aldrig tidigare har pratat om sitt spelande eller spelberoende. Det finns mycket skuld- och skamkänslor för spelande och det är därför väldigt viktigt att spelaren får prata med någon som inte skuldbelägger hen.
När datorspelandet blir problematiskt – en kunskapsöversikt om gaming disorder hos barn och unga (Länsstyrelsen). Länk till annan webbplats.
Det här kan du som vuxen göra
Här är några tips på hur du som vuxen kan prata med en ungdom om du är orolig för hens spelande:
- Fråga varför ungdomen spelar. Anledningen till spelandet kan variera, och anledningen kan vara ett svar till att veta hur en ungdom kan få hjälp med att spela mindre. Tre olika och vanliga anledningar är: för att det är roligt och socialt, för att få status och för att fly från verkligheten.
- Unga som spelar mycket mår ofta dåligt av flera anledningar. I samtal är det därför viktigt att fråga om hur hen mår och om hen har suicidtankar.
- Skriv ner för- och nackdelar med spel och spelfrihet. Detta kan verka enkelt, men det kan bli effektfullt att tydligt se vilka konsekvenser spelet bidrar till (ofta kortsiktiga fördelar och tyngre, större nackdelar).
- Skriv en speldagbok för att bli medveten om spelmönster.
- Fundera över andra saker att göra istället för att spela. Be ungdomen att skriva ner fem saker som hen tror att hen skulle må bra av att göra och vad som kan underlätta för att hen ska komma igång?
- Social press är en återfallsfaktor – be personen att fundera ut ett svar till ”ska du vara med och spela?” Det är ofta betydligt enklare att ha tänkt ut ett färdigt svar innan. Öva på att säga svaret högt.
Tipsen kommer från rapporten Spelproblem i fokus, 2018.
Filmen Äventyrslandet
Äventyrslandet är en film som handlar om internet, sociala medier och gaming för unga som är 9–12 år. Till filmen finns samtalsfrågor för både barn och vuxna (Suntprat) Länk till annan webbplats..
Äventyrslandet - svensk text Länk till annan webbplats.