- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Ekonomisk hjälp och ekonomiskt bistånd
- Ekonomisk rådgivning
- Prata om pengar med ditt barn
Prata om pengar med ditt barn
Att få sina barn att på ett enkelt sätt förstå värdet av pengar kan vara svårt. Speciellt när vi idag lever i ett alltmer kontantfritt samhälle.
En swish här och ett blipp med kortet där - pengar man aldrig ser försvinna. Hur ska man som förälder kunna lära barn om privatekonomi när pengarna är digitala?
Här har vi samlat några enkla tips på hur du kan börja prata med ditt barn om pengar och privatekonomi.
Prata om pengar tidigt
Ju tidigare ditt barn lär sig, desto bättre förutsättningar har det att hantera sin privatekonomi när det blir äldre. Våga därför ha öppna och nyfikna samtal med ditt barn.
Prata med ditt barn om vad saker kostar
Använd dig gärna av exempel som barn kan relatera till. Vad kostar till exempel lördagsgodiset och vad kan man få för tandfens guldtia? Barn har redan vid 3–4 års ålder förmågan att förstå värdet av de saker de har runt omkring sig och använder i sin vardag.
Förklara var pengarna kommer från
Varför får man till exempel pengar när man arbetar? Här går det också att komma in på vad som egentligen är mycket och vad som är lite pengar och varför man kan ha olika mycket.
Prata om prioriteringar
Förklara skillnaden på vad ni "behöver" lägga pengar på och vad ni "vill" lägga pengar på. Förklara att pengar till mat och boende är något ni som familj behöver, medan en semesterresa är något ni kanske gärna vill lägga pengar på. Ha gärna ett familjeråd där ni tillsammans diskuterar vad ni önskar lägga pengar på i relation till hur mycket ni har att spendera.
Ge barnet veckopeng eller månadspeng
Börja från tidig ålder, gärna redan från 4-5 år, med en liten summa och öka allteftersom barnet blir större. Diskutera först tillsammans med barnet vad pengarna ska räcka till och om möjligheten finns, låt gärna barnet därefter hantera och fatta beslut kring sina egna pengar och sparande. Detta hjälper barnet att förstå värdet av pengar och vad det innebär att spara.
Undvik Swish-fällan
Om du swishar till barnet när hens pengar är slut gör du både dig själv och barnet en otjänst. Om barnet vet att det alltid kommer nya pengar på kontot när de andra är slut har veckopengen eller månadspengen ingen funktion längre. Prata istället med barnet om vad det önskar att pengarna ska räcka till och försök skapa förståelse för vad pengar har för värde.
Börja prata sparande med ditt barn
Om du har satt upp ett långsiktigt sparande till barnet, prata då gärna med hen om det. Förklara varför du sparar till hen, vad hen kan använda pengarna till och hur pengarna kan växa på kontot på lång sikt. Genom att involvera barnet i sparande på olika sätt kan du väcka ett intresse för hen att själv spara långsiktigt när hen får möjlighet i framtiden sedan.