- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Energi och uppvärmning
- Uppvärmning
- Ved eller pellets
Ved eller pellets
Ved och pellets är miljövänligt biobränsle. Du behöver anmäla pelletspanna eller vedpanna till oss eftersom de räknas som eldstad. Vår energirådgivare hjälper dig att hitta det som passar dig bäst.
Det finns värmesystem för vedeldning, pellets och spannmål. Fördelen med biobränslen är att de är både billiga och klimatvänliga, och fungerar tillsammans med solvärme. Dessutom är tekniken enkel och har en lång livslängd. Utrustningen är också lätt att underhålla och reparera.
Vedeldning ett bra alternativ eftersom det inte bidrar till något nettotillskott av koldioxid, det bidrar också till minskad el- och oljeförbrukning. Men eftersom röken innehåller sot och partiklar kan vedeldning ha en negativ inverkan på människors hälsa. Risken för störning varierar beroende på hur du eldar, väderlek, husets läge i förhållande till grannar och vad du har för panna, kamin och spis.
Det är alltid du som eldar som är ansvarig för att röken inte orsakar olägenheter för människors hälsa.
Checklista för att elda rätt i braskamin
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.
- Använd alltid torr ved och se till att det är bra lufttillförsel. Det minskar risk för soteld.
- Elda max tre kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning.
- Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
Du behöver anmäla en ny pelletspanna eller vedpanna
En pelletspanna eller vedpanna räknas som eldstad och du behöver därför göra en anmälan när du vill installera en.
Installera kamin eller panna
Du behöver inte göra en bygganmälan när du bara ska ändra en kamin eller panna. Däremot behöver du göra en bygganmälan till kommunen när du nyinstallerar en panna eller kamin. Tänk på att bygganmälan ska göras i god tid innan du installerar en kamin eller panna.
Det krävs också en anmälan om du ska göra en väsentlig ändring. Att göra mindre ändringar eller byta ut en kamin eller panna mot en annan likvärdig kräver inte någon anmälan.
Skötsel och tillsyn
När det gäller skötsel och tillsyn över eldning för fasta bränslen som ved, pellets, briketter, flis och spån ska lufttillförseln ska vara god och bränslet ska förvaras torrt. Om du har en panna får du endast elda det bränsle som pannan är avsedd för. Saknar du anvisning ska du använda bränsle av trä som inte är förorenat.
Exempel på bränsle som inte är lämpligt att elda med är olika typer av behandlat trä bland annat impregnerat och målat.
Det är fastighetsägarens ansvar att skaffa sig den kunskap som krävs angående kaminen/pannans skötsel, hantering och tillsyn.
Några goda råd:
- För att ved ska betraktas som torr bör den ha lagrats torrt under ett år och ha legat inomhus under minst en vecka.
- Tänk på att en braskamin inte är gjord för att användas för uppvärmning utan mer för trivseleldning.
- Glöm inte att sota regelbundet. Kontakta din skorstensfejare för information om lämpligt sotningsintervall.
- Välj miljögodkända modeller av braskaminer och kakelugnar. När du installerar en ny panna bör det vara modern teknik med miljögodkänd panna och ackumulatortank. Den som eldar med ved eller andra bränslen har själv ansvar för att minska utsläppet av luftföroreningar och andra störningar för omgivningen så långt det inte är orimligt.