- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Avfall och återvinning
- Återvinningscentraler
Återvinningscentraler
Välkommen till våra tre återvinningscentraler i Kungsbacka: Klovsten, Barnamossen och Frillesås. De har alla öppet sju dagar i veckan, men med olika öppettider.
Ditt körkort öppnar bommen
Från och med måndag 8 april 2024 kan du passera in till våra återvinningscentraler med ditt körkort. De gamla återvinningskorten för privatpersoner avaktiverades samtidigt och går inte längre att använda.
Hitta till våra återvinningscentraler
Om du godkänner kakor (cookies) kan du se en karta här. Den är just nu dold eftersom du inte har godkänt funktionella kakor. Tillåt kakan för att visa kartan
Öppettider
Klovsten återvinningscentral
Öppettider:
- Måndag–fredag 7–19
- Lördag–söndag 9–15
Se information om avvikande öppettider
Adress: Klovstensvägen, Kungsbacka
Karta över Klovsten återvinningscentral
Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.
Vi tar inte emot tryckimpregnerat virke, ris och grenar på Klovsten. Det tar vi bara emot på Barnamossen.
Barnamossen återvinningscentral
Öppettider 1 mars till 31 oktober:
- Måndag–tisdag 7–19
- Onsdag–fredag 7–16
- Lördag–söndag 9–15
Adress: Barnamossevägen, nära Höglanda
Karta över Barnamossen återvinningscentral
Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.
Tryckimpregnerat virke, ris och grenar tar vi emot på Barnamossen.
Frillesås återvinningscentral
Öppettider:
måndag–fredag 14–19
lördag–söndag 9–15
Se information om avvikande öppettider
Adress: Rya Industriväg 44, Frillesås
Karta över Frillesås återvinningscentral
Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.
Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen.
Avvikande öppettider
Återvinningscentralerna är stängda på
- julafton, juldagen, annandag jul
- nyårsafton, nyårsdagen, trettondedagen
- långfredagen, påskafton, påskdagen
- första maj
- Kristi himmelsfärdsdag
- nationaldagen
- midsommarafton och midsommardagen.
Om inget annat anges på hemsidan är de öppna resten av årets dagar. Notera att om återvinningscentralerna är öppna på en röd dag (helgdag) gäller samma öppettider som lördag-söndag.
Lämna ditt avfall i Göteborgsregionen
Precis som med återvinningskort fungerar det även med körkort att besöka återvinningscentralerna i flera grannkommuner. Du måste dock först ha gjort minst ett besök med körkort i Kungsbacka för att det ska fungera i en annan kommun. Kolla alltid öppettider och särskilda regler som gäller på de olika återvinningscentralerna. Du har 15 fria besök oavsett vilken kommun du besöker. Du kan välja mellan återvinningscentraler i kommunerna Kungsbacka, Göteborg, Ale, Härryda, Lerum, Partille och Mölndal.
Återbruket Kikås
I Mölndal finns Återbruket Kikås, ett återbruk med fokus på bygg och trädgård. Här kan du lämna in gammalt byggmaterial så som stenar, trä, beslag, dörrar och fönster. Du kan även lämna in trädgårdsmöbler och växter.
På återbruket kan du även köpa återbrukat byggmaterial och växter, ett smart och cirkulärt sätt att ta hand om våra resurser.
Återbruket Kikås (mölndal.se)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Lämna avfall i Varberg och Falkenberg
För att kunna lämna avfall i Varberg och Falkenberg med ditt körkort behöver du första gången besöka en återvinningscentral i Kungsbacka kommun och sedan via vår e-tjänst anmäla att du vill koppla ditt körkort till Vivab.
Har du inte ett giltigt svenskt körkort har du möjlighet att återaktivera ditt återvinningskort och på nytt koppla det till Vivabs anläggningar via vår e-tjänst.
Anmäl återvinningskort för besök hos Vivab Länk till annan webbplats.
Besök på en återvinningscentral i en grannkommun räknas precis som ett besök på en återvinningscentral i Kungsbacka.
Ditt körkort öppnar bommen
Från och med måndag 8 april 2024 kan du passera in till våra återvinningscentraler med ditt körkort. Det innebär att alla vuxna som är folkbokförda i kommunen får 15 fria besök per år och per person. Företag och verksamheter ska fortsätta använda sitt återvinningskort för företag.
För in körkortet i kortläsaren vid inpassering och kortterminalen skannar av det. Terminalen hämtar uppgifter från folkbokföringsregistret för att se att du bor i Kungsbacka. Utländska körkort fungerar inte.
Du som saknar körkort
Har du inget körkort kan du ansöka om att återaktivera ditt återvinningskort, alternativt ansöka om ett nytt.
Ansök om återaktivering eller nytt återvinningskort Länk till annan webbplats.
Frågor och svar
Kan jag ha både återvinningskort och körkort?
Nej. Har du ett giltigt svenskt körkort ska du använda det för inpassering på återvinningscentralen. Har du inte ett körkort går det bra att ansöka om ett återvinningskort eller återaktivera ditt gamla kort genom att besöka vår e-tjänst eller kontakta vårt kundcenter Kungsbacka direkt.
