På Aranäsgymnasiet har du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med en nationellt godkänd idrottsutbildning eller välja idrott som individuellt val.

Om våra idrottsutbildningar

I Kungsbacka har vi lång erfarenhet av idrottsutbildningar. Flera av våra tidigare gymnasieelever har nått framgångar, både nationellt och internationellt.

Hos oss har du goda möjligheter att satsa på din idrott samtidigt som du studerar på gymnasiet. Både Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium ligger centralt i Kungsbacka och erbjuder bra träningsmöjligheter i moderna anläggningar.

Du som läser en nationell idrottsutbildning har möjlighet att äta frukost efter din träning, så att du är redo för skoldagen. Som NIU-elev har du även tillgång till en fysioterapeut för att kunna få professionell hjälp vid eventuella skador.

Vi finns där för dig och försöker skapa de bästa förutsättningarna för att du ska kunna ta nästa kliv i din idrottsutveckling.

Nationell idrottsutbildning och tävlingsidrott som individuellt val

Du kan kombinera din idrott och dina gymnasiestudier med antingen en nationell idrottsutbildning (NIU) eller att du väljer tävlingsidrott som individuellt val.

Nationell idrottsutbildning

Målet med nationell idrottsutbildning är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. På utbildningen har du ämnet specialidrott som motsvarar 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng. Det innebär att tre lektionstillfällen per vecka under tre år är avsatta mot din idrott. Vi erbjuder nationell idrottsutbildning inom fotboll, handboll, padel och simning

Ansökan

Du behöver göra två ansökningar när du väljer en nationell idrottsutbildning. Dels behöver du ansöka till din idrott via ditt specialidrottsförbund, dels behöver du välja ett gymnasieprogram. Du får därför två antagningsbesked, ett för den idrott du valt, ett för programmet du valt. Antalet platser till utbildningen är begränsat och uttagning sker med hjälp av uttagningsträningar och intervjuer

Tävlingsidrott som individuellt val

När du väljer tävlingsidrott som individuellt val har du idrott på schemat som motsvarar 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng. Detta innebär att två lektionstillfällen per vecka, under två år, är avsatta mot din idrott. Från och med läsåret 2025/2026 erbjuder vi tävlingsidrott som individuellt val inom basket, fotboll, ishockey, simning och tennis.

Tävlingsidrott riktar sig till dig som gör en seriös satsning inom din idrott. För att tillgodogöra dig utbildningen bör du både ha goda förkunskaper inom din idrott samt träna och tävla aktivt i en förening.

Ansökan

I tävlingsidrott är antalet platser fler än vad de är till nationell idrottsutbildning. Antalet platser varierar dock beroende på vilken idrott du söker. För att söka väljer du ämnet tävlingsidrott som individuellt val i samband med att du gör ditt gymnasieval i Indra.

Idrottsval på flera program

Du kan kombinera nationell idrottsutbildning (NIU) med följande program på Aranäsgymnasiet:

  • Ledarskap och hälsa (BF)
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

På Elof Lindälvs gymnasium kan du kombinera nationell idrottsutbildning med andra program. Idrottsutbildningar på Elof Lindälvs gymnasium

Tävlingsidrott som individuellt val kan du välja på alla program på gymnasieskolorna.

Idrotter

Basket som tävlingsidrott

Basket som tävlingsidrott riktar sig till dig som vill läsa en gymnasieutbildning och samtidigt utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom basket. Utöver att du tränar basket får du också lära dig grundläggande delar inom till exempel anatomi, fysiologi, kost och idrottsskador.

Du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. Det innebär att 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till din idrott. För att kunna tillgodogöra dig träningen på bästa sätt bör du ha goda förkunskaper samt vara aktiv basketspelare i en förening.

Ansökan och antagning

Du ansöker samtidigt som du gör ditt gymnasieval i Indra. Under fliken Individuellt val markerar du ämnet tävlingsidrott. Du blir antagen till vald idrott samtidigt som du blir antagen till något av de program som går att kombinera med ämnet tävlingsidrott.

Kontakta gärna

Niclas Lindén
niclas.linden@kungsbacka.se

Fotboll som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Nationell idrottsutbildning fotboll riktar sig till dig som vill kombinera en gymnasieutbildning med en målmedveten satsning mot fotboll på elitnivå. På NIU tränar du fotboll tre gånger i veckan under tre år. 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng lägger du på din fotbollsträning.

