- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
- Matavfall och matsvinn
Matavfall och matsvinn
Är du en miljöhjälte eller vill du bli? Här får du tips och hjälp på saker du kan göra för din egen, andras och miljöns skull.
Matproduktionen orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning är några exempel. Genom att ta bättre vara på maten och minskar matavfallet kan maten räcka till fler människor utan att miljöpåverkan ökar.
Det finns två typer av matavfall: oundvikligt matavfall, exempelvis skal, ben och kaffesump och onödigt matavfall, exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar. Ofta kallar vi det onödiga matavfallet för matsvinn.
Är du en av dem som tycker att det är pinsamt att be om doggybag på restaurangen när du inte har ätit upp allt? Får du slänga maten som du har hemma för att den har blivit dålig? Eller vet du inte hur du ska ta hand om dina och andras rester? Du är inte ensam, men det finns en lösning. Här har vi samlat flera tips för dig!
Tips för att minska ditt matsvinn
Se resterna som en bonus!
Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt. Här är några tips på saker du kan göra av dina rester:
- Plockmåltid av flera mindre rester.
- Omelett – det mesta funkar att ha i en omelett, till exempel kokt potatis, pasta, ris, kött, smörgåspålägg och grönsaker.
- Fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
- Frys in gammal frukt och använd till smoothie eller att kyla ner och smaksätta vatten med.
- Riv ostkanter och frys in och använd till gratäng, paj eller pizza.
- Skrumpna grönsaker som paprika, morötter, broccoli är toppen att ha i köttfärssåsen, grytan, gratängen, pajen eller soppan.
- Be om doggybag till dina matrester för att ta med dem hem från restaurangen – morgondagens lunch eller kvällens middag är räddad!
Så hanterar vi matsvinn i Kungsbacka kommun
Villaägare och flerbostadshus
Andelen matavfall som slängs i det brännbara restavfallet för villor har minskat rejält sedan den plockanalys som gjordes 2020. Tidigare har ungefär 25 procent av restavfallet bestått av felsorterat matavfall. Enligt siffrorna från plockanalysen som gjordes 2023 består idag endast 6 procent av restavfallet av felsorterat matavfall.
På totalen har andelen matsvinn, alltså onödigt matavfall, minskat ner till 4 procent. Dessutom har den totala mängden felsorterat bioavfall minskat och en större andel matavfall samlas in och går till biogasproduktion. Dock har andelen rätt sorterat matavfall från flerbostadshus minskat från 95 procent till cirka 92 procent.
Siffrorna är hämtade från kommunens resultat av plockanalysen 2023.
Kök på skolor och boenden
Under 2021 minskade vi det totala matsvinnet i förskolan och skolan med 5,3 ton jämfört med samma period 2020.
2022 års mätningar visar att matsvinnet fortsätter nedåt och det genomsnittliga svinnet per portion minskar i våra skolor, vilket betyder att vi slänger allt mindre mat tack vare vårt arbetssätt med matsvinn och elevernas insatser.
I alla kök på våra kommunala skolor och vård- och omsorgsboenden källsorterar vi soporna och matavfallet blir till biogas och biogödsel.
Visste du att ...
- 8 av 10 personer brukar inte be om doggybag – alltså be om att få ta med matresterna hem från restaurangen.
- 7 av 10 restaurangägare tycker att det är bra att gästen ber om doggybag när det blir mat kvar på tallriken, för att inte behöva slänga mat. Detta enligt Konsumentföreningen i Stockholms enkät. Länk till annan webbplats.