Ledarskap och hälsa

Gäller från 1 juli 2025

Ledarskap och hälsa är en utbildning inom Barn- och
fritidsprogrammet. Hos oss får du lära dig mer om människor, träning och hälsa. Du kan välja mellan två inriktningar; pedagogiskt och socialt arbete eller fritid och hälsa.

Om programmet

Ledarskap och hälsa är en bred utbildning som ger dig behörighet att studera vidare på högskola och universitet. Du får också en yrkestitel. Tycker du om att arbeta både teoretiskt och praktiskt och vill gå ett program som erbjuder många valmöjligheter både nu och längre fram i livet? Då är vi ett program för dig!

Två inriktningar

Du kan välja mellan två inriktningar; pedagogiskt och socialt arbete eller fritid och hälsa. Gemensamt för inriktningarna är att du läser beteendevetenskapliga kurser som till exempel pedagogiskt ledarskap, kommunikation och hälsopedagogik. På båda inriktningarna kommer du att få kunskaper som du har nytta av i ditt framtida yrke, oavsett om du vill jobba som lärare, fysioterapeut eller polis.

Pedagogiskt och socialt arbete - för dig som vill jobba med sociala relationer och lärande

Denna inriktning vänder sig till dig som vill arbeta inom förskola, skola och socialt arbete. Undervisningen handlar mycket om barns utveckling, lärande och om mänskliga rättigheter. Du läser flera pedagogiska kurser, som till exempel pedagogiskt arbete, specialpedagogik och socialt arbete. Du får också träna på att planera och hålla i aktiviteter. I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande.

Efter examen har du behörighet för vidare studier på högskola och universitet till exempelvis förskollärare, lärare, socionom eller polis. Du får även en yrkestitel som till exempel barnskötare, elevassistent eller aktivitetspedagog.

Fritid och hälsa - för dig som vill jobba med träning och friskvård

Denna inriktning vänder sig till dig som vill arbeta med träning, friskvård och hälsa. Du läser flera hälsovetenskapliga kurser och får lära dig mycket om kroppens anatomi, fysiologi och hur du lägger upp anpassade träningsprogram. Du läser kurser som till exempel träningslära, mental träning och idrott och hälsa 2. Du får också träna på att planera och hålla i aktiviteter. När du går denna inriktning får du ett gymkort för att vi enkelt ska kunna omsätta teori till praktik. I utbildningen ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande.

Efter examen har du behörighet för vidare studier på högskola och universitet till exempelvis fysioterapeut, dietist eller lärare i idrott och hälsa. Du får även en yrkestitel som till exempel personlig tränare, badvakt eller fritidsassistent.

Arbetsplatsförlagt lärande

På båda våra inriktningar ingår arbetsplatsförlagt lärande under minst 15 veckor. Under din praktik prövas de teoretiska kunskaperna praktiskt. Vi har ett tätt samarbete med flera verksamheter både inom och utanför kommunen. Våra handledare är yrkesverksamma och genom utbildning förberedda för att guida dig som elev in i arbetslivet.

Utlandspraktik

Vi har sedan 2016 haft ett samarbete med ett barnhem på Zanzibar i Tanzania. Detta samarbete ger varje år några elever möjlighet att bo på SOS barnbyar och göra sin sista praktikperiod på en annan kontinent. Vi har också internationella samarbeten genom Erasmus+ inom Europa på till exempel träningsanläggningar i Marbella och på förskolor och skolor på Malta.

Efter gymnasiet

Genom din yrkestitel kan du välja att arbeta direkt efter studenten som barnskötare, elevassistent, fritidsassistent, badvakt eller personlig tränare. Vår högskoleförberedande utbildning ger dig också möjlighet att studera vidare på högskola eller universitet till exempelvis förskollärare, lärare, socionom, polis, dietist, hälsopedagog, psykolog eller flera andra yrken.

Programmet ledarskap och hälsa erbjuder många valmöjligheter både nu och längre fram i livet! Välkommen med din ansökan!

Ämne och poäng

Gymnasiegemensamma ämnen - 900 p

Tabellen listar alla gymnasiegemensamma kurser

Ämne

Poäng

Engelska, nivå 1

100 p

Engelska, nivå 2

100 p

Historia. nivå 1a1

50 p

Idrott och hälsa, nivå 1

100 p

Matematik, nivå 1

100 p

Naturkunskap, nivå 1a1

50 p

Religionskunskap, nivå 1

50 p

Samhällskunskap, nivå 1a1

50 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 1

100 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 2

100 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 3

100 p

Programgemensamma ämnen - 900 p

Tabellen listar alla programgemensamma ämnen

Ämne

Poäng

Aktivitetsledarskap, nivå 1

100 p

Hälsa och välbefinnande, nivå 1

100 p

Hälsopedagogik, nivå 1

100 p

Kost och hälsa, nivå 1

100 p

Naturkunskap, nivå 1a2

50 p

Pedagogik, nivå 1

100 p

Pedagogik, nivå 2

100 p

Pedagogik, nivå 3

100 p

Samhällskunskap, nivå 1a2

50 p

Specialpedagogik, nivå 1

100 p

Inriktning fritid och hälsa - 300 p

Tabellen listar ämnen på inriktningen fritid och hälsa

Ämne

Poäng

Fritid och friskvård, nivå 1

200 p

Fritidskunskap, nivå 1

100 p

Programfördjupning fritid och hälsa - 300 p

Tabellen visar ämnen i programfördjupning

Ämne

Poäng

Träningslära, nivå 1

100 p

Träningslära, nivå 2

100 p

Idrott och hälsa, nivå 2

100 p

Inriktning pedagogiskt och socialt arbete - 300 p

Tabellen listar ämnen på inriktningen pedagogiskt och socialt arbete

Ämne

Poäng

Pedagogiskt arbete, nivå 1

200 p

Socialt arbete, nivå 1

100 p

Programfördjupning pedagogiskt och socialt arbete - 300 p

Tabellen visar ämnen i programfördjupning

Ämne

Poäng

Förskolans och fritidshemmets arbete, nivå 1

100 p

Makt, normer och kön, nivå 1a1

50 p

Makt, normer och kön, nivå 1a2

50 p

Specialpedagogik, nivå 2

100 p

Individuellt val - 200 p

Tabellen listar antalet poäng för individuellt val

Ämne

Poäng

Individuellt val

200 p

Gymnasiearbete - 100 p

Tabellen listar antalet poäng för gymnasiearbetet

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete

100 p