- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Vatten och avlopp
- Kommunalt dricksvatten
- Vattenskyddsområden
Vattenskyddsområden
Vattenskyddsområden finns för att skydda dricksvattnet. För att skydda kvaliteten i våra vattentäkter finns det regler för vad som är tillåtet i vattenskyddsområdet.
Regler för vattenskyddsområde
För varje vattenskyddsområde finns regler som talar om vad du behöver anmäla eller söka tillstånd för eller vad som är förbjudet. Reglerna gäller både företagare och privatpersoner.
Syftet är att förhindra att ämnen som kan försämra vattenkvaliteten kommer till vattentäkten. Det gäller också att minska riskerna för smittspridning från djur och gödsel och att minimera utsläpp.
Våra fyra vattentäktområden:
- Lygnern-Fjärås bräcka
- Gällinge
- Öjersbo
Alla är kommunala vattentäkter.
Tillsyn av kommunalt vatten
Det är länsstyrelsen som beslutar om vattenskyddsområden. I Kungsbacka är det nämnden för Miljö & Hälsoskydd som är tillsynsmyndighet och har ansvaret att se till att reglerna efterlevs.
När det gäller de kommunala vattentäkterna är det nämnden för Teknik som ser till att vattentäkten skyddas genom skyltning, borttransport av skrotbilar och liknande.
Ska du göra något i ett vattenskyddsområde?
Vissa åtgärder är förbjudna och andra kräver tillstånd eller en anmälan. Det kan handla om hantering och förvaring av kemikalier, gräv- och schaktarbeten, skogsavverkning, spridning av bekämpningsmedel, borrning med mera.
Det finns olika regler för våra vattenskyddsområden beroende på de olika zonerna i området. I föreskrifterna finns detaljerad information om vad som gäller för respektive område.
Ta kontakt med Kungsbacka Direkt för att komma i kontakt med medarbetare på Miljö & Hälsoskydd som hjälper dig med föreskrifterna i vattenskyddsområdena.
Cistern i vattenskyddsområde
Det finns specifik information för dig som har cistern inom ett vattenskyddsområde.
Avlopp i vattenskyddsområde
Det är specifika regler som gäller om du tänker anlägga ett nytt avlopp i ett vattenskyddsområde.
Verksamhet i ett vattenskyddsområde
Om du har en verksamhet i ett vattenskyddsområde gäller hårdare krav. Det är för att minska risken för att vattnet förorenas. Vissa åtgärder är förbjudna och andra kräver tillstånd eller anmälan. Det kan handla om hantering och förvaring av kemikalier, gräv- och schaktarbeten, skogsavverkning, spridning av bekämpningsmedel, borrning med mera.