Åsa vård- och omsorgsboende

Bild på Åsa vård- och omsorgsboende

Boendet ligger i centrala Åsa och drivs i kommunal regi. Vi har 60 lägenheter fördelat på två våningar och alla lägenheter ligger på markplan med tillgång till uteplatser, trädgårdar och promenadstråk.

Åsa är Stjärnmärkt

Svensk Demenscentrum har en utbildning som heter Stjärnmärkt där personal inom vård och omsorg får kunskap och verktyg för att utveckla det personcentrerade arbetet inom demensvård och omsorg på sin arbetsplats.

Vi på Åsa vård- och omsorgsboende har gått utbildningen eftersom vi vill ha en hög kompetensnivå inom demensområdet och arbeta utifrån de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom.

Stjärnmärkningen innebär att minst 80 procent av vår personal har gått utbildningen och certifieringen gäller i ett år.

Utbildningsmodellen Stjärnmärkt Länk till annan webbplats.

50 av våra lägenheter är för personer över 65 år med demenssjukdom och 10 platser till personer över 65 år med behov av personlig vård, omsorg och service. Varje enhet har 10 lägenheter som renoverades 2015.

Vi har två större utrymmen för gemensamma aktiviteter och samvaro. I samma hus finns även apotek och vårdcentral.

Om lägenheterna på Åsa vård- och omsorgsboende

Du hyr din bostad hos oss och i hyran ingår en höj- och sänkbar säng med madrass och ett sängbord. Har du hjälpmedel i hemmet tar du ta med dom till ditt nya boende. I övrigt möblerar du med dina egna möbler och tillhörigheter så som du själv vill ha det. I lägenheten finns en mindre köksdel med kylskåp och vask.

 • Antal lägenheter: 60
 • Storlek: 30–46 kvadratmeter
 • Hyra: 6 041–9 030 kronor/månad (från 1 maj 2024)

Att bo på ett vård- och omsorgsboende Pdf, 4.6 MB.

Bild på en lägenhet på Åsa vård- och omsorgsboende

Maten hos oss

Varje dag erbjuder vi dig:

 • frukost
 • lunch
 • fika
 • kvällsmat och ett senare kvällsmål.

Vi erbjuder också något att äta eller dricka för dig som vaknar på natten, så att det inte går för lång tid mellan dagens sista och första mål. Det finns alltid tillgång till något att äta för dig som vill ha det, när som helst på dygnet.

Vi tillagar all mat i vårt centralkök där även anhöriga har möjlighet att beställa mat i köket.

Mat på för anhöriga, besökare och personal

Du som anhörig, besökare eller personal kan beställa lunch hos oss.

Anhörig och besökare

Beställ en dag i förväg innan klockan 10 till enhetens personal. Hämta maten i köket senast klockan 13 och betala i samband med att du hämtar.

Personal

Kontakta personalen i köket och kom överens om vilken tid du kan hämta maten.

Pris och betalning

Lunchen kostar 80 kronor och det ingår en liten sallad. Betala via Swish: 123 433 96 69

Meningsfulla aktiviteter

Vi vill att du ska ha en meningsfull vardag utifrån dina intressen. Därför erbjuder vi gemensamma dagliga aktiviteter och social samvaro. Det kan till exempel vara utevistelse, musikkvällar, spadagar och bingo.

Aktiviteter hos oss i Åsa

Gemensamt för hela boendet är dessa aktiviteter:

måndag

 • Gymnastik

tisdag

 • Allsång och körsång

onsdag

 • Promenadgrupp

torsdag

 • Gudstjänst

fredag

 • Fredagscafé

Alla enheter har olika aktiviteter dagligen som till exempel tipspromenad, musikunderhållning, pubkvällar, spadagar, hotellfrukost, gympa och bingo.

Ibland pysslar vi, bakar, lyssna på musik, pusslar eller spelar spel tillsammans. Vi har fina trädgårdar som inbjuder till fina utevistelser.

Vi bokar gärna in olika kulturarrangemang i form av musik, cirkus och teater.
Då och då har vi besök av resurshunden Bella som är uppskattat av alla enheterna.

Tv, telefon och annan teknik

I avgiften du betalar för ditt boende ingår ett basutbud av tevekanaler som visas på de på Tv-apparater som finns i våra gemensamma utrymmen. Vill du ha en Tv på rummet betalar du själv för den och för abonnemanget. Du tecknar även avtalet för abonnemanget själv.

Du ansvarar för inköp av telefon och telefonabonnemang alternativt via fiber.
Bredband ingår inte i hyran.

I vår huvudentré sitter en skärm där vi lägger ut information från oss på boendet men kommunen kan även publicera information där som kan vara intressant att ta del av.

Övrig service

Hos oss på Åsa vård- och omsorgsboende finns tillgång både till hårfrisör och fotvård. De sköts av företag och man beställer tid direkt hos dom.

Besöksadress

Pölagårdsvägen 25, 439 54 Åsa

Enheter på Åsa vård- och omsorgsboende

A: 0300-83 38 02
B: 0300-83 38 01
D: 0300-83 38 13

E: 0300-83 38 14
F: 0300-83 38 15
G: 0300-83 38 16

Nattpersonal: 0300-83 38 02
Administratör: 0300-83 38 00
Koordinator: 0300-83 38 04 eller 0300-83 38 12

Ansök om en lägenhet

Det behövs ett beslut från en biståndshandläggare för att få en lägenhet på ett vård- och omsorgsboende. Om du vill ansöka om en lägenhet kontaktar du en biståndshandläggare eller ansöker direkt via e-tjänsten. Länk till annan webbplats.

Så här lång tid tar din ansökan

Efter att du ansökt om en plats på ett vård- och omsorgsboende är det en handläggningstid. Då utreder biståndshandläggaren ditt behov av en plats. Om kommunen bedömer att du har ett behov kommer du att få ett erbjudande om en plats på ett vård- och omsorgsboende så snart som möjligt. Kommunens målsättning är att du ska ha fått ett erbjudande inom tre månader efter att du fått beslutet. Du kan inte välja vilket boende du vill ha plats på, utan kommer att bli erbjuden en plats på något av boendena inom hela kommunen. Om du skulle tacka nej till ett erbjudande kan det innebära att du får vänta längre hemma tills nästa erbjudande om plats.