Vad gör jag om jag saknar svenskt körkort?
Du som är över 18 år men saknar svenskt körkort har rätt att få ut ett återvinningskort. Du ska vara folkbokförd på en adress i Kungsbacka. Även privatperson som är folkbokförd i annan kommun med abonnemang för fritidshus i Kungsbacka kommun har rätt till 15 besök för hushållet.
Återvinningskortet är kopplat till ditt personnummer och du kan endast ha ett kort åt gången. För att återaktivera ditt kort eller beställa ett nytt, använd e-tjänsten eller kontakta kommunens kundcenter Kungsbacka direkt.
Hur fungerar kortläsaren?
När du kommer fram till kortläsaren för du enkelt in ditt körkort i springan till höger. Körkortet läses av och information hämtas från folkbokföringsregistret som gör att bommen öppnas. På displayen visas hur många fria besök du har kvar.
Terminalen på återvinningscentralen har två läsare, en för körkort och en för återvinningskort. För privatpersoner är körkort den primära inpasseringsmetoden och för företag, verksamheter och föreningar är inpasseringsmetoden via återvinningskort. Återvinningskortet håller man framför en yta på terminalen.
Vad gör jag med mitt gamla återvinningskort?
Vi tar gärna emot de gamla korten. Du kan lämna dem i särskilda lådor på våra återvinningscentraler, i stadshusets entré och på Kungsbacka Live på Kungsmässan. Vi återanvänder korten till de som saknar körkort och fortfarande behöver ett återvinningskort.
Vad gäller för företag och verksamheter?
Företag och verksamheter använder återvinningskort vid besök på kommunens återvinningscentraler. Har ni ett avfallsabonnemang ingår 15 fria besök per år. Har ni inget abonnemang behöver ni ansöka om ett återvinningskort och då betalar ni per besök enligt gällande avfallstaxa. Det är även möjligt att betala för ett besök på plats på återvinningscentralen med Swish eller bankkort.
Vad gäller för fastighetsskötare till flerbostadshus?
Flerbostadshus med avfallsabonnemang har rätt till 15 fria besök per abonnemang och år. Inpassering sker med återvinningskort. Detta ger era fastighetstekniker tillgång till återvinningscentralerna.
Ni kan logga in på vår e-tjänst och använda valet Återaktivera kort så byter vi kategori på era befintliga kort från lägenhet till verksamhet.
Återaktivera återvinningskort Länk till annan webbplats.
Det går också bra att kontakta vårt kundcenter Kungsbacka direkt på telefon 0300-83 40 00 eller mejl till info@kungsbacka.se. Ange kortnummer och vilken anläggning ni vill att kortet ska kopplas till.
Om ni vill informera era boende om förändringen kan ni använda vårt informationsblad. Informationsblad om att körkortet öppnar bommen Pdf, 454.2 kB.
Jag brukar få hjälp att slänga mitt avfall, kan någon annan passera in på mina besök?
Har du ett giltigt svenskt körkort ska du använda det för inpassering på återvinningscentralen, det går inte att ha både körkort och återvinningskort. Ska ditt körkort användas måste du själv följa med för att registrera inpasseringen. Personen som åker kan använda sina besök, alternativt kan ni även betala för besöket med Swish eller bankkort på plats.
Kan företag använda privatpersoners passerkort för avfallshantering?
Privatpersoners kort ska inte användas för avfall som uppstår i yrkesmässig verksamhet. Företag ska ha ett eget kort för verksamhetsbesök på återvinningscentraler.
Vad innebär det att privatpersoner får 15 fria besök?
Antalet fria besök är inte längre kopplat till ett abonnemang. Nu har varje myndig folkbokförd person 15 fria besök per kalenderår. Exempelvis om ni är fyra personer över 18 år och folkbokförda på samma adress så har varje person 15 fria besök. Från och med det 16:e besöket debiteras varje besök enligt gällande taxa, fakturan skickas till din folkbokföringsadress.
Vad gäller om jag har ett fritidsboende i Kungsbacka?
Har du ett fritidshus i Kungsbacka ingår 15 fria besök per år på fastighetens avfallsabonnemang. Du använder ditt körkort för inpassering på återvinningscentralen. Vill du lägga till fler personer som ska kunna använda besöken kontaktar du vårt kundcenter Kungsbacka direkt.
Har du inget körkort kan du ansöka om ett återvinningskort via e-tjänsten eller genom att kontakta Kungsbacka direkt.
Vad gäller om jag är folkbokförd i Kungsbacka och även har ett fritidshus i kommunen?
Är du folkbokförd i Kungsbacka kommun och även har ett fritidshus i kommunen har du rätt till totalt 30 fria besök på återvinningscentralen. När du registrerar ditt körkort i kortterminalen visas endast dina fria besök för fritidshusets avfallsabonnemang på displayen. Först när dessa besök är förbrukade visas dina återstående 15 besök för folkbokföringsadressen. Vill du kunna välja vilket abonnemang besöket ska registreras på, vänligen kontakta kommunens kundcenter Kungsbacka direkt.
