Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gäller från 1 juli 2025

Restaurang och livsmedelsprogrammet är en utbildning för dig som är intresserad av ett serviceyrke och tycker om att laga mat.

Så här arbetar vi

På Restaurang och livsmedelsprogrammet lär du dig matlagningens grunder, finesser och specialiteter. Du får också lära dig att duka och servera allt från enkla måltider till högtidliga festarrangemang.

På programmet utbildar vi servicekunniga yrkesmänniskor med intresse för personlig utveckling och med förmåga att anpassa sig till en yrkesroll i en bransch som ständigt förändras och utvecklas.

När du väljer Restaurang och livsmedelsprogrammet satsar du på en utbildning med goda framtidsutsikter och på en bransch som kräver kompetent och professionell personal.

Teori och praktik

Teoretiska ämnen varvas med restaurangdagar där vi bland annat driver våra egna restauranger på skolan. Under din utbildning har du även praktikperioder på restauranger i Sverige eller utomlands.

Efter examen

I framtiden kan du arbeta på restaurang eller storkök som kock, kallskänka, servitris, servitör eller något annat inom serviceyrket. Du kan också arbeta som butikssäljare inom färskvaror och delikatess. Programmet är ett yrkesprogram och ger dig grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Inriktning

Inriktningen kök och servering ger dig fördjupade kunskaper inom matlagning och servering.

Ämne och poäng

Gymnasiegemensamma ämnen - 900 p

Tabellen listar alla gymnasiegemensamma ämnen

Ämne

Poäng

Engelska, nivå 1

100 p

Engelska, nivå 2

100 p

Historia, nivå 1a1

50 p

Idrott och hälsa, nivå 1

100 p

Matematik, nivå 1a

100 p

Naturkunskap, nivå 1a1

50 p

Religionskunskap, nivå 1

50 p

Samhällskunskap, nivå 1a1

50 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 1

100 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 2

100 p

Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 3

100 p

Programgemensamma ämnen - 400 p

Tabellen listar alla programgemensamma ämnen

Ämne

Poäng

Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1

100 p

Måltid och bransch, nivå 1

200 p

Måltid och bransch, nivå 2

100 p

Inriktning kök och servering - 300 p

Tabellen listar programgemensamma inriktningskurser

Ämne

Poäng

Matlagning, nivå 1

100 p

Mat och dryck i kombination, nivå 1

100 p

Servering, nivå 1

100 p

Programfördjupning - 900 p

Tabellen listar programfördjupningsämnen

Ämne (förslag, ej beslutat)

Poäng

Servering, nivå 2

100 p

Servering, nivå 3

200 p

Matlagning, nivå 2

100 p

Matlagning, nivå 3

200 p

Matlagning, nivå 4

200 p

Entreprenörskap

100 p

Individuellt val - 200 p

Tabellen listar antalet poäng för individuellt val

Ämne

Poäng

Individuellt val

200 p


Gymnasiearbete - 100 p

Tabellen listar antalet poäng för gymnasiearbetet

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete

100 p