Vill du hjälpa ett barn, en ung människa eller en familj? Lever du i en trygg och stabil social situation, och känner att det finns plats och tid? Då är du välkommen att bli familjehem.

Öppna dörren för ett barn som har det tufft

Vi i Kungsbacka behöver ständigt nya familjehem. I den här korta filmen kan du se hur det är att bli familjehem.

Anmäl intresse för att bli familjehem

Gå till webbplatsen Familjehem Sverige Länk till annan webbplats. för att bli familjehem i Kungsbacka. Det är en nationell tjänst för dig som vill bli familjehem eller jourhem. Där kan du läsa mer, anmäla ditt intresse och testa om du är redo att bli familjehem. Du kan också kontakta oss på Familjehemsenheten om du är intresserad av att bli familjehem.

Bli extraförälder till någon annans barn

I ett familjehem är du extraförälder till någon annans barn. När ett barn inte får tillräckligt vuxenstöd i sitt eget hem kan det vara en bra hjälp att få bo i familjehem under en längre eller kortare tid.

Barnet har sin vardag i familjehemmet med läxläsning, kamrater och fritidsaktiviteter. Samtidigt behöver barnet ha kvar kontakten med föräldrar, syskon och andra viktiga vuxna.

Barn och ungdomar är olika och vi behöver därför familjehem som ser olika ut. Ni kan bo på landet eller i stan, arbeta heltid eller deltid eller arbeta hemma. När vi letar efter familjehem söker vi familjer som stämmer så väl överens som möjligt med barnets behov.

Självklart är det viktigt att barnet passar in i familjen. Ni ska leva tillsammans och trivas med varandra.

Du behöver inte vara en supermänniska

Vissa barn har inte tillräckligt stöd från sina föräldrar och saknar en hemsituation som fungerar. Barn reagerar olika på sin livssituation. För att hjälpa barnen behövs inga supermänniskor - bara vuxna som ser och förstår dem. De barn och ungdomar som vi placerar i familjehem är mellan 0 och 20 år.

Bli familjehem för ensamkommande barn

Du kan också bli familjehem för ett ensakommande barn. Migrationsverket utreder om barn som flyr utan sin familj till Sverige kan få asyl i Sverige. Samtidigt utreder vi i kommunen vilka behov barnet har och om barnet ska bo i ett familjehem eller i ett kollektivt boende.

Läs personliga berättelser

Hur känns det att vara ett familjehem? På webbplatsen mininsats.se Länk till annan webbplats. kan du ta del av personliga berättelser. Där kan du också läsa mer om vad det innebär att bli familjehem.

Följ oss på Instagram

Följ oss gärna på Instagram, familjehemkungsbacka Länk till annan webbplats.

Öppettider Familjehemsenheten

  • Måndag 8–18
  • Tisdag–torsdag 8–17
  • Fredag 8–15

Besöksadress Familjehemsenheten

Stadshuset, Storgatan 37, Kungsbacka