Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang och livsmedelsprogrammet är en utbildning för dig som är intresserad av ett serviceyrke och tycker om att laga mat.

Så här arbetar vi

På Restaurang och livsmedelsprogrammet lär du dig matlagningens grunder, finesser och specialiteter. Du får också lära dig att duka och servera allt från enkla måltider till högtidliga festarrangemang.

På programmet utbildar vi servicekunniga yrkesmänniskor med intresse för personlig utveckling och med förmåga att anpassa sig till en yrkesroll i en bransch som ständigt förändras och utvecklas.

När du väljer Restaurang och livsmedelsprogrammet satsar du på en utbildning med goda framtidsutsikter och på en bransch som kräver kompetent och professionell personal.

Teori och praktik

Teoretiska kurser i skolan varvas med praktikperioder. Det finns möjlighet att praktisera både i Sverige eller utomlands.

Efter examen

I framtiden kan du arbeta på restaurang eller storkök som kock, kallskänka, servitris, servitör eller något annat inom serviceyrket. Du kan också arbeta som butikssäljare inom färskvaror och delikatess. Naturligtvis har du även möjlighet att få behörighet till högskolestudier.

Inriktning

Inriktningen kök och servering ger dig fördjupade kunskaper inom matlagning och servering.

Ämne och poäng

Gymnasiegemensamma kurser - 600 p

Tabellen listar alla gymnasiegemensamma kurser

Kurs

Poäng

Engelska 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50 p

Samhällskunskap 1a1

50 p

Svenska 1

100 p

Programgemensamma kurser - 400 p

Tabellen listar alla programgemensamma kurser

Kurs

Poäng

Hygien

100 p

Livsmedels- och näringskunskap

100 p

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 p

Service och bemötande

100 p

Programgemensamma inriktningskurser - 300 p

Tabellen listar programgemensamma inriktningskurser

Kurs

Poäng

Matlagning 1

100 p

Mat och dryck i kombination

100 p

Servering 1

100 p

Programfördjupning - 900 p

Tabellen listar programfördjupningskurser

Kurs

Poäng

Matlagning 2

200 p

Matlagning 3

200 p

Servering 2

200 p

Frukost och bufféservering

100 p

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100 p

Entreprenörskap

100 p

Individuellt val - 200 p

Tabellen listar antalet poäng för individuellt val

Ämne

Poäng

Individuellt val

200 p


Gymnasiearbete - 100 p

Tabellen listar antalet poäng för gymnasiearbetet

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete

100 p