Vid en samhällsstörning kommer hjälpen att först gå till de som bäst behöver den. De flesta av oss behöver därför vara beredda på att klara oss själva en tid.

Kommunen ansvarar bland annat för att äldreomsorg, vattenförsörjning och skola fungerar vid en samhällsstörning. Du som privatperson har också ansvar. Viktigast är att ha vatten, mat, värme och möjligheter till kommunikation; det vill säga att kunna ta del av information från myndigheter och medier.

Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den. Fundera över hur du och personer i din närhet kan klara en situation där samhällets normala service inte fungerar som vanligt.

Vatten

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Om vattnet inte fungerar eller det uppstår vattenbrist kan kommunen till exempel ställa ut vattentankar där du kan fylla dina vattendunkar.

Tillgång till vatten i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Värme

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta. Bra att ha är bland annat gasolvärmare med bränsle, varma och oömma kläder, gärna i ull, och täta fönster och dörrar så att du sparar värme.

Tillgång till värme i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Mat

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta!

Om mataffärerna inte får sina leveranser, tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd. Ha också ett campingkök eller liknande så du kan värma mat utan el.

Vid ett elavbrott kan du inte heller betala med kort i affären - tänk på att ha kontanter.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Kommunikation

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

Bra att ha är en radio som går på batteri, papperslista med telefonnummer till anhöriga och powerbank till telefonen. Kom också ihåg att det går att lyssna på radion i bilen.

Tillgång till kommunikation i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.