Oljepanna
Många husägare har bytt ut sin oljepanna mot fjärrvärme, pellets eller värmepump som är mer klimatanpassade energianläggningar. Om du vill installera en ny oljepanna så måste du göra en anmälan.
Skrota eller installera oljepanna
Du måste anmäla senast sex veckor innan du ska skrota eller installera en oljepanna. Du gör anmälan via vår e-tjänst. Detsamma gäller om du ska sluta att använda din cistern.
Avgift för anmälan
Vi tar ut en avgifter för att hantera din anmälan och göra tillsyn. Avgifterna är enligt den taxa som beslutats av kommunfullmäktige.
Behöver du beställa en karta?
Ta kontakt med kundcenter Kungsbacka direkt, där kan du beställa underlaget till situationsplanen.
Spara pengar med annat värmesystem
Du kan spara pengar genom att byta ut din oljepanna mot ett annat värmesystem. Du får ner energikostnaderna samtidigt som du gör en insats för klimatet.
När olja förbränns bildas svavel- och kväveföreningar som är skadliga för miljön och koldioxid som ökar växthuseffekten.
Kontakta Energi- och klimatrådgivningen om du funderar på att byta ut din oljepanna.
Spartips
- På Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. kan du få tips på hur du energieffektiviserar hemma.
- På Boverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du fylla i energideklarationen för att se hur du kan minska energiåtgången i din bostad.
Kontroll och besiktning
Din oljepanna ska besiktigas regelbundet av ett ackrediterat företag. Den ska kontrolleras när den installeras, används regelbundet och efter reparationer eller ändringar. Du behöver också se till att hantera och förvara oljan så att den inte läcker ut.
Speciella regler när du bor nära ett vattenskyddsområde
Om du bor i något av våra vattenskyddsområden så gäller hårdare regler för hur du sköter din oljepanna. Kungsbackas fyra vattenskyddsområden är Fjärås, Gällinge, Öjersbo och Sönnerbergen.
I situationsplanen ska du markera var cisternen ska vara och uppge ledningar, vattendrag, dagvattenbrunnar och vattentäkter.
Om du ska sluta använda oljecistern
Du behöver både tömma och rengöra den. Om du inte tar bort cisternen ska du till exempel fylla den med sand så att den inte av misstag kan fyllas med olja. Avfallet från rengöring och tömning av cisternen räknas som farligt avfall och det ska du lämna till insamling.
Cisterner för brandfarliga vätskor
Om det läcker
Om det uppstår oljeläckage är det du som ägare ansvarig för att anmäla läckan till Miljö & Hälsoskydd så snart du upptäcker den. Är det en stor läcka med olja eller diesel som riskerar att sprida sig måste du också kontakta Räddningstjänsten.