Måste jag anmäla eller registrera mig för att kunna använda körkortet?
Är du folkbokförd på adressen det gäller behöver du inte göra något. Äger du en fastighet i kommunen där du inte är folkbokförd men har ett helårsabonnemang, behöver du registrera dig via vår e-tjänst för att besöka återvinningscentralen.
Hur kan jag se hur många besök jag har kvar?
Använder du körkort för inpassering loggar du in på Mina sidor i Kungsbackas Vatten- och Avfallsapp med ditt Bank-ID för att se antal kvarvarande besök.
Använder du återvinningskort hittar du det i menyn i appen under Återvinningskort genom att lägga till kortnummer.
Vad gäller om jag har skyddad identitet?
Personer med skyddad identitet använder ett återvinningskort för inpassering. Kontakta kommunens kundcenter Kungsbacka direkt på telefon 0300-83 40 00 för att komma i kontakt med handläggare på Teknik Kund & kommunikation.
Vad gäller vid ett dödsbo?
Om du har hand om ett dödsbo kan du ansöka om ett återvinningskort som ger dödsboet tillträde till våra anläggningar. Kontakta Kungsbacka direkt för att beställa ett kort. Ange personnummer och adress till personen dödsboet avser, samt vart kortet ska skickas. Du som har kortet har rätt till sex fria besök för dödsboets räkning. Vi fyller inte på kortet med fler besök.
Hur använder vi körkortsuppgifterna?
Passersystemet är kopplat till personnummer och adress. För att kunna identifiera personer lagras personnumret och antal besök i systemet. Kommunen hanterar personuppgifter enligt dataskyddsförordningen och använder dessa för att vi ska kunna veta vem som lämnar avfall kopplat till antalet besök. Personuppgifterna hämtas och uppdateras från folkbokföringsregistret varje dygn.
Vad gäller om jag äger en fastighet där jag inte är folkbokförd och avfallsabonnemanget står på en samfällighetsförening?
Eftersom du inte har ett eget avfallsabonnemang i Kungsbacka kommun vänder du dig till din samfällighet för att få ett återvinningskort som ger dig 15 besök per år.
Vad gäller om jag äger en fastighet med ett helårsabonnemang som jag hyr ut?
Äger du en fastighet och betalar för ett helårsabonnemang har du rätt till 15 fria besök per år. För att besöka återvinningscentralen med ditt körkort behöver du göra en ansökan via vår e-tjänst.
Vad gäller om vi är fler ägare till fritidshuset som vill kunna besöka återvinningscentralen?
Är ni fler lagfarna fastighetsägare till ert fritidshus behöver ni registrera er via vår e-tjänst för att besöka återvinningscentralen. Har någon av er inte ett svenskt körkort, kan ni ansöka om ett återvinningskort.
Bra att veta inför ditt besök
Så mycket avfall får du lämna per besök
Maximal mängd avfall per besök är vad som lagligen får lastas i eller på ett fordon, eller en fordonskombination med totalvikt på max 3 500 kilo. Dessutom gäller volymbegränsning på maximalt tre kubikmeter per kortbesök och max tio slipers eller motsvarande per kortbesök.
Vid besök med större volym än tre kubikmeter gäller följande:
- 0,0-3,0 kubikmeter - kortet dras 1 gång
- 3,5-6,0 kubikmeter - kortet dras 2 gånger
- och så vidare.
Laglig lastvikt gäller för både dragfordon och eventuellt släpfordon, vid eventuell tvist kan kontrollvägning ske på Barnamossens återvinningscentral.
Volym- och viktuppskattning görs av återvinningscentralernas personal.
Detta gäller för kyl, frys och vitvaror
Hushåll får endast lämna ett exemplar per besök av följande: Kyl, frys och övriga vitvaror.
Begränsningen finns till för att göra det tydligare vad som är hushållsavfall och vad som är verksamhetsavfall. För elavfall från företag gäller andra regler än för elavfall som lämnas av hushåll.
Detta gäller för asbest
Om du behöver lämna asbest ska den vara väl inplastad. Små mängder, upp till 10 kilo och max 50x50 centimeter stora paket, kan du lämna på Klovsten. Större mängder lämnar du på Barnamossen. All asbest måste vara väl inplastad.
Detta gäller för invasiva arter
I Kungsbacka finns flera invasiva (främmande) arter. Du får inte lämna en invasiv art som trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler, då riskerar vi att den sprids vidare med kompostmaterialet. Förpacka växterna i täta påsar för att förhindra spridning.
Invasiva arter kan bara lämnas på Barnamossens återvinningscentral. Du måste kontakta kommunens enhet Avfall & Återvinning på förvaltningen för Teknik innan du åker till Barnamossen med fler säckar än vad som ryms i en vanlig personbil. Då förbereder vi en särskild container.
Har du större mängder invasiva arter - mer än vad som ryms i en bil med släp med totalvikt på max 3,5 ton - kan vi inte ta emot detta på våra återvinningscentraler. Vi rekommenderar att du istället anlitar en entreprenör för bortforsling och förbränning. Du kan hitta entreprenörer genom att söka på internet.
Läs mer om invasiva arter.