Matavfall och matsvinn

hacka mat

Är du en miljöhjälte eller vill du bli? Här får du tips och hjälp på saker du kan göra för din egen, andras och miljöns skull.

Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och minskar matavfallet kan maten räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.

Det finns två typer av matavfall: oundvikligt matavfall, exempelvis skal, ben och kaffesump och onödigt matavfall, exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar. Ofta kallar vi det onödiga matavfallet för matsvinn.

Är du en av dem som tycker att det är pinsamt att be om doggybag på restaurangen när du inte har ätit upp allt? Får du slänga maten som du har hemma för att den har blivit dålig? Eller vet du inte hur du ska ta hand om dina och andras rester? Du är inte ensam, men det finns en lösning. Här har vi samlat flera tips för dig!

Tips för att minska ditt matsvinn

Planera

Planera dina inköp och köp bara det som du behöver eller tänkt att laga inom kort. Gör en veckomeny och inköpslista. Undvik att handla när du är hungrig, för om du gör det riskerar du att handla saker som du blir sugen på i stunden som du inte hade tänkt köpa från början och som du sedan inte gör av med utan får slänga.

Förvara

Om du förvarar maten rätt håller den längre. Läs på förpackningen för att få hjälp om hur du bäst förvarar maten och frys in mat som du vill spara länge. Det finns ingen gräns för hur länge matrester håller – om de har stått i kylskåpet går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.

Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt, för då håller maten längre och risken för att sjukdomsframkallande bakterier växer till minskar. Tänk på att kylvaror inte ska stå framme för länge i rumstemperatur eller sommarvärme, max någon timme. Gör samma sak med matrester. Om du har stora mängder rester kan du dela upp dem i mindre behållare så att de svalnar snabbare eller kyla ner dem i vattenbad eller utomhus om det är kallt. Frys in rester som du inte kommer att äta upp inom de närmaste dagarna. Även små mängder mat som pasta och ris är värt att frysa in.

De flesta grönsaker och frukter håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Vissa frukter och grönsaker ska du inte förvara i kylskåpet eftersom de kan få köldskador, men förvara dem gärna så svalt om möjligt i 12–15 grader. Det gäller bland annat banan, ananas, gurka och aubergine.

Bra temperaturer för kylskåpet och frysen

Kylskåpet + 4 grader
Frysen - 18 grader

Tillaga och servera

Laga bara så mycket mat som du tror kommer att gå åt. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken –ta hellre om. Släng inte rester, utan se det som en bonus och en chans att skapa en ny rätt nästa dag.

Titta, lukta och smaka

Tänk på att alltid titta, lukta och smaka innan du slänger mat – den kanske håller längre än du tror. Mat som har passerat bäst före-datum håller oftast mycket längre. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper.

Se resterna som en bonus!

Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt. Här är några tips på saker du kan göra av dina rester:

  • Plockmåltid av flera mindre rester.
  • Omelett – det mesta funkar att ha i en omelett, till exempel kokt potatis, pasta, ris, kött, smörgåspålägg och grönsaker.
  • Fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
  • Frys in gammal frukt och använd till smoothie eller att kyla ner och smaksätta vatten med.
  • Riv ostkanter och frys in och använd till gratäng, paj eller pizza.
  • Skrumpna grönsaker som paprika, morötter, broccoli är toppen att ha i köttfärssåsen, grytan, gratängen, pajen eller soppan.
  • Be om doggybag till dina matrester för att ta med dem hem från restaurangen – morgondagens lunch eller kvällens middag är räddad!

Så hanterar vi matsvinn i Kungsbacka kommun

Villaägare och flerbostadshus

Andelen matavfall som slängs i det brännbara restavfallet för villor har minskat rejält sedan den plockanalys som gjordes 2020. Tidigare har ungefär 25 procent av restavfallet bestått av felsorterat matavfall. Enligt siffrorna från plockanalysen som gjordes 2023 består idag endast 6 procent av restavfallet av felsorterat matavfall.

På totalen har andelen matsvinn, alltså onödigt matavfall, minskat ner till 4 procent. Dessutom har den totala mängden felsorterat bioavfall minskat och en större andel matavfall samlas in och går till biogasproduktion. Dock har andelen rätt sorterat matavfall från flerbostadshus minskat från 95 procent till cirka 92 procent.

Siffrorna är hämtade från kommunens resultat av plockanalysen 2023.

Vi mäter matsvinn på skolor och förskolor

Vi strävar efter att minska matsvinnet i vår verksamhet. Vi mäter matsvinnet dagligen på alla skolor och förskolor. Vi började arbetet med att mäta matsvinnet 2020, då var resultatet 60 gram per portion. År 2023 var vi nere i 43 gram per portion vilket även är en minskning från 2022 då vi mätte 47 gram per portion. Kommunens mål till år 2030 är 30 gram per portion.

Visste du att ...