Misstanke om barn som far illa

Misstänker du att ett barn i din närhet far illa eller känner du oro för ett barn? Tveka inte att kontakta kommunens socialtjänst. Dina misstankar behöver inte vara bekräftade och du behöver inte ha några ”bevis” för att ringa till oss.

Om du misstänker att ett barn far illa, kontakta Mottagning barn och unga i Kungsbacka. Efter kontorstid, kvällar och helger, ringer du till socialjouren i Göteborg på telefon: 031-365 87 00. Socialjouren nås också via 112, som kopplar dig vidare.

Vem ska anmäla?

Du som arbetar inom skola, vård, omsorg eller med socialt arbete har anmälningsplikt. Det innebär att du ska anmäla om du misstänker att ett barn far illa. Samma sak gäller om du tror att en ungdom eller vuxen har problem med missbruk.

Även som privatperson bör du kontakta oss om du tror att ett barn eller en ungdom far illa och kan behöva hjälp. Är du osäker på om du bör anmäla, får du råd av oss.

Hur anmäler jag?

Anmäl på telefon, via mejl eller via e-tjänsten. En orosanmälan som kommer in till socialkontorets e-tjänst eller mejl hanterar vi enbart under kontorstid. Om du gör en orosanmälan vid en annan tidpunkt handlägger vi den nästa arbetsdag.

Att vara anonym och sekretess

Om du vill göra en anonym anmälan använder du enklast vår e-tjänst. Du kan alltid vara anonym så länge du inte uppger personuppgifter vid kontakten med oss. Personuppgifter är exempelvis namn, telefonnummer och din e-postadress.

Du som gör en anmälan i ditt arbete kan inte vara anonym. Arbetar du inom skola, vård, omsorg eller socialt arbete har du anmälningsplikt och ska anmäla om du misstänker att ett barn far illa.

När du har gjort en anmälan

När du har skickat in din anmälan görs en så kallad skyddsbedömning. Det innebär att den eller de personer som anmälan gäller blir kontaktade av socialtjänsten, till exempel av en socialsekreterare. En socialsekreterare arbetar med att ge hjälp och stöd till personer som kommer till socialförvaltningen.

Efter träffarna tar socialförvaltningen beslutet att antingen:

  • öppna en utredning för att ta reda på vilken form av stöd eller skydd som personen eller familjen behöver, eller
  • avsluta förhandsbedömningen utan en utredning.

Om det blir en utredning

En socialsekreterare tar över ansvaret när det blir aktuellt med en utredning. Utredningen får ta högst fyra månader. Därefter ser man till att barnet och familjen får den hjälp den behöver.

Så här går en utredning till

Öppettider Mottagningsenheten barn och unga

  • Måndag 8–18
  • Tisdag–torsdag 8–16.30
  • Fredag 8–15

    Lunchstängt alla dagar 12–13

Telefontider Mottagningsenheten barn och unga

  •  
  • Måndag–fredag 9-12 och 13-15

Lunchstängt alla dagar 12–13

Kvällstid och helger

Kontakta socialjouren i Göteborg.
Du kan även kontakta Socialjouren via 112, som kopplar dig vidare.

Besöksadress Mottagningsenheten barn och unga

Stadshuset, Storgatan 37, Kungsbacka