Fotbollsträningen sker på gräsplaner, konstgräsplaner och inomhushallar i Kungsbacka. Instruktörerna har lång erfarenhet av arbete på fotbollsgymnasium och med talangutveckling.

NIU fotboll erbjuder 16 platser per år. Platserna tillsätts genom uttagningsträningar och intervjuer. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen har företräde.

Antagningen följer Svenska Fotbollförbundets kriterier och rekommendationer.

Ansökan

Du ansöker till NIU-fotboll via Svenska Fotbollförbundets webbplats. Ansök till NIU senast 1 december.

Ansökan till läsåret 2025/2026 (SvFF) Länk till annan webbplats.

Tänk på att du även behöver ansöka om plats på ditt gymnasieprogram.

Uttagningsträningar

När du ansöker till NIU-fotboll kommer du att bli kallad till två uttagningsträningar.

  • Fredag 6 december
  • Onsdag 11 december

Att komma in

Du får besked om du är antagen på NIU senast den 20 januari.

Kontakta gärna

Niclas Lindén
Niclas.lindén@kungsbacka.se

Fotboll som tävlingsidrott

Fotboll som tävlingsidrott riktar sig till dig som vill läsa en gymnasieutbildning och samtidigt utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom fotbollen. Utöver att du tränar fotboll får du också lära dig grundläggande delar inom till exempel anatomi, fysiologi, kost och idrottsskador.

Det finns fler platser till fotboll som tävlingsidrott än till NIU Fotboll.

Du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. Det innebär att 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till din idrott. För att kunna tillgodogöra dig träningen på bästa sätt bör du ha goda förkunskaper samt vara aktiv fotbollsspelare i en förening.

Ansökan och antagning

Du ansöker samtidigt som du gör ditt gymnasieval i Indra. Under fliken Individuellt val markerar du ämnet tävlingsidrott. Du blir antagen till vald idrott samtidigt som du blir antagen till något av de program som går att kombinera med ämnet tävlingsidrott.

Kontakta gärna

Niclas Lindén
niclas.linden@kungsbacka.se

Handboll som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

NIU handboll riktar sig till dig som vill kombinera en gymnasieutbildning med en målmedveten satsning mot handboll på elitnivå. På NIU tränar du handboll tre gånger i veckan under tre år. 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng lägger du på din handbollsträning.

NIU handboll erbjuder 16 platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen har företräde.

Antagningen följer Svenska Handbollförbundets kriterier och rekommendationer.

Ansökan

Du ansöker till NIU-handboll via Svenska Handbollförbundets webbplats. Ansök till NIU senast 1 december.

Ansökan till läsåret 2025/2026 (SHF) Länk till annan webbplats.

Tänk på att du även behöver ansöka om plats på ditt gymnasieprogram.

Uttagningsträning

När du ansöker till NIU handboll kommer du att bli kallad till en uttagningsträning.

  • Onsdag 11 december

Att komma in

Du får besked om du är antagen på NIU senast den 31 januari.

Kontakta gärna

Niklas Tengberg
Niklas.tengberg@kungsbacka.se

Ishockey som tävlingsidrott

Ishockey som tävlingsidrott riktar sig till dig som vill läsa en gymnasieutbildning och samtidigt utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom ishockeyn. Utöver att du tränar ishockey får du också lära dig grundläggande delar inom till exempel anatomi, fysiologi, kost och idrottsskador.

Du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. Det innebär att 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till din idrott. Du tränar ishockey i Kungsbacka ishall under ledning av instruktörer i Hanhals Kings.

För att kunna tillgodogöra dig träningen på bästa sätt bör du ha god skridskoteknik och vara aktiv i en förening.

Ansökan och antagning

Du ansöker samtidigt som du gör ditt gymnasieval i Indra. Under fliken Individuellt val markerar du ämnet tävlingsidrott. Du blir antagen till vald idrott samtidigt som du blir antagen till något av de program som går att kombinera med ämnet tävlingsidrott.

