En buss med budskap. På bussen baksida står det "Fem bussar kommer lastade. Varje år spolar vi ner 88 ton skräp i toan. Nu halverar vi skräpet, skitenkelt"

Under 2023 hade vi en kampanj att halvera mängden skräp som felaktigt slängs i toaletten varje år.

Rens är ett samlingsbegrepp för allt skräp som slängs ner i toaletten och fastnar i våra reningsverk. 2021 tog vi hand om 88 ton rens i Kungsbackas avloppsreningsverk, en siffra som motsvarar fem fullastade stadsbussar.

Varje år kostar det oss ungefär en halv miljon kronor att hantera renset. Dessutom innebär det ökad risk för bräddningar, det vill säga när avloppsvattnet måste ledas orenat ut i naturen på grund av stopp i rör och pumpar.

Under 2023 lyckades vi minska mängden skräp med drygt 20 %. Arbetet fortsätter för med att halvera renset mot vad det är idag.

Vad får du inte slänga i toaletten?

Att spola ned sådant som inte hör hemma i toan kallar vi att fulspola. De vanligaste fulspolningarna är:

  • hår
  • tamponger och trosskydd
  • tops
  • våtservetter
  • bomull
  • snus
  • kemikalier
  • kondomer
  • fett
  • pappershanddukar och hushållspapper

Men det har även dykt upp kalsonger, trosor, verktyg och en massa andra saker som verkligen inte hör hemma i toaletten. På Hammargård har vi ett skåp med några av de galnaste fulspolningarna.

Vad är det som händer när du fulspolar?

Det som fulspolas fastnar till slut i de galler som vi har på reningsverket. Men mycket når inte ens så långt utan sätter sig i våra pumpar och orsakar stopp. Det kan exempelvis vara en samling av fett, hår våtservetter och tamponger som stannar upp pumphjulet så det inte kan snurra. Då behöver våra drifttekniker åka ut och lyfta upp pumpen och rengöra pumphjulet så att det kan snurra igen. Dessa pumplyft brukar inte vara inte dagens trevligaste arbetsuppgift, om man säger så.

Vad händer om du spolar ner våtservetter?

Vad händer om du spolar ner hushållspapper?

Vad får du slänga i toaletten?

Fulspolare

Under 2023 hade vi även arbetet fram vårt egna koncept Fulspolare. Tanken med fulspolare är att synliggöra problemet på ett lekfullt sätt. Genom Fulspolaren kan vi vissa upp problemet med att slänga ner skräp i toaletten.

Filmerna om fulspolaren

Fulspolaren slår till

Fulspolarens bekännelser

Hur lever fulspolaren idag?

Så lever fulspolaren i Gottskär

Så lever fulspolaren i Kullavik

Så lever fulspolaren i Kungsbacka

Så lever fulspolaren i Åsa

Halloweenspecial

Var en del av #HalveraRenset

Häng med på resan att minska renset i Kungsbacka. Redan nu kan du börja fundera på om kanske du, eller någon i din närhet, är en fulspolare.

Om du är intresserad kommer vi gärna och berättar om renset, avloppsrening och kampanjen. Du är också varmt välkommen att höra av dig om du har några bra idéer!

Kontaktperson

Anna Eriksson, Rensansvarig
Anna.eriksson11@kungsbacka.se
0300-83 63 37