Kontakta gärna

Johan Sandström
johan.sandstrom@hanhalsif.se

Padel som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Nationell idrottsutbildning padel riktar sig till dig som vill kombinera en gymnasieutbildning med en målmedveten satsning mot padel på elitnivå. På NIU tränar du padel tre gånger i veckan under tre år. 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng lägger du på din padelträning. Du tränar padel på World of padels anläggning i Kungsbacka.

NIU padel erbjuder åtta platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen har företräde.

Antagningen följer Svenska Padelförbundets kriterier och rekommendationer.

Ansökan

Skicka ett personligt brev samt en referens via mejl till stefan.g.andersson@kungsbacka.se senast 1 december.

Tänk på att du även behöver ansöka om plats på ditt gymnasieprogram.

Uttagningsträning

När du ansöker till NIU padel kommer du att bli kallad till en provträning.

  • Datum ej klart

Att komma in

Du får besked om du är antagen på NIU senast den 31 januari.

Kontakta gärna

Stefan Andersson
Stefan.g.andersson@kungsbacka.se

Simning som nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Nationell idrottsutbildning simning riktar sig till dig som vill kombinera en gymnasieutbildning med en målmedveten satsning mot simning på elitnivå. På NIU tränar du simning tre gånger i veckan under tre år. 400 poäng av dina totala gymnasiepoäng lägg du på din simträning. Du tränar simning i Kungsbacka badhus.

NIU simning erbjuder fyra platser per år. Platserna tillsätts genom provträningar och intervjuer. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen har företräde.

Antagningen följer Svenska Simförbundets kriterier och rekommendationer.

Ansökan

Du ansöker till NIU-simning på Svenska Simförbundets webbplats. Ansök till NIU senast 1 december.

Ansökan till Nationell idrottsutbildning simning och simhopp 2024 (Svensk Simidrott) Länk till annan webbplats.

Tänk på att du även behöver ansöka om plats på ditt gymnasieprogram.

Uttagningsträning

När du söker till NIU simning kommer du att erbjudas möjlighet till uttagningsträning i december.

Att komma in

Du får besked om du är antagen på NIU senast den 31 januari.

Kontakta gärna

Claire Vilshed
claire.vilshed@kbss.se

Anders Bladh
bladh36@gmail.com

Simning som tävingsidrott

Simning som tävlingsidrott riktar sig till dig som vill läsa en gymnasieutbildning och samtidigt utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom simning. Utöver att du tränar simning får du också lära dig grundläggande delar inom till exempel anatomi, fysiologi, kost och idrottsskador.

Du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. Det innebär att 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till din idrott. Du tränar simning i Kungsbacka badhus under ledning av instruktörer från Kungsbacka Simsällskap.

För att kunna tillgodogöra dig träningen på bästa sätt måste du vara simkunnig. Du bör ha mycket god erfarenhet av de fyra simsätten och vara aktiv simmare i en simförening.

Ansökan och antagning

Du ansöker till simning som individuellt val samtidigt som du gör ditt gymnasieval i Indra. Under fliken Individuellt val markerar du ämnet tävlingsidrott. Du blir antagen till vald idrott samtidigt som du blir antagen till något av de program som går att kombinera med tävlingsidrott.

Kontakta gärna

Anders Bladh
bladh36@gmail.com

Tennis som tävlingsidrott

Tennis som tävlingsidrott riktar sig till dig som vill läsa en gymnasieutbildning och samtidigt utvecklas tekniskt, taktiskt och fysiskt inom tennis. Utöver att du tränar tennis får du också lära dig grundläggande delar inom till exempel anatomi, fysiologi, kost och idrottsskador.

Du har två undervisningstillfällen per vecka under två år. Det innebär att 200 poäng av dina totala gymnasiepoäng är kopplade till din idrott. Du tränar tennis i Kungsbacka tennishall i samarbete med Kungsbacka Tennisklubb.

För att kunna tillgodogöra dig träningen på bästa sätt bör du sedan tidigare ha mycket god erfarenhet av tennis samt vara aktiv tennisspelar i en förening.

Ansökan och antagning

Du ansöker till tennis som individuellt val samtidigt som du gör ditt gymnasieval i Indra. Under fliken Individuellt val markerar du ämnet tävlingsidrott Du blir antagen till vald idrott samtidigt som du blir antagen till något av de program som går att kombinera med ämnet tävlingsidrott.

Kontakta gärna

Marie Rasmussen
marie.rasmussen@kungsbacka.se